Bilgisayar mühendisliği vs tıp vs pilotaj

Yazdığınız meslek dallarının birbiri ile hiç alakası yok. Siz neyi istiyorsunuz, hangisine yatkınsınız? Bu sorunun cevabı çok önemli, sonra mezuniyet sonrası 30 sene hiç sevmediğiniz, size hiç uygun olmayan bir iş yapmak zorunda kalmayın.

Öncelikle pilotluk sadece puan tutturmakla olan bir şey değil. Sağlığınız ve fizik durumunuz yeterli mi? Hava harp okulunda 4 sene okuyup mezun olduktan sonra eğitmen pilotla ilk deneme uçuşunda kusan ve pilotluk eğitimine başlama hakkını kaybedip diğer sınıfları (hava savunma, vb.) seçmek zorunda kalan çok teğmen gördüm.

Bilgisayar mühendisliği ve Doktorluk, ikisi de geleceği olan, görece kolay iş bulunan meslekler.

Doktorluk esasında banko gibi, pratisyen aile hekimi bile 120+ aylık alıyor. İş yeri hekimliği vb. imkanları da cabası. TUS kazanılırsa zaten hayat boyu parasal açıdan sırtları yere gelmez. Ama herkesin yapabileceği bir iş kesinlikle değil, çok zor bir meslek. Ben sınava girdiğimde puanımın tutmadığı tıp fakültesi yoktu, ama çocukluğumdan beri istediğim şekilde mühendislik okudum. Şimdiki aklım olsaydı tıp yazardım diyorum, örneğin şu an emekliyim ve gene gidip bir yerlerde maraba usulü 08:00-18:00 mühendis/yönetici vb. olarak çalışmaya devam etmek istemiyorum artık. Halbuki doktor olsam belki de kendi muayenehanem olurdu, kafama göre takılırdım ya da işyeri hekimliği yapabilirdim part time. Ama ben bunları dışarıdan bakan biri olarak söylüyorum, doktor arkadaşlarım arasında doktorluğu tavsiye eden bir tane bile yok, kendi çocuklarını bile başka alanlara yönlendirmeye çalışıyorlar.

Yok efendim artık bilgisayar mühendisliği mi kaldı yok efendim artık yapay zeka var diyenlere hiç takılmayın, ne konuştuklarını bile bilmiyorlar. Bilgisayar mühendislerinin yüzde kaçı sadece kod yazıyorlar? Mühendislik farklı bir şey, yakın zamanda insan faktöründen arındırılması mümkün değil. Ama burada da "iyi okul" meselesi mevcut. Bütün bilgisayar mühendisleri eşit değil.

Yani sonuç olarak üçü de iş imkanları geniş, gelir imkanları hiç fena olmayan meslekler. Ama her birinin kendine has zorlukları var ve bunlar küçümsenecek şeyler değil.

Her türlü meslek için bu geçerli zaten, kolay meslek, kolay gelecek yok. Zengin çocuğu olmak bir meslek olsaydı onu seçerdim direk ama babadan oğula geçiyor, sonradan olamıyorsunuz. :)

Siz hangisinin zorluklarına 30 sene katlanmayı göze alabilirsiniz, yani hangisine yatkınsınız, hangisinden zorlukları yüzünden tiksinmeyeceksiniz, ona karar vermeniz lazım.
Hocam hangi üniversiteden mezunsunuz bir sınav öğrencisi olarak bize denilen tek şey: bilgisayar mühendisliğini kazanırsan çok zengin olursun, hayatın kurtulur, evden çalışırsın kafana göre gezer tozarsın vb. Söylenlerin doğruluk payı var mı?

Hocam hangi üniversiteden mezunsunuz bir sınav öğrencisi olarak bize denilen tek şey: bilgisayar mühendisliğini kazanırsan çok zengin olursun, hayatın kurtulur, evden çalışırsın kafana göre gezer tozarsın vb. Söylenlerin doğruluk payı var mı?

Ben ODTÜ mezunuyum ama bilgisayar mühendisliği değil. Bir çok arkadaşım var bilgisayar mühendisi ve evet hiçbirinin maddi sorunu yok, ortalamanın oldukça üzerinde bir yaşam standartları var, hepsi bir noktaya kadar yükselmiş insanlar. Aralarında büyük yazılım firmalarından birinde CEO olan da var, bilinen bir bankanın IT direktörü de var. Ama biz mezun olalı 30 seneden fazla oldu, hiç birisi işe girer girmez eşek yüküyle para kazanmaya başlamadı.

Bu bölümden mezun insanların hepsinin evden çalışma imkanı yok, o hangi alanda nasıl bir görevin olduğuna bağlı. Kurumsal bir firmanın bilgi işlem çalışanı ve daha sonrasında bilgi işlem yöneticisi olacak birinin hayatının home office şeklinde geçeceğini düşünmek hayal. Ama serbest çalışan bir yazılımcı olursan örneğin, proje bazlı evden çalışma ihtimalin tabi ki var.

Bunların hiçbirisi kendi kendine olmuyor ama. Öncelikle iyi bir okul kazanmak tabi ki iyi olur. Sonrasında buradan donanımlı olarak mezun olmayı başarmak, gelişime açık bir iş bulup kendini yetiştirmek ve yükselmek hep çaba ve dirayet gerektiren işler. Ve zaman alıyor.

Sadece bilgisayar mühendisliği diploması tek başına her kapıyı sonuna kadar açamaz, hele ki iyi bir üniversiteden mezun değilsen olanlara göre 1-0 yenik başlarsın büyük olasılıkla. Bu kapatılamayacak bir fark değil tabi ki, tecrübe mevcut değilken hangi okuldan mezun olduğun ön plandadır, ama aradan 5-10 sene geçtikten sonra kim olduğun, neyi becerebildiğin, tecrübeni ne yaparak, hangi firmalarda, hangi pozisyonlarda kazandığın öne çıkar. Bu bütün meslekler için geçerli bu arada.

Bilgisayar mühendisliğinin diğerlerine göre avantajı, iş imkanının fazla ve yelpazenin geniş olması, yani eşek değilsen kesinlikle aç kalmazsın. Ama kariyerini ilerletme ve buna bağlı olarak zenginlik, gene çok büyük oranda kişisel çabaya ve bir miktar da şansa (doğru zamanda doğru yerde bulunmak herkese nasip olmayabilir) bağlı olarak gerçekleşir.

Tıp garanti, müh uğraştırıcı ve pilotluk riskli. Pilotluk imkanı olsaydı onu seçerdim sağlık sebeplerinden ötürü imkansız. Tıp kan görmeyi sevmediğim için seçmezdim. Ben mühden yanayım.

Hocam bende mühendislikten tıpa geçmek istiyorum. Kan bence çok sıkıntı değil ama bu ayda 15 nöbet tutma olayı çok korkutucu.

Doğrusu her anlamda zor bir meslek ama kolay olan bir iş yok.

Mühendislikte mesela baykarda çalışmak zor ama bu tıp ondan da zor bence.

Doğrusu her anlamda zor bir meslek ama kolay olan bir iş yok.

Ben hep baykarda çalışmak istediğim için ortalamamı yüksek tuttum. O yüzden tıpa geçecek olsam bile bu dönemde çalışacağım. Şu an ortalamam 3.80 bu dönem 4 geldi. Staj için çok önemli.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı