Bilgisayar oyunları sanat mı?

Sanat değil en fazla zanaat olabilir dahası bu konu bize ne katıcak? Ne üniversite sınavlarında ne KPSS'de ne de başka bir yerde çıkacağını sanmıyorum. Hepsi bir yana zaten yüzyıllar/binyıllar boyunca yaşamış yaşamakta devam eden sanat türleri var insalığın çoğu tarafından kabul edilmiş,öte yandan katılan kesim genelde gamer kesimdir yoksa falan sanat uzmanına/sanatçıya sorsak güler.
Her tartışılan konu bize bir şey katmıyor. Sadece tartışılıyor. Ayrıca her görüp okuduğunuz konu da KPSS'de veya herhangi bir resmi sınavda karşınıza çıkmıyor. Eğer her konuyu böyle değerlendirecekseniz zaten şuan burada bulunmanızın amacı ne? Buna bakılırsa zaten sınavda "GTX 1050 TI ile i5 8400 darboğaz yapar mı?" diye de sormuyorlar, ve burası bir teknoloji forumu :).

Her tartışılan konu bize bir şey katmıyor. Sadece tartışılıyor. Ayrıca her görüp okuduğunuz konu da KPSS'de veya herhangi bir resmi sınavda karşınıza çıkmıyor. Eğer her konuyu böyle değerlendirecekseniz zaten şuan burada bulunmanızın amacı ne? Buna bakılırsa zaten sınavda "GTX 1050 TI ile i5 8400 darboğaz yapar mı?" diye de sormuyorlar, ve burası bir teknoloji forumu :).

Zaten burda bulunma amacım öğrenmek ve yardım almak/etmek ancak son zamanlardaki konulara bakıyorumda boş konu,hadi sistem tavsiyesi istersin oyun tavsiyesi istersin anlarım da bu tür konular nedir ya? Başka bir eleman amazondan alış veriş yapmış ürünü almadan geri ödeme yapmışlar geri göndereyim mi diye soruyor yada kişisel sorunlarını yazanlar var böyle konular açılacağına öğretmeye yönelik bir çalışma yapabilirler mesela bilgisayarların,telefonların,tabletlerin incelemesi olabilir yada bir makale yazabilirler.Özellikle ekran kartı ve RAM hakkında yanlış bilinen doğrularla ilgili yazılar büyük ilgi görecektir.Son olarak burdaki öğrendiklerimi daha önce bilseydim bu kadar pişman olmazdım(bilgisayar aldığım zamanları kastediyorum) yani bana bir şeyler kattı Technopat.

Zaten burda bulunma amacım öğrenmek ve yardım almak/etmek ancak son zamanlardaki konulara bakıyorumda boş konu,hadi sistem tavsiyesi istersin oyun tavsiyesi istersin anlarım da bu tür konular nedir ya?
Bu konuda katılıyorum. Zaten çoğu kişi bu konuda şikayetçi ancak bunu söylediğimiz zaman "Burası konu dışı!" cevabını alıyoruz.

Hayir. Para kazanma amaciyla yapilan sey sanat olmaz. Oyunlarin hedef kitlesi , hedef platformu, para kazanma endişesi, deadline'i vardir. Bunlar sanat eserinde olmaz.

Sanat eseri kadar goze hos gelen oyunlar var elbet, ama onu yapan para kazanma gayesiyle yapar bu da onu bir ürün yapar, eser değil.

Bugün hala dinlediğimiz çok büyük besteciler dahil tüm besteciler, hayatlarını sanatlarını satarak kazanıyordu. Daha öncesinde, kralın sarayın müzisyeni olarak, beste yaparak sarayda yaşıyorlardı. Beethoven'ın ünlü sonatlarından bazıları ısmarlama yapılmıştır. Ismarlama, para karşılığı olması, sanatsal değerini değiştirmez. Birşeyin sanat olup olmamasını yapılma nedeni belirlemez. Kaldıki önümüzde Sinema gibi bir örnek var.
Sanat değil en fazla zanaat olabilir dahası bu konu bize ne katıcak? Ne üniversite sınavlarında ne KPSS'de ne de başka bir yerde çıkacağını sanmıyorum. Hepsi bir yana zaten yüzyıllar/binyıllar boyunca yaşamış yaşamakta devam eden sanat türleri var insalığın çoğu tarafından kabul edilmiş,öte yandan katılan kesim genelde gamer kesimdir yoksa falan sanat uzmanına/sanatçıya sorsak güler.

Profesyonel olarak okulunu okumuş biri olarak sanatla uğraşıyorum. Ben ve çevremdeki sanatla uğraşan herkes oyunların sanat olduğu konusunda hemfikir. Smithsonian Sanat müzesinde bile bölümü var artık. Aynı muamele "sinema" ya da yapıldı geçmişte aslında. Yenilikler konusunda tutucuyuz.

Bugün hala dinlediğimiz çok büyük besteciler dahil tüm besteciler, hayatlarını sanatlarını satarak kazanıyordu. Daha öncesinde, kralın sarayın müzisyeni olarak, beste yaparak sarayda yaşıyorlardı. Beethoven'ın ünlü sonatlarından bazıları ısmarlama yapılmıştır. Ismarlama, para karşılığı olması, sanatsal değerini değiştirmez. Birşeyin sanat olup olmamasını yapılma nedeni belirlemez. Kaldıki önümüzde Sinema gibi bir örnek var.

Profesyonel olarak okulunu okumuş biri olarak sanatla uğraşıyorum. Ben ve çevremdeki sanatla uğraşan herkes oyunların sanat olduğu konusunda hemfikir. Smithsonian Sanat müzesinde bile bölümü var artık. Aynı muamele "sinema" ya da yapıldı geçmişte aslında. Yenilikler konusunda tutucuyuz.

Ortaya koydugun sanat eserinin para etmesi baska sey, o eseri olustururken kazandigin parayi maksimize etmeye calismak baska sey.

Ortaya koydugun sanat eserinin para etmesi baska sey, o eseri olustururken kazandigin parayi maksimize etmeye calismak baska sey.

Verdiğim örnekteki ısmarlama sonatlar direkt olarak müşteriye yapılmış eserler. Yani tersi bir durum var. Ortaya konulan sanat eseri para etmiş değil, para için yapılmış sonat, sanat etmiş :) Ama bu sanatsal değerini değiştirmemiş. Bu şekilde çok örnek var sanat müziğinde.

Verdiğim örnekteki ısmarlama sonatlar direkt olarak müşteriye yapılmış eserler. Yani tersi bir durum var. Ortaya konulan sanat eseri para etmiş değil, para için yapılmış sonat, sanat etmiş :) Ama bu sanatsal değerini değiştirmemiş. Bu şekilde çok örnek var sanat müziğinde.

Sanat patronajindan bahsetmiyorum. Eserin ortaya cikmasindaki temel motivasyonun para kazanmak olmasindan bahsediyorum. Bir ressam, eseri ortaya koyarken "buraya sunu koyarsam daha guzel olur" diye mi dusunur; "buraya sunu koyarsam bu resmi daha pahaliya satarim" diye mi dusunur?

Oyunlarda neredeyse her zaman ikincisi tercih edilir cunku.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı