Tıp vs bilgisayar mühendisliği

En az 8 yıl okul, 2 yıl zorunlu görev, 5 yıl da kıdem desek; yuvarlak hesap 15 yıl. Babanın 15 yıla yakın didinmesi karşılığında aylık aldığı para her ay yüz bini bulmuyor; ki hane başı yoksulluk sınırı otuz bin lira. Ayrıca devlette bu seviyede bir maaş alıyorsa, haberin olsun baban hasta kayırıyordur.

Özetle ülke geneline bakıldığında yüz bin fena sayılmaz ama, giden on beş yılın da hakkını vermez.

Fazla nöbet tutuyor sanırım. Bazı doktorlar nöbetlerini babama devrediyor. 100 bin fazla değil zaten ama yine de iyi. Eskiden doktor maaşı asgari ücretin 20 katıydı şuan öyle değil.
 
Bilgisayar mühendisliğinde çok iyi para var diyerek seçersen hayatın kayar. Sevilmeden yapılabilecek bir iş değil. Ha 4.5K yapan adam iyi bir dereceyle mezun olabilir ama işten keyif almaz. Keyif almadığı için güncel kalamaz. Sonuçta ya işsiz kalır ya da düşük maaşlarla çalışır. Tıp kısmı için 6 yıldan sonra tusu var onu var uzun mesaisi var o ayrıca çekilmez. Bence kendini iyice ölç biç seveceğin, seni heyecanlandıran ve mutlu edecek olan bölümü seç. Eğer bilgisayar mühendisliğiyle ilgili sorun olursa yardımcı olabilirim. Ne kadar dışarıdan gözlemci olsamda ytü daha iyi avantajlar sağlıyor gibi geliyor bana. Skylab gibi bir yapıları vardı ve bence öğrenciliğin erken aşamasında çok işe yarar bir yer gibi duruyordu. Yine araştır imkanlarını.
 
Mesleğe maaş açısından bakmamak gerekiyor şu son bir yılda bence acı şekilde öğrendik bunu, teknoloji mühendisliği bitirmeden önce doktorluğu çoktan bitirmiş olacaktır.

2. bölümünde sevdiği mesleği seçen biri olarak şunları söyleyebilirim; kişisel gelişim dediğiniz şey zaten hobi olduğu sürece etkili oluyor sevdiğiniz bir şeyi yaparken onu iş olarak bile görmüyorsunuz yeni şeyleri öğrenmek heyecan veriyor, akademik başarı için değil sırf keyif aldığın için kendini gönüllü staj yaparken buluyorsun sonuç olarak kendini geliştirmiş biri oluyorsunuz

Birde bunu kendinizi zorlayarak veya zorunlu yaptığınızı düşünün işte tıp fakültesi bunu yapıyor tabi bu mesleği seveceğinizi düşünmüyorsanız.
 
Merhaba arkadaşlar bu yıl sınava girdim 4.5k yaptım. Bilgisayar mühendisliği düşünüyorum ama hem yapay zekanın gelişmesi hem ülkenin belirsiz durumu beni korkutuyor. Mezun olup işsiz gezenlerde cabası. Tıpsa çok ilgim olmasa da yaparım gibime geliyor fakat gönlüm bilgisayar mühendisliğinden yana. Kendini geliştirirsen her şey olur yazmayın Türkiye'de yaşıyoruz. YTÜ bilgisayar-Marmara bilgisayara sıralamam tutuyor bu iki üniversitede okuyanlar yardımcı olabilir mi? Çevremde sorabileceğim kimse yok.
yapay zekanın gelişmesi mesleğinde iyi olan bilgisayar mühendisini korkutmaz hatta sevindirir. Yapay zeka iyi bir bilgisayar mühendisinin işini elinden almaz, işini kolaylaştırır. Tabii basit seviye işler yapan bilgisayar mühendisleri elenir gider fakat Yapay zeka bilgisayar mühendisine gelene kadar diğer mesleklerin hatta doktorların işini alır en son sıra bilgisayar mühendisine gelir. Bu konuyu geçtikten sonra, ülkenin belirsiz durumunun korkutması çok normal ve sıkıntı fakat sen bilgisayar mühendisi olarak ülkende iş yapmak zorunda değilsin globale en kolay açılan meslek. Ama kendini çok geliştirmeni ve sürekli kendini güncellemeyi gerektiren bir meslek ayrıca bu sektörde rekabet inanılmaz yüksek bunlar da epey korkutucu unsurlar. Garanti iş ve bilgisayar kadar rekabet bulunmadığı için Tıp da güzel bir seçenek. Avantaj dezavantajlarını düşün karar ver ama bence sevdiğin ilgin olan bölüm daha iyi olur.
 
TÜİK yükseköğretim istihdam göstergeleri raporunu inceleyip iki bölümü kıyasladım.

Lisans mezunlarının kayıtlı istihdam oranı:
Bilgisayar mühendisliği: %81,7
Tıp:%94,3

Gruplara göre lisans mezunlarının aylık ortalama kazançları:
Bilgisayar mühendisliği: Çok yüksek (13. sırada)
Tıp: Çok yüksek (24. sırada)

Kısaca iki bölüm de güzel kazanç sağlayabileceğin ve iyi iş imkanı olan bölümler. Hangisine daha çok ilgin varsa onu seçmeni öneririm.
 

Geri
Yukarı