Bilgisayar mühendisliği öğrencisi olarak kod yazamamak

Ben lab derslerinde yaptıklarımızı tekrarlıyorum ama her derste hocamız iki görev veriyor ben bu görevleri şu ana kadar hiçbir hafta tek başıma yapamadım çoğu arkadaşım yapabiliyor ama ben öyle kalıyorum sonra onlardan bakarak veya hocaya sorarak yapmak zorunda kalıyorum.

Nasıl ki bir edebiyat öğrencisi sadece dersleri geçerek mezun olduğu gibi şair olamıyorsa sende sadece okulda öğretilenlerle başarılı bir yazılımcı olamazsın. Okulda sana programlamanın okuma yazmasını öğretirler, şiir yazmak senin gayretine bağlı. Ben yetersizim kompleksine takılma sınıfındaki birçok kişi çocukluğundan beri ilgilendiği için temeli vardır ve bu yüzden yapıyorlar.

Kodlama aslında aşırı basit bir iş. Algoritmayı bilmen yetiyor. Çoğu kişi o yazı yığınlarından korkuyor ama hiç bir yazılımcı yazdığı 100 satırlık kodun her satırını ezbere bilmiyor. Ya da yazacağı programın kodlarını önceden kafasında kurgulamıyor. Kodlamayı kafanızda büyüttüğünüz için korkuyorsunuz. Python gibi anlaşılması kolay dilden başla C#, C++ diye git. Python öğrendiğin takdirde diğer dilleri öğrenmeme veya öğrenirken zorlanma gibi durum söz konusu değil.
Keşke üniversiteden önce python öğrenseydim şu anda derslerde düz C öğreniyoruz hem bunu hem de başka dili öğrenmek bu süreçte zor dersler yoğun oluyor.

Ben lab derslerinde yaptıklarımızı tekrarlıyorum ama her derste hocamız iki görev veriyor ben bu görevleri şu ana kadar hiçbir hafta tek başıma yapamadım çoğu arkadaşım yapabiliyor ama ben öyle kalıyorum sonra onlardan bakarak veya hocaya sorarak yapmak zorunda kalıyorum.
Eğer azimliysen ve gerçekten bu işte hevesliysen başarabilirsin. Ama ben anlamıyorum diyip yan gelip yatıyorsan, bu bölümden kaçman için çok geç olmadan kaç.

Olay sadece bir dil bilmek değil, algoritma ve mantık bilmekte. Matematik veya ingilizce de bilmek zorunda değilsin. Sadece algoritma kurabiliyorsan, mantık yürütebiliyorsan kodlamada yapamayacağın bir şey yok.
Örnek vermek gerekirse:
İki sayıyı toplayan bir programın algoritmasını yap. Sonrasında kodlamaya çalış. Eğer kod karşılığını bilmiyorsan GPT'den yardım al. Sonra daha karmaşık bir proje yap, mesela sınıfı geçti kaldı gibi.

Ek olarak, eğer bu dediklerimi uygulamana rağmen kafanda takılan soru varsa burda konu açıp etiketleyebilirsin. Bildiğim her konuda yardımcı oluruz(m). Sen kendini kasmadan, ilerlemeye devam et.

Keşke üniversiteden önce python öğrenseydim şu anda derslerde düz C öğreniyoruz hem bunu hem de başka dili öğrenmek bu süreçte zor dersler yoğun oluyor.
Keşkeler ile olmuyor. Eve döndüğünde para vermene bile gerek yok YouTube'den aç Python kursları adamlar gibi bir şeyler yazmaya çalış. Baktın mı adamlar hava durumu uygulaması yapmaya çalışıyor sen de kendince yapmaya çalış. Henüz geç değil. Evet biraz geç kalmışsın ama inan C dilleriyle de başlayan çok kişi var. Kafanda büyütme. Sanat işidir bu. Resim çizerken ne çizeceğini kafanda önce canlandırırsın. Ama nasıl çizeceğini canlandırmazsın. Her fırça vuruşunda sonraki fırçayı nasıl ve nereye vuracağını düşünüp ona göre gider ve tamamlarsın. Programlama da aynen böyle. Senin hafızanda olacaklar kod blokları. "if-else" gibi olanlar. Adam sana dedi eğer sayı 2den büyükse merhaba diyecek program yaz. Bir bilgisayar nasıl düşünür empati yap. Sayıyı alır. İstenilen sayı ile karşılaştırır. Koşul doğru ise ifin içindeki kodları teker teker çalıştırır. Dediğim gibi kafanızda büyütmeyin. İnsanoğlunun yarattığı işleri (araba sürmek, çizim yapmak, kodlamak, ameliyat yapmak) hiç kimse doğuştan yetenek olarak kazanmaz.

Hocam kodlamanın mantığı ilk başta zor. 1. sınıftan her şeyi mükemmel yapacağım diye uğraşmayın. Oraya gelenlerin çoğu zaten ilk defa hayatında kodlama yapıyor, 3 5 kişi hariç. Bende C ile başladım kodlamaya printf in çalışmasını anlayana kadar finaller geldi. Siz sadece pratik yapmaya odaklanın. Eliniz alıştıkça kodlama kolaylaşacaktır

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı