Rehber Bilgisayar nasıl güvende tutulur?

Merhabalar. Başlıkta gördüğünüz gibi bilgisayarlarımızı nasıl güvende tutarız? İsterseniz hemen anlatmaya başlayayım.

Bilgisayar Güvenliği Nedir?: Bilgisayar güvenliği, elektronik ortamlarda verilerin veya bilgilerin saklanması ve taşınması esnasında bilgilerin bütünlüğü bozulmadan, izinsiz erişimlerden korunması için, güvenli bir bilgi işleme platformu oluşturma çabalarının tümüdür. (Vikipedi)

Neden Güvenli Tutmaya İhtiyaç Duyarız?: Bu nedenlerden birkaçı;
-Verilermizin çalınmaması
-Bilgisayarımıza gizli bir şekilde sızılmaması
-Virüs bulaştırmak istemememiz.


Gibi birçok neden var. Bunlar sadece birkaçı. Peki bir bilgisayarın güvenliğini nasıl sağlarız?

Düzenli Yedek Alın: Kullanıcılar başlarına herhangi bir veri kaybı gelmeden yedek almazlar. Bu sorunları yaşamamak için mümkünse verilerinizin önemine ve değişmesine göre günlük, haftalık ve aylık yedeklerini alın.

Crack Yazılım Yüklemeyin: Genelde oyun severler tarafından yüklenir. Sonrasında ise bilgisayarı virüse bulaştığında formata başvururlar. Bunu yaşamamak içi Crack yazılım yüklemeyiniz.

Bilmediğiniz Dosyaları İndirmeyiniz: Evet bu maddemizde aslında anlatılmak istenen başkası tarafından gönderilen şüpheli dosyaları bilgisayarınıza indirmemeniz.

Windows Defender Ayarlarını Aktif Edin: Windows Defender hem bir güvenlik duvarı hem de virüs tehditlerine karşı bir virüs programı şeklinde çalışmaktadır. Ancak sadece Defender’ a güvenerek önlem almanız doğru olmaz. Mümkünse lisanslı bir virüs programı kullanmak her zaman artı sağlayacaktır. Çünkü Defender’ ın tanımadığı virüsleri veya trojenleri tanıyabilir ve bilgisayarınıza bulaşmadan engelleyebilir.

Şüpheli Bağlantılara Tıklamayınız: Aslında bu maddede "Bilmediğiniz Dosyaları İndirmeyiniz" maddesine benzer bir madde.

Tahmin Edilmesi Zor Şifreler Koyun: Şifrenizi asla (1234) veya doğum tarihi şeklinde koymayın. Daha çok tahmin edilmesi zor şifreler koyunuz.

USB ve Harici Diskleri Taratın: Bilgisayarınıza takacağınız belleğe önce bir tarama yaparsanız sizin için daha iyi olur.

Antivirüs Programı Kullanın: Bilgisayarınızda kesinlikle bir antivirüs programı bulunsun. Defender yeter demeyin. Peki hangi Antivirüs programını yüklemeliyim veya satın almalıyım sorusuna gelirsek;

Kaspersky
Norton
BitDefender
McaFee


Bunlar sadece birkaçı. Ama bana sorarsanız ben Kaspersky uygulamasını tercih ederim. Peki birazda Kaspersky tarihine bakalım;

Kaspersky Lab. 1997 yılında Eugene Kaspersky tarafından kurulan Rusya Merkezli bir güvenlik şirketi, bilgisayar ve internet güvenliği üzerine çözümler sunmaktadır. Antivirüs, anti-spyware, anti-spam ve anti-intrusion (firewall benzeri bir yazılım türü) ürünlerini pazarlamaktadır. (Vikipedi)

CEO: Eugene Kaspersky

1624976893064.png


Norton Tarihi: Norton Symantec tarafından geliştirilen, bir "hepsi bir arada" güvenlik paketi olarak pazarlanmaktadır. Paket, kişisel bir güvenlik duvarı, sahteciliğe karşı koruma ve kötü amaçlı yazılımları tespit edip temizleme yeteneğini içerir. Bu paketi Norton Internet Security'den ayıran, dosya yedeklemesi ve PC bakımını içermesidir. (Vikipedi)

Bitdefender Tarihi: Bitdefender, Softwin tarafından geliştirilen Rumen güvenlik yazılımı firması, 100'den fazla ülkede yan kuruluşları ve ortakları aracılığıyla faaliyet gösterir. Firmanın Eylül 2014'te yaptığı açıklamaya göre dünya genelinde yaklaşık 500 milyon ev ve kurumsal cihazda kendi teknolojileri kullanılır. (Vikipedi)

CEO: Florin Talpeş

1624977311679.png


McAfee Tarihi: McAfee Inc
, Kaliforniya, ABD merkezli antivirüs ve bilgisayar güvenliği yazılımları üreticisi kuruluş. McAfee 19 Ağustos 2010'da Intel tarafından 7.68 milyar $'a (5 milyar £) satın alınmıştır.
McAfee Personal Firewall Plus, McAfee Privacy Service, McAfee SecurityCenter, McAfee Shredder, McAfee Security Scan Plus, McAfee SpamKiller gibi ürünleri ile ünlüdür. (Vikipedi)

CEO: John McAfee

1624977552282.png


Umarım bu bilgiler biraz da olsa sizleri bilgilendirmiştir. Bir sonraki Rehber konusuna kadar sağlıcakla kalın...
 
Bende mi sorun var nilmiyorum ama Kaspersky yükliyemiyorum ben setup dosyasını açıyorum evet seçeneklerine tıklıyorum ondan sonra bilgisayarı yeniden başlatmamı istiyor başlatıyorum kurulu olmuyor.
Muhtemelen en başta bilgisayarında başka bir güvenlik yazılımı varsa onu silmek istiyor olabilir. Eğer böyle bir ekran geliyorsa bırak kalsın. Yani kaldır seçeneğini falan işaretleme birde öyle dene ama eğer sorun bu değilse diyecek birşeyim yok.
 
Muhtemelen en başta bilgisayarında başka bir güvenlik yazılımı varsa onu silmek istiyor olabilir. Eğer böyle bir ekran geliyorsa bırak kalsın. Yani kaldır seçeneğini falan işaretleme bir de öyle dene ama eğer sorun bu değilse diyecek bir şeyim yok.

PC de sadece Windows Defender açık başka yok.
 

Geri
Yukarı