Bilgisayar programcılığından mühendisliğe geçmek

Joe Satriani

Centipat
DGS ile geçişte üniversiteler çok az kontenjan açıyormuş, bunu yeni öğrendim. Ona göre hedefimi belirleyeceğim arkadaşlar. Resimlerde İzmir‘de ki üniversitelerin açtığı kontenjanlar ve ülke genelindekiler çok az kontenjan açılıyormuş. Ben bu yıl sırf TYT çalışırım, anca 200k sıralamaları görürüm diyordum ama geçiş biraz zor oluyormuş. Sizce 1 yılda aty derslerini de halledebilir miyim? Bu bana çok zor geliyor 2025'te kazanırım bilgisayar mühendisliğini en iyi ihtimalle. Çünkü programcılıktan mühendisliğe geçsem bile 3 yıl kadar okumak gerektiğini duydum. Sizce ne yapmalıyım direk mühendisliğe çalışıp önümüzdeki 2 yılda şansımı mı deneyeyim yoksa programcılığa mı kilitleneyim? Hedefim yazılımcı olmak.

IMG_0427.jpeg

IMG_0426.jpeg

DGS ile kontenjanlar az oluyor. Ancak;
  • DGS'ye YKS'nin aksine daha az aday katılıyor.
  • DGS'de sadece ön lisans mezunları katılabiliyor ve ön lisans mezunu sayısı lise mezunu sayısından daha az. Lisans mezunları veya lisansı yarıda bırakıp ön lisans diploması almış kişiler katılamıyor.
  • DGS'ye sadece ön lisans mezunları katılabildiği için sınava katılanların belki de çoğunluğu meslek lisesi mezunu (çünkü ön lisans programları meslek lisesi mezunları arasında popüler) ve meslek lisesi mezunlarının çoğunlukla özellikle matematik temelleri anadolu lisesi ve fen lisesi mezunlarından daha zayıf. Bu da rakiplerinizin akademik olarak YKS'deki rakiplerinize kıyasla ortalama olarak daha düşük seviyede olmasına sebep olabilir.
  • DGS'de YKS'nin aksine sınava katılıp başarılı olmuş tüm adaylar istedikleri bölümleri tercih edip yerleşemiyor, sadece ön lisans mezuniyet alanıyla ilgili bölümlere tercih listelerinde yer verebiliyorlar. Örneğin Bankacılık ve Sigortacılık mezunu biri DGS tercihlerinde Bilgisayar Mühendisliğine yer veremeyecektir, ancak İşletme bölümüne yer verebilecektir.
Tüm bunlar DGS'de kontenjanlar az olsa da rakiplerinizin sayısının daha az olmasına ve muhtemelen daha düşük akademik seviyede olmasına sebep oluyor. Bu nedenlerle özellikle bazı üniversitelerde İİBF ve Mühendislik bölümlerine DGS ile yerleşmenin YKS'ye kıyasla daha kolay olduğunu söyleyen adaylar duydum. Ancak çoğu kişi bunu istisnasının Hukuk olduğunu, DGS ile Hukuk kazanmanın çok zor olduğunu ve YKS'nin daha mantıklı olabileceğini söylüyor.

Son düzenleme:
@264075 @Rubik's Cube @264523 DGS ile yerleşmek kontenjan azlığı sebebiyle zor olacak diye tahmin ediyorum. Kolay olsa bile üniversitenin kuralları nasıldır bilmiyorum, okuduğum dersleri sayıp 3. yıldan mı başlatacak, yoksa 2. veya 1. yıldan başlatıp 2 yıllık programcılığın üstüne 3 yıl (mühendislik zordur alttan ders alabilirim ) belki 4-5 yıl daha mı okuyacağım? Ege ve Dokuz Eylül Üniversitelerinin mühendisliğe geçiş süreci nasıl oluyor nereden öğrenebilirim?

@264075 @Rubik's Cube @264523 DGS ile yerleşmek kontenjan azlığı sebebiyle zor olacak diye tahmin ediyorum. Kolay olsa bile üniversitenin kuralları nasıldır bilmiyorum, okuduğum dersleri sayıp 3. yıldan mı başlatacak, yoksa 2. veya 1. yıldan başlatıp 2 yıllık programcılığın üstüne 3 yıl (mühendislik zordur alttan ders alabilirim ) belki 4-5 yıl daha mı okuyacağım? Ege ve Dokuz Eylül Üniversitelerinin mühendisliğe geçiş süreci nasıl oluyor nereden öğrenebilirim?
DGS ile bir lisans programına yerleştiğinizde yerleştiğiniz üniversite ön lisans eğitiminizin transkriptini ve ön lisans programınızdaki derslerin müfredatını inceleyecek ve hangi derslerin lisans programınızda sayılacağına ve hangi derslerin lisans programında sayılmayacağına karar verecektir.

Bunu önceden tahmin etmek çok zordur. Bunun üç nedeni var:
  1. Her üniversite hangi dersleri sayıp saymayacağına kendi karar veriyor genellikle senato kararlarına dayanarak. Bu konuda ülke genelinde kabul görmüş genel bir politika yok.
  2. Ön lisans programınızın niteliğine (hangi üniversitede bitirdiğiniz, açık öğretim mi, örgün öğretim mi) göre de derslerin ne kadar tanınıp ne kadar tanınmayacağı değişebiliyor.
  3. Bazen derslerin adları ve kodları aynı olsa dahi yerleştiğiniz üniversite dersin müfredatını incelediğinde eşdeğer görmediği için o dersi saymayabilir.
Ancak şimdiye kadar DGS ile bir lisans programına yerleşip 3 seneden daha az okuyan görmedim, hatta 4 sene okuyanlar da gördüm. Eğer DGS ile yerleşip sadece 2 sene okumak istiyorsanız bu oldukça düşük bir ihtimal.

DGS ile kontenjanlar az oluyor. Ancak;
  • DGS'ye YKS'nin aksine daha az aday katılıyor.
  • DGS'de sadece ön lisans mezunları katılabiliyor ve ön lisans mezunu sayısı lise mezunu sayısından daha az. Lisans mezunları veya lisansı yarıda bırakıp ön lisans diploması almış kişiler katılamıyor.
  • DGS'ye sadece ön lisans mezunları katılabildiği için sınava katılanların belki de çoğunluğu meslek lisesi mezunu (çünkü ön lisans programları meslek lisesi mezunları arasında popüler) ve meslek lisesi mezunlarının çoğunlukla özellikle matematik temelleri Anadolu lisesi ve fen lisesi mezunlarından daha zayıf. Bu da rakiplerinizin akademik olarak YKS'deki rakiplerinize kıyasla ortalama olarak daha düşük seviyede olmasına sebep olabilir.
  • DGS'de YKS'nin aksine sınava katılıp başarılı olmuş tüm adaylar istedikleri bölümleri tercih edip yerleşemiyor, sadece ön lisans mezuniyet alanıyla ilgili bölümlere tercih listelerinde yer verebiliyorlar. Örneğin bankacılık ve sigortacılık mezunu biri DGS tercihlerinde bilgisayar mühendisliğine yer veremeyecektir, ancak işletme bölümüne yer verebilecektir.
Tüm bunlar DGS'de kontenjanlar az olsa da rakiplerinizin sayısının daha az olmasına ve muhtemelen daha düşük akademik seviyede olmasına sebep oluyor. Bu nedenlerle özellikle bazı üniversitelerde iibf ve mühendislik bölümlerine DGS ile yerleşmenin YKS'ye kıyasla daha kolay olduğunu söyleyen adaylar duydum. Ancak çoğu kişi bunu istisnasının hukuk olduğunu, DGS ile hukuk kazanmanın çok zor olduğunu ve YKS'nin daha mantıklı olabileceğini söylüyor.

Öyle olsa dahi DGS ile geçersen en baştan okuma ihtimalin var 2+4 6 yıl yani çok geç mezun olur hayata geç atılır. Ayrıyeten 60 Türkçe 60 matematik var en azından TYT'de diğer derslerden de çok rahat şekilde puan alabiliyosun DGS'de öyle bir seçeneğin yok matematiğinin aşırı iyi olması lazım kazanabilmen için.

Öyle olsa dahi DGS ile geçersen en baştan okuma ihtimalin var 2+4 6 yıl yani çok geç mezun olur hayata geç atılır. Ayrıyeten 60 Türkçe 60 matematik var en azından TYT'de diğer derslerden de çok rahat şekilde puan alabiliyosun DGS'de öyle bir seçeneğin yok matematiğinin aşırı iyi olması lazım kazanabilmen için.

Eskidendi o. Artik 100 soru var. Bir de hazırlık varsa 7 yıla patlar.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı