@ahmetsalih37 hocam merhabalar, bu sene 1. sınıfa başlayacağım. Bir şey sormak istiyorum, kendini geliştirmiş mühendis nedir? Neleri bilen, neleri öğrenmiş olan kendini geliştirmiş olur? Ve kendini geliştirmemiş mühendis nedir?
Merhaba dostum,
Öncelikle kendini geliştirmiş mühendis bana göre "öğrenmeyi öğrenmek" yetisini kendine kazandırmış olmalıdır. Bir önceki mesajımda belirttiğim gibi sektör sürekli değişiyor. Öncelikli olarak sizin yeni bir teknolojiyi veyahut kurum değiştirdiğinizde orada kullanılan teknolojiyi ve içerideki business Logic dediğimiz iş akışını çabucak kavrayabilecek düzeyde olmanız gerekmektedir.
Bu "öğrenmeyi öğrenmek" mottosu da ilk doküman okuyabilmek ve anlayabilmekten geçer. Bunun içinde iyi bir seviyede İngilizce gerekiyor.
Ilk bahsettiğim konulardan sonra şunları öğrenmiş veya en azından bir fikir sahibi olmak size bayağı bir artı sağlar. Mülakatlarda kimse bilmiyorum gibi bir cevap duymak istemez. Duymuştum, şu işe yarıyor fakat kullanmadım gibi bir cevap vermek her zaman sizin lehinizedir.
- Nesne yönelimli programlama.
- Design patterns.
- Veri yapıları ve algoritmalar(özellikle heap, stack, map ve sıralama algoritmaları)
- İlerlemek istediğiniz dile göre, o dilin en popüler Framework'u. Örnek vermek gerekirse; Java için spring, C# için .NET ve .NET Core, PHP için laravel.
- Basit seviyede dB bilgisi (en azından basit sorgular yazabilmek, relational-nonrelation dblerin farkları ve popüler örnekleri)
- Kurumsal mimari yapısı.
- En azından bir tane spa ( Angular, React, vue)
- CI/CD nedir? Ne için kullanılır? Örnek Tool'lar.
Öncelikle yukarıda yazdığım şeyler gözünü korkutmasın. Kimse senden yeni mezun mülakatında hepsinde uzmanlaşmış olmanı beklemez. Bu konulara hevesli olduğunu ve azından daha önce araştırıp bir fikir sahibi olmanı bekler.
Kendini geliştirmemiş mühendis konfor alanından çıkmayan, öğrencilik içinse sadece dersleri geçmiş, onun dışında ne etliye ne sütlüye karışmış birisi için söyleyebiliriz.
Bunların yanısıra üniversite kendini sosyal anlamda da geliştirmeni öneririm. Bu yazdıklarımı yapacağım diye tamamen nerd olup 2 kelimeyi bir araya getiremezsen iş hayatında çok sıkıntı çekersin.