Bilgisayar Mühendisliği İçin YKS Derecesi Önemli midir?

Güzel bir örnek. Şimdi düzgün maaş alan bilgisayar mühendisleri sadece koç itü ve ytü mezunu mu ? Diğer üniversitelerde okuyanlar(40k-70k arası) ömrü boyunca orta halli bir maaşla yetinmeye çalışan insanlar mı yani? Senin örneğe göre yüksekte başlarsan yüksekten devam edersin alçakta başlarsan hep alçakta kalırsın gibi bir anlam çıkıyor.
Kendi cümlemin alıntısı:
" tabi ki hiç bir şekilde imkansız demem ama, orta segmentli bir araba tamircisi olarak bir yerde çalışsan buraya girmen daha kolay olur gibi. "
 
iş düşmesini istemeyen insanlar için, iyi imkan = iyi gelecek
Bunu tam olarak anlayamadım.
Böyle bir durumda üniversitenin bireye katması gereken teknik bilginin gerekliliği de gayet sorgulanabilir
Kısmen haklısınız. İnternet büyük bir fırsat eşitliği sağlayabiliyor ama o da bir yere kadar. Zira daha önce yüksek öğrenim deneyiminiz oldu mu? Bilemiyorum. Fakat dünya çapında ve sizin ilgilendiğiniz alanda iş yapan akademisyenlerle öğrenim görürken internetten elde edemeyeceğiniz yöntemler ve fırsatlar yakalayabiliyorsunuz. Yoksa elbette imkanınız varsa (maddinin yanı sıra dilde lazım tabi) ücreti mukabilinde Harvard üzerinden de öğrenim sağlayabilirsiniz ama bir plan dahilinde kurumdan alınan öğrenim gibi soru-cevap yapamaz ve/veya yöntemleri öğrenemezsiniz. İşin içine amiyane tabirle (tabi bu yine kadroya bağlı) biraz usta-çırak ilişkisi de giriyor.
Siz hangi taraftasınız tam olarak?
Ben öğrencinin en yüksek faydayı sağlayabileceği (yani mümkünse imkanların hepsinin olabildiği ve öğrencinin diğer kaynakları da kullanarak istikrarlı çalıştığı) ve akademisyenin gerekirse araştırma yapmaktan derse giremediği, kendinden iyi anlatabilen doktoralı asistanını yolladığı ama o araştırmaya da öğrencilerini dahil edebileceği "taraftayım."
//
Çok haklısın... Müsaaden olursa şu cümlelerimde eklemek isterim; Üniversiteler öğrenciyi yönlendirebilecek bir düzeyde ve öğrencilerde bu yönlenmeyi düzgün ve başarılı bir şekilde devam ettirebilecek potansiyele sahip olmalı diğer yandan, üniversitedeki hoca kalitesi çok önemli, sizin sevmediğiniz dersi sevdirebilir, bayıldığınız bir dersi zehir gibi bir hale getirebilir. Genelde yüksek kalitedeki üniversitelerin bölümündeki hocalar öğrencileri ile araştırmayı onları derse dahil etmeyi seviyorlar (istisnalar kaideyi bozmaz.) ve son derece naif insanlar oluyorlar genelde bilgi verme ve öğrenme konusunda ama daha alt kalite üniversitelerde üzülerek söylüyorum çoğu hocalar böyle bir anlayışa sahip değiller ve eğitim anlayışları cağın çok gerisinde kalıyor.
Estağfurullah. Yüksek kalitede üniversite de esasen çok geniş bir terim. Her üniversitenin her fakültesi aynı kalitede olmadığı gibi akademik kadrosu da aynı kalitede olmayabiliyor. Ama
üniversitedeki hoca kalitesi çok önemli, sizin sevmediğiniz dersi sevdirebilir, bayıldığınız bir dersi zehir gibi bir hale getirebilir.
Buna kesinlikle katılmakla birlikte
üç, belki de dört kat çalışmanız gerekecek ve bu da gereksiz zaman kaybına ve yeteri kadar ivme alamamanıza sebep olacak
Burada ve öncesinde söz ettiğim fazla çalışma konusunu da eklemek lazım. Zira bazen akademisyen iyi olsa da averaj kötü (eskiden bu ortalama altı üniversitelerde olurdu ama şimdi ortalama üstünde de olabiliyor maalesef) olunca sınıfla pek ilgilenmeyebiliyor. Gerçi üniversitelerin mevcut durumu ayrı trajedi de neyse oraya hiç girmeyelim.
 
- Kariyerinin baslangicinda rakiplerinin hicbirinde tecrube olmadigi icin fark yaratacak oge mezun oldugun okuldur. Eger exceptional bir projede yer almadiysan.
- Kariyerinin ortalarinda rakiplerin de tecrube kazandigi icin bu tecrubelerin neler oldugu onemlidir. Artik mezun oldugun okulun adi ikinci plandadir.
- Kariyerinin sonlarinda herkeste 20+ senelik tecrube oldugun icin nerede ne pozisyonlarda calistigin, hangi ekiplere liderlik ettigin ve hangi buyuk projeleri ortaya koydugun rol oynar.

Online egitimler hayal satiyorlar, o isten en cok parayi sistemi kuranlar ve egitmenler yiyorlar.
Zayiflama aletleri gibi aslinda bir bakima; hayal ugruna para dokup amacina ulasamayan milyonlar yaratiyor. Orada aldigi egitimle basarili olan 3-5 alayli eger saglam egitim almis olsaydi daha da basarili olurdu.

---
Iyi okuldan mezun olmanin sana "ogrenmeyi ogrenmek" ve CS temeli kazandirmak disinda sonradan beliren artisi arkadaslarinin nerede oldugudur.

2 telefonla 10 sene onceki sira arkadasinla sirket kurup startup yaparsin, 1 referans mektubu ile Isvicre'ye relocation yaparsin. Microsoft mulakatina girmeden once bunu tecrube etmis en az 10 arkadasin olmus olur, arar fikir alirsin. Cesitli gruplarda fikir alis-verisinde bulunursun.

Bu network'u saglam okul disinda hicbir sey sana kazandirmaz, cunku is hayatindaki dosluk profesyonellikle sinirlidir. Birbirinize linkedin'den like atip birakirsiniz, arada bir iki bira icip "ee sen yapiyorsun?" tarzi muhabbetlerden oteye gitmez dostluk. Zaten 30+ yasindan sonra arkadas edinemiyorsun :)
 

Geri
Yukarı