Bilgisayar mühendisliğinde üniversitenin puanı arttıkça öğretim üyesi kalitesi değişiyor mu?

Makaleler
49
Merhaba,

Aklıma böyle bir soru takıldı. ODTÜ, İTÜ ve Boğaziçi üniversiteleri bilgisayar mühendisliğinde en üstün olarak biliyorum. Sıralamalara baktım ve bu üçlü önde gidiyor. Eriştiğim bilgilere göre ODTÜ bilgisayar mühendisliği kontenjanı 150 kişi imiş. İTÜ ve Boğaziçi hakkında bilgim yok.

Asıl soru ise: Böyle bakarsak üniversitenin kalitesi hocalara mı bağlı oluyor, yoksa öğrenci falan mı? Veya devlette bunun işin içine giriyor mu?

İyi Sosyaller.

Merhaba,

Aklıma böyle bir soru takıldı. ODTÜ, İTÜ ve Boğaziçi üniversiteleri bilgisayar mühendisliğinde en üstün olarak biliyorum. Sıralamalara baktım ve bu üçlü önde gidiyor. Eriştiğim bilgilere göre ODTÜ bilgisayar mühendisliği kontenjanı 150 kişi imiş. İTÜ ve Boğaziçi hakkında bilgim yok.

Asıl soru ise: Böyle bakarsak üniversitenin kalitesi hocalara mı bağlı oluyor, yoksa öğrenci falan mı? Veya devlette bunun işin içine giriyor mu?

İyi sosyaller.

Sıralamada sadece öğrenci tercihleri ve kontejan etkilidir mesela alaaddin keykubat tıpa bakarsak 2024 yılında 25 26k gibi bir sıralamayla almıştı ama öğretim üyesi konusunda -yargılaması bana düşmemekle beraber- Türkiye'nin belki de en yetersiz okuludur sayıca çok düşük diye duydum ama eğitim kadrosu görece iyi olan Atatürk Üniversitesi'nden yüksek bir sıralamaya sahip bunun tek nedeni ise denizi olması ve ortamı o yüzden sıralama sadece öğretim üyelerine göre yapılır diyemeyiz.

Sıralamayı öğrenci belirliyor. Seneye ilk 1000deki kişiler Kıbrıs'ı tercih etse Kıbrıs'ın sıralaması öne atar. Üniversite kalitesine gelirsek derece yapmış kişiler iyi üniversiteler ile uzunca iletişim halinde aslında. Ne kadar burs verir, hocaları nasıl, yurdu nasıl? Vs. Saydığın üniversitelerde hoca kalitesinde üst seviye zaten. Misafir öğretim üyesi veya direkt kadrolu yabancı hocaları veya yurtdışında eğitim görmüş hocalar oluyor. Üstüne üstlük sadece eğitim değil networkde sağlıyor. Bu da işe çok çabuk girmene veya yurt dışına çıkmana yardımcı oluyor. Özellikle Boğaziçi ve Koçta geniş network imkanı var. Tabiki İstanbul da olmaları da artı sağlıyor.

Üniversitenin kalitesi öğretmenlere bağlı, zaten genellersek en çok tercih edilen üniversiteler yani puanı yüksek olan üniversiteler iyi olanlar, çünkü iyi olduğu için tercih ediliyor olarak varsayabilirsin ama her zaman bu doğru değildir, çünkü öğrenci tercihleri tamamen kişiseldir, eğer ki öğrenci mesela Sivas'ta yaşıyorsa ve sınavda iyi derece yaptıysa yine de özel sebeplerden dolayı Sivas'ta okumak istiyor olabilir ve Sivas üniversitesini tercih edeceği için oranın puanını arttırır ama bu üniversitesi iyi olduğu için değil, öğrencinin kişisel tercihi yüzündendir. Ayrıca teknik üniversitelerin akademik kadoları iyidir, bu yüzden teknik üniversiteler iyidir diyebiliriz, zaten akademik kadrolarını karşılaştırırsan teknik üniversitelerde profesör doktor'lar çalışırken diğerlerinde doktor veya doçent doktor eğitim görevlilerinin çalıştığını görebilirsin. Tercih yapmadan önce eğitimin kalitesini anlamak için üniversitenin o bölümünün akademik kadrosuna bakmakta fayda var.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı