Bilgisayar mühendisliği okumak artık mantıklı mı?

üyeadi321321

Hectopat
Katılım
21 Aralık 2019
Mesajlar
505
10. sınıfa geçeceğim ve şu aklıma takıldı, artık herkes bilgisayar mühendisi olmak istiyor. Eminim siz de fark etmişsinizdir, yoğun bir ilgi var. Ne zaman bir "bilgisayar mühendisi olmak istiyorum" konusuna denk gelsem hep mesajlar şu şekilde oluyor "Kendini yazılımda bireysel olarak geliştirmezsen hiç yol alamazsın." Benim anlamadığım şu, madem yazılım konularında kendini geliştirmek bu kadar önemli, neden bilgisayar mühendisliği bölümü var ki? Bilgisayar mühendisliği bölümünde eğitim veren profesörlerin birçoğunun Elektrik-Elektronik mühendisliği bölümü mezunu olduğu da bir gerçek. Bu iki bölüm arasında kararsızım açıkçası. Bilgisayar mühendisliği Türkiye'de çok popüler bir bölüm ve iş imkanlarının bu sebeple ülkemizde azaldığını düşünüyorum, EEM bölümünü okuyup aynı anda yazılımda bireysel olarak kendini geliştirmek daha mantıklı geliyor bana iş imkanları açısından. Bu konuyu açtım çünkü, bu bölümleri okumuş veya okuyan kişilerin de fikirlerini almak istedim.

@Vavien.
@Camila
@SideWinder
 
Artık herkes bilgisayar mühendisi olmak istiyor.
Aslında herkes yazılım mühendisi olmak istiyor. Benim gözlemim bu.
Kaldı ki isteyenlerden ne kadarının olmayı becerdiği asıl önemli olan. Öyle olsa da sektör çok büyük. Büyük olmasa bile kalifiye elemana her zaman ihtiyaç vardır.

Bilgisayar mühendisliği bölümünde eğitim veren profesörlerin birçoğunun Elektrik-Elektronik mühendisliği bölümü mezunu olduğu da bir gerçek.
İyi okullarda genel olarak öyle değil. Kaldı ki bilgisayar mühendisliği elektrik elektronik mühendisliğinin bir alt dalı sayılabilir aslında.
Gidip bilgisayar öğretmenliği mezunundan eğitim almaktan kat kat daha iyidir.

Yakın bölümler olsalar da farkları var. Yeteri kadar araştırıp o farkları görüp kendine uygun olana gitmeni tavsiye ederim.
Belki de birini seçeceksin ve beğenmeyip diğerine yatay geçiş yapacaksın.
 
Herkes okuyor ve doğal olarak sizi diğerlerinden ayıran bir şey olmalı. Şu an bunları düşünmeniz için erken olabilir fakat siz şimdiden kendinize ne kadar bir şeyler katarsanız o kadar lehinize.
 
Bilgisayar Mühendisliği bölümünde sadece yazılım görmezsin, PC donanımları, işletim sistemlerinin çalışma mantığını falan görürsün. Yazılım Mühendisliği ise ağırlıklı olarak yazılım. Bilgisayar Mühendisliği bitirip sistem mühendisi, IT elemanı, Teknik Servis, oyun programcısı, Front End veya Back End Programmer olabilirsin, daha geniş bir yelpazesi var. Mesela ben programlamadan nefret ediyorum, amacım IT veya mümkün olursa Sistem Mühendisliği alanına yönelmek.
 
10. sınıfa geçeceğim ve şu aklıma takıldı, artık herkes bilgisayar mühendisi olmak istiyor. Eminim siz de fark etmişsinizdir, yoğun bir ilgi var.

Açıkçası isteyen istediği kadar ilgi duymaya devam edebilir. Çok isteyen değil çok çalışan kazanır. Tabii ki de ilgi ve istek önemlidir. Ama Bilgisayar Mühendisliği'ni kazandıran şey, çalışmadır.

Ki, bölümü kazananlar arasından bile birçoğu eleniyor. Kimisi kendini geliştirmiyor, kimisi üniversitede yatıyor, kimisi bıkıp başka bölüme geçiyor.

Ne zaman bir "bilgisayar mühendisi olmak istiyorum" konusuna denk gelsem hep mesajlar şu şekilde oluyor "Kendini yazılımda bireysel olarak geliştirmezsen hiç yol alamazsın." Benim anlamadığım şu, madem yazılım konularında kendini geliştirmek bu kadar önemli, neden bilgisayar mühendisliği bölümü var ki?

Bu da aslında çok klişe ve bir noktadan sonra saçmalaşan bir söz. İnsan tabii ki her alanda okula bağlı kalmayıp kendini geliştirmeli. Ancak insanın tek başına öğrenemeyeceği şeyler de var. Bir frontend/backend programcılığı kendin de öğrenirsin. Ama bir mikroişlemciye register seviyesinde kodlamayı ya da bir işlemci çekirdeği oluşturmayı ya da bir işletim sisteminin çekirdeğine müdahele etmeyi, öyle internette kolay kolay bulamazsınız. Bu saydıklarım ve daha nicesi için, nitelikli insanlardan öğrenmek gerekir. Bu insanlar da iyi bölümlerde olur.

Bir de şu var, Bilgisayar Mühendisliği yazılım demek değildir. Bunu kafanızdan çıkarın. Yani CS okuyup sadece yazılımla uğraşabilirsin ama bölüm bundan ibaret değil.

Bilgisayar mühendisliği bölümünde eğitim veren profesörlerin birçoğunun Elektrik-Elektronik mühendisliği bölümü mezunu olduğu da bir gerçek.

Neye göre? CS ile EEE birçok ortak yönü olan bölümlerdir ama bunlardan daha da çok farklı yönleri vardır. Ama ne olursa olsun, bir hoca için önemli olan bölümü değil dersi doğru düzgün anlatıp anlatamadığıdır.

Bu iki bölüm arasında kararsızım açıkçası. Bilgisayar mühendisliği Türkiye'de çok popüler bir bölüm ve iş imkanlarının bu sebeple ülkemizde azaldığını düşünüyorum, EEM bölümünü okuyup aynı anda yazılımda bireysel olarak kendini geliştirmek daha mantıklı geliyor bana iş imkanları açısından.

Para amaç değil araç olsun senin için. CS'nin de EEE'nin de iş imkanları fazladır. Kendini geliştirmen gerek. Yaşıtların arasından sıyrılırsan ve projelerde aktif olursan, sektördeki insanlar tarafından fark edilirsin. Bunun yanında stajlarını da düzgün ve iş öğrenebileceğin yerlerde yaparsan, mezun olduktan sonra girip çalışabileceğin yerler olur.

Mühendislikte ilk bir ya da iki sene maaşına bakmadan iyi bir yere girmek tavsiye edilir. İyi bir yerin seni alabilmesi için de, daha okuldayken bir şeyleri tamamlamış ve sektöre ucundan girmiş olman gerekir.

İyi bir staj yeri ya da iş yeri deyince, büyük firmalar, ASELSAN ya da BAYKAR aklınıza gelmesin bu arada. BAYKAR'da bizim gibi EEE ve CS'ciler için staj pek hayal edildiği gibi değil. :D ASELSAN'ı içerden görmedim ama az çok orası da öyle. Bunların yanında küçük de olsa güzel ve sağlam bir başlangıç yapabileceğiniz birçok firma var. Zaten çoğu firma, çalıştırmak istediği elemanları 3. sınıftan ya da mezun senesinden staj tarzı alıp yakalar, yetiştirir.

Uzun lafın kısası, para senin için araç olursa imkanlar bir bir açılır. Ben elime geçen üç beş kuruşu evde kurduğu atölyeme harcardım, birinci sınıftan itibaren. Çok faydasını gördüm.

Bu konuyu açtım çünkü, bu bölümleri okumuş veya okuyan kişilerin de fikirlerini almak istedim.

İyi bir üniversite, ortalama bir akademik başarı ve sağlam bir background ile ister yerli ister yabancı firmalar tarafından ilgi görürsün. Kendine yatırım yapman ve sürekli gelişmen gerek. :)
 
...herkes bilgisayar mühendisi olmak istiyor.
Dendiği gibi donanımlı birisi iki alanda da iş bulur ama şu an bilgisayar mühendisliği daha cazip gözüktüğü için çoğunluğun öncelikli tercihi orası oluyor. Bu kişilerin dışında birçok kişi de sırf başarılı kişiler CS yazdığı için yazıyor.
Benim anlamadığım şu, madem yazılım konularında kendini geliştirmek bu kadar önemli, neden bilgisayar mühendisliği bölümü var ki?
Dersleri birbirinden farklı, ilk senesi dışında olsa olsa 2-3 ortak dersi vardır bu iki alanın. Elektrik elektroniği seçen birisi devreler ve dalgalarla falan uğraşırken CS bilgisayarın çalışma mantığına ve yazılıma daha çok ağırlık veriyor.
 
Sırf bilgisayar mühendisliği için mezuna kalıp yeniden hazırlandım. Şu anda 1. sınıfım. Az kaldı bitiyor zaten bu sene. Şöyle söyleyeyim sana yakın zamana kadar yazılım mühendisi diye bir şey yoktu. Yazılım mühendisliği bilgisayar mühendisliğinin bir alanıydı. Şimdi ayrı bölüm. Artık düşün yani senden çıkmış bir parça mı daha kapsamlı olur yoksa sen mi? Bu durumda bilgisayar mühendisliğinin bir avantajı işte. İkincisi çoğu bilgisayar mühendisliğinin akademisyenlerinin elektrik elektronik mühendisi olduğunu söylemişsin. Nereden böyle bir kanıya kesin gözüyle vardın bilmiyorum ama yaanılıyorsun. Benim mesela tüm hocalarım bilgisayar mühendisliğinden bölüm birincisi olarak mezun olmuş. Çoğu yurt dışı ve içinde önemli devlet veya özel kurumlarda iş geçmişi olan kişiler. Sen şimdi a okulunun bilgisayar mühendisliğinin akademik kadrosuna bakınca 1-2 tane en fazla eem ya da başka bir bölümden mezun mühendis görebilirsin ama asla senin alanınla ilgili derslere girmezler örneğin lineer cebir dersi benim o dersime eem mühendisi girerdi. Benim alanım değil çünkü o ders matematiğin bir bölümü gibi yani tüm okullarda bu böyledir. Senin alanına seninle aynı alanda ki mezun mühendis hocalar girer ve üçüncüsü eem okuyup kendimi yazılıma atayım diyorsun. Birincisi yazılımın sadece hiç kullanılmayacak önemsiz bir kısmını derste göreceğin bir bölüm kendini iyice ayrıca yazılıma vermen lazım. Yani internetten çalışarak tamam yaptım diyelim işe alımlarda bilgisayar ya da yazılım mühendisi olmana çok dikkat eder. Tüm iş verenler çok zor durumda kalmadıkça iş vermezler. Başka türlü ve sen ne kadar eem mühendisi olsan da yazılım alanında sadece bir programlamacı olacaksın bir mühendis olamayacaksın iş bulsan dahi sadece saatlerce kod yazdırcaklar programlamacı olacağın için ve maaşın kısır olur bir yere kadsr artar ve sabit kalır emin ol bilgisayar ya da yazılım mühendisi kadar vermez hiçbir şirket umarım yardımcı olmuşumdur dediklerimi iyi değerlendir derim.
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Geri
Yukarı