Yazdığınız meslek dallarının birbiri ile hiç alakası yok. Siz neyi istiyorsunuz, hangisine yatkınsınız? Bu sorunun cevabı çok önemli, sonra mezuniyet sonrası 30 sene hiç sevmediğiniz, size hiç uygun olmayan bir iş yapmak zorunda kalmayın.
Öncelikle pilotluk sadece puan tutturmakla olan bir şey değil. Sağlığınız ve fizik durumunuz yeterli mi? Hava harp okulunda 4 sene okuyup mezun olduktan sonra eğitmen pilotla ilk deneme uçuşunda kusan ve pilotluk eğitimine başlama hakkını kaybedip diğer sınıfları (hava savunma, vb.) seçmek zorunda kalan çok teğmen gördüm.
Bilgisayar mühendisliği ve Doktorluk, ikisi de geleceği olan, görece kolay iş bulunan meslekler.
Doktorluk esasında banko gibi, pratisyen aile hekimi bile 120+ aylık alıyor. İş yeri hekimliği vb. imkanları da cabası. TUS kazanılırsa zaten hayat boyu parasal açıdan sırtları yere gelmez. Ama herkesin yapabileceği bir iş kesinlikle değil, çok zor bir meslek. Ben sınava girdiğimde puanımın tutmadığı tıp fakültesi yoktu, ama çocukluğumdan beri istediğim şekilde mühendislik okudum. Şimdiki aklım olsaydı tıp yazardım diyorum, örneğin şu an emekliyim ve gene gidip bir yerlerde maraba usulü 08:00-18:00 mühendis/yönetici vb. olarak çalışmaya devam etmek istemiyorum artık. Halbuki doktor olsam belki de kendi muayenehanem olurdu, kafama göre takılırdım ya da işyeri hekimliği yapabilirdim part time. Ama ben bunları dışarıdan bakan biri olarak söylüyorum, doktor arkadaşlarım arasında doktorluğu tavsiye eden bir tane bile yok, kendi çocuklarını bile başka alanlara yönlendirmeye çalışıyorlar.
Yok efendim artık bilgisayar mühendisliği mi kaldı yok efendim artık yapay zeka var diyenlere hiç takılmayın, ne konuştuklarını bile bilmiyorlar. Bilgisayar mühendislerinin yüzde kaçı sadece kod yazıyorlar? Mühendislik farklı bir şey, yakın zamanda insan faktöründen arındırılması mümkün değil. Ama burada da "iyi okul" meselesi mevcut. Bütün bilgisayar mühendisleri eşit değil.
Yani sonuç olarak üçü de iş imkanları geniş, gelir imkanları hiç fena olmayan meslekler. Ama her birinin kendine has zorlukları var ve bunlar küçümsenecek şeyler değil.
Her türlü meslek için bu geçerli zaten, kolay meslek, kolay gelecek yok. Zengin çocuğu olmak bir meslek olsaydı onu seçerdim direk ama babadan oğula geçiyor, sonradan olamıyorsunuz.
Siz hangisinin zorluklarına 30 sene katlanmayı göze alabilirsiniz, yani hangisine yatkınsınız, hangisinden zorlukları yüzünden tiksinmeyeceksiniz, ona karar vermeniz lazım.