Bilgisayar Mühendisliği Öğrenmeye Nereden Başlamalı?

zahidbolat

Kilopat
Katılım
18 Ocak 2019
Mesajlar
2.626
Makaleler
3
Çözümler
4
Yer
Erbaa
Selamlar, ben bir 2. sınıf lise öğrencisiyim ve teknoloji, bilim, bilgisayar mühendisliği/yazılım mühendisliği gibi konulara ilgiliyim. Şimdiye kadar yazılım/kodlama ve bilgisayar mühendisliği konularında hiçbir atılım gerçekleştirmedim. Bana basit bir kod yaz deseniz elimden bir şey gelmez. Bana ne gibi fikirler verebilirsiniz? Web sitesi vs. yapmayı dahi bilmiyorum. Ne yapacağımı önerir misiniz? Ve önemli sorularımdan biri ise şu; Lisedeki öğrenimimi güzel bir şekilde bitirsem ve bilgisayar mühendisliği bölümü olan bir üniversiteye gitsem, orada bunların eğitimi güzel bir şekilde verilir mi yoksa benim şimdiden birtakım şeyler öğrenmeme gerek var mı? Var ise neler öğrenmeliyim cevaplarınızı ve önerilerinizi bekliyorum. @Recep Baltaş @Ali Güngör ve diğer Technopat kullanıcıları. Güzel forumlar... @bitwise @Arleigh Burke @Vavien.
 
Son düzenleme:
Yazılım dili öğrenmek ile mühendisliği öğrenmek ayrı noktalardır bana göre.

Bilgisayar Mühendisliği öğrenmeye, iyi bir üniversite hedefleyerek başlayabilirsin.

Lisedeki öğrenimimi güzel bir şekilde bitirsem ve bilgisayar mühendisliği bölümü olan bir üniversiteye gitsem, orada bunların eğitimi güzel bir şekilde verilir mi yoksa benim şimdiden birtakım şeyler öğrenmeme gerek var mı?

Gideceğin üniversiteye göre değişmekle birlikte, yanına alacağı her kıymetli bilgi ilerde artı olarak döner. Kendini geliştirmek ve iyi bir eğitim almak senin sorumluluğunda. Fakat ileriye yatırım yapayım derken lise notlarını düşürmemen lazım.

Algoritma, algoritma mantığı üzerine okumalar yapabilirsin mesela. Ağır gelebilir belki ama direkt dil öğrenmeye başlamaktan daha iyidir bana göre. Eğer hemen bir şeyler çıkartmak istiyorsan dil de öğrenebilirsin ama yüzeysel olur bana göre.
 
Şuan hiçbir şey yapmana gerek yok. Yapman gereken tek şey derslerine çalışmak. Matematik ve İngilizce altyapını sağlam tutmak. Bir mühendis aday adayı olarak gelecekte istediğin mesleğe katkıyı en iyi böyle yapabilirsin.

ODTÜ mezunu bir abin olarak konuşayım. Üniversiteye girene kadar tek satır kod yazmadım. Hatta lise son sınıfa kadar bilgisayar mühendisliğine gitmek aklımda bile değildi. Bölüme girdikten sonra derslerin bir kaçı dışında pür programlama dili öğreten dersim yoktu. Kalanı teorik temellere dayanan derslerdi.

Şuan için programlama veya algoritma konusunda bir şey yapmana gerek yok. İyi bir öğrenci ol, iyi bir üniversiteye git. Emin ol, 2 ayda bu dediklerine sahip olacaksın.
 
Şimdiye kadar yazılım/kodlama ve bilgisayar mühendisliği konularında hiçbir atılım gerçekleştirmedim. Bana basit bir kod yaz deseniz elimden bir şey gelmez. Bana ne gibi fikirler verebilirsiniz? Web sitesi vs. yapmayı dahi bilmiyorum.
Sana şöyle söyleyeyim. 1. sınıf öğrencisiyim ve ben de Web sitesi yapmayı bilmiyorum. En azından aklındaki şekilde. Diğerini de internette çok basit birkaç kod görerek yapmıştım. Sadece çalışma mantığını anlamak için.
Ben lise sona giderken basit hesap işlerimi yaptırmak için bir dili biraz öğrenmiştim o kadar. Çoğu kişi ya senin gibi sıfır olarak ya da benim gibi sıfır nokta bir (0,1) olarak gidiyor. Cidden bilenler zaten ortamı domine ediyor.
Lisedeki öğrenimimi güzel bir şekilde bitirsem ve bilgisayar mühendisliği bölümü olan bir üniversiteye gitsem, orada bunların eğitimi güzel bir şekilde verilir mi yoksa benim şimdiden birtakım şeyler öğrenmeme gerek var mı?
Gitmeden önce bir şey öğrenmen şart değil. Aşinalık olsun diye 3-5 saatte basit döngüler, koşul ifadelerini öğrenebilirsin ama o bile önemli değil.
Senin yapman gereken oturup önce derslerine, sonra da üniversite sınavına çalışmak. Lise 2'ye giden biri olsam (İçinde bulunduğumuz durum liseliler için ne ifade ediyor bilmiyorum ama sınıfı direkt geçtiğini ve bir şey öğrenmemen gerektiğini varsayıyorum) bu yaz lise 1 ve 2'nin konularının üzerinden geçer ve ufaktan lise 3 konularına aşina olmak açısından göz atardım. Okul vakti gördüğünde alışılageldik bir şeyler görmek cidden yardımcı oluyor. Lise 1 ve 2'yi bu yaz sağlamlaştırınca 3. sınıfta da düzgün ve düzenli şekilde dersine çalıştığında lise 1, 2 ve 3 cebinde olacak desek yeridir. 3. sınıf bittiğindeki yaz ise ilk 3 yılın üzerinden geçersin ve 4. sınıfa ufak hazırlık yaparsın.
Çok çalışmak gibi geliyor olabilir ama yaz tatilinde eğlenmen için vakit kalır merak etme. Bu şekilde güzelce çalışıp çok iyi okullara girebilirsin.
Üniversitede sana her şeyi öğretmeyecekler. Programlama dili nasıl öğrenebilirsin bunu anlayacaksın. Sonrasında sen mezun olduktan sonra piyasaya çıkan bir şeyi bile çok kısa sürede öğrenebileceksin.
 
Hayali doktor olmak isteyen bir gencin henuz lisedeyken "Daha kan almayi bile bilmiyorum" demesi gibi bir sey bu dedigin.

Sen dersine calis, gidebilecegin en iyi universiteye git. Turkiye'de bu isi hakkiyla yapan zaten az var. Kalani orada ogrenirsin.

Bu dediklerimden universiteye kapak attin mi gerisi kendiliginden geliyor gibi anlasilmasin, ot gibi de cikabilirsin. Ama bunu sorduguna gore calisma azmi ve gerekli ozveri sende olmali. Bunu da dogru ogrencilik ve akademik formasyonla birlestirince basari kendiliginden gelecektir.

Su anda 6 ay harcayip da cat pat yapacagin web sitesinin kralini mezun olup da isi kavradiginda 2 gunde yapacaksin zaten. Bosver o isi, dersine bak, 3-5 puan yuksek yap, daha iyi okula git.
 
Başlık çok değişik geldi okuduğumda, "bilgisayar Mühendisliği öğrenmeye nereden başlamalı" :) Baştan söyleyeyim, hevesin çok takdir göresi ve hoş bir heves bunu asla kaybetme öncelikle. Fakat yazdığın şeyi kendin de düşündüğünde anlayacaksın, "mühendislik" öğrenmekten bahsediyoruz :) Web sitesi geliştirmek, yazılım geliştirmek değil yapılan şey, mühendis yorumu ve ünvanı kazanmak. Emin ol bunun için bir üniversite eğitimine ihtiyaç var. Amacın gerçek "mühendislik"SE bunun için şu an yapman gereken iyi bir lise eğitimi ile güzel eğitim alabileceğin bir üniversiteye gitmek, ve burada gerekli mühendislik eğitimini almak olacaktır. Lakin, amacın yazılım geliştirmek, sadece yazılımsal yorumlar yapmaksa, bunun mühendislik eğitimine bir bağımlılığı yok. İyi bir sayısal zeka ve web üzerindeki dökümanlarla bu yeteneğinin üzerine gidebilirsin, fakat şunu unutma bu yeteneklerin hepsi pratikle alakalı yetenekler, öğrendiğin şeyleri pratik ederek geliştirirsin.

Şuraya bu yaz için kendini planlayıp, hevesine birazcık tatmin olabilecek bir içerik bırakayım, kodluyoruz.org Harvard'ın CS50 derslerini türkçeye çevirip ücretsiz olarak yayınlayacak bu yaz:


Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Son olarak da, bir bilgisayar mühendisi olarak nacizane tavsiyelerimden biri, her ne kadar standart bakış açısı "iyi bir üniversitede iyi mühendis olunur olsa da" emin ol kendi görüşüm eğitimini aldığın kurumun senin kariyerindeki etkisinin %30 falan olacağı yönünde. Bu sektörde çok insan tanıdım, Boğaziçi mezunu tüm bilgisayar mühendislerinin kalitelerini, İTÜ mezunlarının teknik düşünme yapısını vs. tecrübe ettim, fakat bu üniversitelerde olmasam da edindiğim bilgi ile onların arkasında kalmadım, unutma her şeyden önce kendine yaptığın yatırım ve sen belirlersin ne kadar iyi bir iş yapacağını.

Umarım iyi bir mühendis olursun ve amacına ulaşırsın :)
 
10 sene önce yaklaşık okudum bilgisayar müh. Okan üniversitesinde çok zor ve bıraktım. Okulda durmak lazım ve çalışmak lazım. Belki 100 milyar ve daha fazla param gitmiştir. Benzin ve tek başına ev masrafı 4 yılda.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı