Bilgisayar mühendisliği vs tıp vs pilotaj

digxyar

Femtopat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar bilgisayar mühendisliği, tıp veya pilotaj hakkında olan fikirlerinizi paylaşır mısınız? 3'ü de tutsa hangisini seçerdiniz? İş imkanları, maaşlar vb.

Şöyle bir ekleme yapabilirim: arzun ve hırsınla ilgili. Kimi doktor var diğer doktorlara göre hakikaten çok düşük kazanıyor. Kimi pilot var diğerlerine göre çok daha zor şartlarda çalışıyor. Bu senin kendini ne kadar geliştirebileceğinle alakalı. Üniversite size yalnızca ehliyet verir. O ehliyeti nasıl kullanacağınız sizinle alakalı. Bu sebeple iş imkanı, maaş vs. hesaba kat ancak şu soruyu da sor kendine, "Ben bu işi ömür boyu yapabilecek miyim?".

Tıp garanti, müh uğraştırıcı ve pilotluk riskli. Pilotluk imkanı olsaydı onu seçerdim sağlık sebeplerinden ötürü imkansız. Tıp kan görmeyi sevmediğim için seçmezdim. Ben mühden yanayım.

Birbirinden alakasiz uc bolum. Kisilerin kendi yatkinliklari ve on yargilari var.

Ben yazilimciyim, yazilimci olmayi cocuklugumdan beri hayal ederek buyudum ve dolayisiyla yazilim muhendisligi yazdim. Ayni sekilde pek cok kisinin de on yargilari olacak bu hikayede.

Biri gelecek diyecek Bilgisayar okuma, niye cunku yazilim gelecegi yok (AI muhabbetleri), bos yapacak sanki bilgisayar muhendisligi sanki yazilimdan ibaretmis gibi... Cip tasarimi, devreler vs bu bolumun parcasi degilmis gibi.

Digeri gelecek tipta cok para var diye onerecek, beri ki gelecek pilotajlik diyecek daha cok parasi var. Ancak hic biri senin yapmak isteyip istemediginle alakali olmayacak. Bu hikayede gelecek sana ait ve bu bolumlerden hangisini yapmak istiyorsan ona gitmelisin. Yapmak istemedigin meslek sana zulum olacak.

Merhaba arkadaşlar bilgisayar mühendisliği, tıp veya pilotaj hakkında olan fikirlerinizi paylaşır mısınız? 3'ü de tutsa hangisini seçerdiniz? İş imkanları, maaşlar vb.

Şahsen hukuk okumasam pilotaj seçerdim çünkü mühendislik artık eskisi kadar önemli değil. Tıp seçtik diyelim o da insanlarla çok fazla uğraştırıyor yüksek mertebeye çıkana kadar canınız çıkar. Pilotaj gayet mantıklı bir bölüm olur.

Bilgisayar mühendisliğinden resmen dün mezun oldum. Ama yaklaşık 9 aydır çalışıyorum. Diploma olmadığından maaşım şu ana kadar normalden bir tık düşüktü 50k. Diploma olsaydı 60 civarı olurdu herhalde. Ama şunu da söyleyim benimle aynı veya daha önce mezun olup hala iş arayan arkadaşlarım var. Mezun olunca garanti iş bulabileceğin bir bölüm değil. Kendini geliştirmen farklı bir şeyler yapman gerekiyor. Ya da artık neredeyse her sektörde olduğu gibi "tanıdık".

Tıp veya Pilotaj varken bilgisayar mühendisliği kesinlikle düşünülemez.

Tıp veya Pilotaj arasından da ben pilotaj seçerdim. Her işin zorluğu var. Ancak tıpta bire bir hastalarla ilgilenmek var, pilotaj da tonlarca uçakla türlü türlü şehire, ülkeye seyehat şansın var.

Bir tarafta sağlık söz konusu, bir tarafta değil. Daha az risk, daha fazla maaş, daha özgür bir yaşam.. Tıp devlette olduğu için devlet = torpil olduğundan başhekimin iyi birisi olmazsa geçmiş olsun. Başka yere atanana kadar çek dur. Ancak pilotajda senden üst olsa bile tıptaki kadar yakınında değil ve muhatap olma olayı çok daha az.

Yazdığınız meslek dallarının birbiri ile hiç alakası yok. Siz neyi istiyorsunuz, hangisine yatkınsınız? Bu sorunun cevabı çok önemli, sonra mezuniyet sonrası 30 sene hiç sevmediğiniz, size hiç uygun olmayan bir iş yapmak zorunda kalmayın.

Öncelikle pilotluk sadece puan tutturmakla olan bir şey değil. Sağlığınız ve fizik durumunuz yeterli mi? Hava harp okulunda 4 sene okuyup mezun olduktan sonra eğitmen pilotla ilk deneme uçuşunda kusan ve pilotluk eğitimine başlama hakkını kaybedip diğer sınıfları (hava savunma, vb.) seçmek zorunda kalan çok teğmen gördüm.

Bilgisayar mühendisliği ve Doktorluk, ikisi de geleceği olan, görece kolay iş bulunan meslekler.

Doktorluk esasında banko gibi, pratisyen aile hekimi bile 120+ aylık alıyor. İş yeri hekimliği vb. imkanları da cabası. TUS kazanılırsa zaten hayat boyu parasal açıdan sırtları yere gelmez. Ama herkesin yapabileceği bir iş kesinlikle değil, çok zor bir meslek. Ben sınava girdiğimde puanımın tutmadığı tıp fakültesi yoktu, ama çocukluğumdan beri istediğim şekilde mühendislik okudum. Şimdiki aklım olsaydı tıp yazardım diyorum, örneğin şu an emekliyim ve gene gidip bir yerlerde maraba usulü 08:00-18:00 mühendis/yönetici vb. olarak çalışmaya devam etmek istemiyorum artık. Halbuki doktor olsam belki de kendi muayenehanem olurdu, kafama göre takılırdım ya da işyeri hekimliği yapabilirdim part time. Ama ben bunları dışarıdan bakan biri olarak söylüyorum, doktor arkadaşlarım arasında doktorluğu tavsiye eden bir tane bile yok, kendi çocuklarını bile başka alanlara yönlendirmeye çalışıyorlar.

Yok efendim artık bilgisayar mühendisliği mi kaldı yok efendim artık yapay zeka var diyenlere hiç takılmayın, ne konuştuklarını bile bilmiyorlar. Bilgisayar mühendislerinin yüzde kaçı sadece kod yazıyorlar? Mühendislik farklı bir şey, yakın zamanda insan faktöründen arındırılması mümkün değil. Ama burada da "iyi okul" meselesi mevcut. Bütün bilgisayar mühendisleri eşit değil.

Yani sonuç olarak üçü de iş imkanları geniş, gelir imkanları hiç fena olmayan meslekler. Ama her birinin kendine has zorlukları var ve bunlar küçümsenecek şeyler değil.

Her türlü meslek için bu geçerli zaten, kolay meslek, kolay gelecek yok. Zengin çocuğu olmak bir meslek olsaydı onu seçerdim direk ama babadan oğula geçiyor, sonradan olamıyorsunuz. :)

Siz hangisinin zorluklarına 30 sene katlanmayı göze alabilirsiniz, yani hangisine yatkınsınız, hangisinden zorlukları yüzünden tiksinmeyeceksiniz, ona karar vermeniz lazım.

Tıp veya Pilotaj varken bilgisayar mühendisliği kesinlikle düşünülemez.

Saçma bir bakış açısı. Bilgisayar Mühendisliği'ni iyi üniversitelerde okuduğunuz durumda kazanç bakımından doktorluk ile aynı, ancak çalışma koşulları açısından çok daha iyi durumdadır.

Pilotaj elbette gerek çalışma koşulları gerek kazanç bakımından en iyi bölümlerden birisi, ancak riskli bir tercihtir.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı