Bilgisayar mühendisliği seçmek mantıklı mı?

Yapay zeka, hesap makinesiyle ayni kulvarda olacak yani? Anladim.

Mesajlariniza bakinca sanki baska bolum yok gibi kendinizi o Bolu'me sartlandirmaya calistiginizi hissettim. Ben olsam tercih etmem, artik kendi meseleniz. Hangi bölümü secmek istiyorsaniz secin, ben kendi perspektifimden yaklasarak yorum yapiyorum. Soylememis olayim, bu konuya da girmemis olayim. Yapay zeka gelecekte tercih edeceginiz is koluna zarar vermemis olsun, hayatimizi olumsuz anlamda etkilememis olsun. İstediginiz olsun madem, daha fazla tartismayacagim.

Ayrica bir konu actiysaniz alakasiz orneklerle dusuncenizi savunmak yerine daha objektif olmanizi tavsiye ederim. Hesap makinesi dedigimiz alet ne kadar gelismis olursa olsun ogretmen duzeyine gelemez. Yapay zeka hesap makinesinden farkli olarak devamli gelisim halinde.

Her neyse, kolay gelsin, hayatinizda basarilar dilerim.

Evet biraz şartladım gibi kendimi. Hesap makinesi örneği bana da saçma geliyordu biraz belki de kabullenmek istemedim. Yine de cevaplarınız ve iyi niyetiniz için teşekkürler:)

@TheAny

Bu simdilik boyle. Yapay zekanin sonsuza kadar clean dataya muhtac kalacagindan nasil bu kadar eminsiniz bilmiyorum ama gelecekte basit gorulen yardimci aractan fazlasi olarak kabul edileceginden kuskum yok. Clean data da bir yere kadar yapay zekayi ittirici etken olacak diye dusunuyorum. Elbette bu clean data meselesini isin yapay zeka uzmanlari cok daha iyi bileceginden daha fazla yorum yapmak istemiyorum.

Kisacasi ben yapay zekanin gelecekte cok daha farkli seviyeye gelip artik bahsettiginiz datalara sirtini dayamayacagini dusunuyorum. Bu benim kendi dusuncem, herhangi bir ispat amacim yok.

@TheAny

Bu simdilik boyle. Yapay zekanin sonsuza kadar clean dataya muhtac kalacagindan nasil bu kadar eminsiniz bilmiyorum ama gelecekte basit gorulen yardimci aractan fazlasi olarak kabul edileceginden kuskum yok. Clean data da bir yere kadar yapay zekayi ittirici etken olacak diye dusunuyorum. Elbette bu clean data meselesini isin yapay zeka uzmanlari cok daha iyi bileceginden daha fazla yorum yapmak istemiyorum.

Kisacasi ben yapay zekanin gelecekte cok daha farkli seviyeye gelip artik bahsettiginiz datalara sirtini dayamayacagini dusunuyorum. Bu benim kendi dusuncem, herhangi bir ispat amacim yok.
Yarın bir gün yapay zekanın bir dataya ihtiyaç duymadan kendi kararlarını verebildiği bir gün gelir mi, gerçek bir insansı yapay zeka? Bilmiyorum. Ancak normalde zeka tanımına aykırı. Belki 5 sene sonra gelir, belki ben hayattayken gelmez. Ancak o güne kadar, mevcut sistemle data bound durumdayız ve clean data olmadan yapay zeka yanlış bilgi vermeye programlanmış bir araçtan fazlası olmuyor.

Yapay zekayı geçtim, biz insanlar için bile bir veri olmadan bir şey yapmak, keşfetmek zor. Fakat insanlar hala genetik olarak otonom olarak hareket etme ve keşfetme kabiliyetine sahip, dolayısıyla sürekli ve düzenli olarak data edinen varlıklar. Ancak toplumumuzda da gördüğümüz üzere her data, her zaman insanların gelişimine etki sağlamıyor. Aynı şey yapay zeka için de geçerli. Kahvedeki dayı gibi onu bir şeylere ikna edebiliyorsun. Tek farkı devasa bilgi kaynağı sağolsun daha rasyonel.

Kısaca, sırtını dayamayacağı bir kb yada db zorunluluğu olması zekanın tanımına aykırı.

Arkadaşlar, NVIDIA gibi köklü şirketler artık yazılım öğrenmeyin, yapay zeka yapacak gibi açıklamalar yapıyor. Sizce böyle bir zamanda bilgisayar mühendisliği seçmek mantıklı mı?
Halihazırda yazılımla uğraşıyorum. Sadece sizin görüşlerinizi de merak ediyorum.
@oynozan
@kaan.w
Yapay zeka hala insanların yazdığı kodlarla eğitiliyor, hala bizim kodlarımızı referans alarak bir şeyler öğreniyor. Yazılım o kadar büyük bir alan ki anlatamam, bu iş sadece ortaya kod dökmek değil. Yazdığın kodu sunucuda deploy etmenin bile yüzlerce yöntemi var. Yapay zeka için şimdilik endişelenecek hiçbir şey yok. Bu olay aynı "ya kafama uçar düşerse" diyip evden dışarı çıkmamaya benziyor. Nvidia önce madenciliğin ekmeğini yedi, şimdi de yapay zekanın ekmeğini yiyor o yüzden böyle gaza getirici açıklamalar çok normal ve ciddiye alınacak bir tarafı yok.

Yazılıma devam 👍

Yarın bir gün yapay zekanın bir dataya ihtiyaç duymadan kendi kararlarını verebildiği bir gün gelir mi, gerçek bir insansı yapay zeka? Bilmiyorum. Ancak normalde zeka tanımına aykırı. Belki 5 sene sonra gelir, belki ben hayattayken gelmez. Ancak o güne kadar, mevcut sistemle data bound durumdayız ve clean data olmadan yapay zeka yanlış bilgi vermeye programlanmış bir araçtan fazlası olmuyor.

Yapay zekayı geçtim, biz insanlar için bile bir veri olmadan bir şey yapmak, keşfetmek zor. Fakat insanlar hala genetik olarak otonom olarak hareket etme ve keşfetme kabiliyetine sahip, dolayısıyla sürekli ve düzenli olarak data edinen varlıklar. Ancak toplumumuzda da gördüğümüz üzere her data, her zaman insanların gelişimine etki sağlamıyor. Aynı şey yapay zeka için de geçerli. Kahvedeki dayı gibi onu bir şeylere ikna edebiliyorsun. Tek farkı devasa bilgi kaynağı sağolsun daha rasyonel.

Kısaca, sırtını dayamayacağı bir kb yada db zorunluluğu olması zekanın tanımına aykırı.

Yapay zeka bir bilgisayar muhendisinin isini tamamen alacak kadar gelistigi vakit o noktada hicbir meslek ayakta kalmaz mantiken zaten. Cunku bu is dumduz kod yazmaktan ziyade musterinin isteklerine gore belli zaman ve butcede ortaya bir urun cikarmak. Yapay zekanin bu noktada insanla iletisim kurup ona gore urun cikarmasi zor, daha insan insanla duzgun iletisim kuramiyor. Bu konuda Sam Altman'in dahi cok kesin ve net aciklamalari var ki kendisi de yapay zekanin bu tarz meslek sahiplerini asla isinden edemeyecegini belirtiyor. Jensen Huang muhtemelen kendi AI urunlerini pazarlamak amaciyla bu tarz seyler soyluyor. Tamamen kendi bilincine ve vicdanina sahip bir yapay zekanin yapilmasina da izin verilecegini (boyle bir sey mumkun mu o bile belli degil) sanmiyorum zaten. Kaldi ki daha turing makinelerinin cozemedi problemlere cozum uretebilecek bir sistem uretemedik bile, bir anda yapay zeka isimizi alacak konusunun yakin zamanda cok mumkunmus gibi konusulmasini anlayamiyorum ben.

AI ( yapay zeka )her daim gelişiyor insanlar yakın gelecekte bütün işlerini bu yapay zekalar çerçevesinde yapacak ve yazılımcılara ihtiyaç kalmayacağı düşüncesindeyim bence okumak artık boş bilgisayar mühendisliğini çok çok iyi üniversitelerde okumayacaksan. Tıp, bilgisayar mühendisliği haricindeki mühendislik alanlarını okuyan biri işsiz kalacağını sanmam fakat aynı şeyi bilgisayar mühendisliği için söylemek doğru olmaz çok çok kişi istiyor bilgisayar mühendisliğini çünkü ve yarısından fazlası işsiz kalacaktır yüksek ihtimalle.

2011'da mezun olmuş bir bilg. Müh. Olarak ben 2024 Türkiye'si itibarıyla bölümün hala seçilebileceğini ama her geçen sene rakipleriniz olan diğer gençlerle aranızda sizin lehinize bir fark yaratabilmenin gitgide zorlaştığını düşünüyorum. Eğer bu Challange'a hazırsanız neden olmasın.

Yazılım sektörünün tam kapasitesine gitgide yaklaşması, gençler arasında aşırı ve muhtemelen hak etmediği derecede popülerlikten gelen bir yığılma olması vs. inkar edilemez. Mesleğin özellikle ilk seneleri de kolay geçmeyecek yukarıda da bahsettiğim "diğerlerinden fark yaratma" kısmı nedeniyle. Ama bu işe gönül koyan, severek yapabilecek, sürekli araştırma yapma ve yeni şeyler öğrenmeden zevk alan birisi için bence hala en iyi bölüm bilgisayar/yazılım bölümleri.

Ben bilgisayar mühendisi oldum, 2 aydır daha iş bulamadım. Normal fabrikada çalışıyorum, günde 8 saat.

Hangi mesleği tercih ederseniz edin, mesleğinde başarılı olacak insanlar o mesleği gerçekten seven insanlardır. İsterseniz lokantacı olun, o işi gerçekten seviyorsanız dışardan birisi o mekana girince bile belli olur sevdiğiniz.

Okurken bağımsız olarak projeler geliştirmek önemli, aktif olarak bir şeyler ile uğraşmalısınız. Hangi alana ilgiliyseniz, mesela oyun geliştirme tutkunuz varsa öğrendiklerinizi pratiğe dökecek oyunlar yapmak önemli.

En önemlisi de İngilizceniz yoksa hemen İngilizce, acil. İngilizceniz yoksa PC dünyasında okuma yazmanız yok demektir. Türkçe ile bir yere kadar.
Bence Framework'lerin avantajı da bir insanı başarılı yapar bu alanda.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı