Yanlışım olursa düzeltin beni, bende dün araştırdım baya ve bildiklerimi paylaşmak isterim. Sistem toplarken eline kağıt kalem al çünkü parçaların frekansları, uyumlulukları ve sisteminin isteyeceği watt değerlerini not etmen gerekir.
-İlk önce işlemcini seç sonra o işlemciye göre anakartını ve ekran kartını belirle. Çünkü işlemcinin pinleri, anakartın pinleri ile uyuşmayabilir. İşlemci alırken uyumlu anakartları araştır. Mesela Intel tabanlı bir anakartın varsa, içerisine AMD işlemcilerinden herhangi birini takamazsın.
-Sonra bu işlemcinin gücü ile paralel güce sahip olan ekran kartı araştır. Ekran kartı süper güçte olursa işlemci bunu karşılayamaz ve darboğaz denile olay yaşanır. TDP değerlerine bak (tam bilmediğim konu uyumlulukla ilgili sanırım araştır.)
-Bunları yaparken aklının bir kenarında RAM'in frekans değeri bulunsun ve anakartını ona göre seç. Çünkü anakartın, sallıyorum 2000 MHz destekleyen ram slotu varken sen lüks bir 5000 MHz'lik RAM alıp o anakarta taktığın zaman 2000 MHz lik verim alırsın. Kısaca anakartının desteklediği kadar ram frekansını alırsın. Ve DDR3 RAM slotuna sahip bir sisteme DDR4 RAM takamazsın.
-Anakartının SATA yuvaları ile SSD/HDD SATA çıkışlarının uyumuna bakmalısın. Ne tür SSD alacaksın ve anakartta bunun girişi var mı gibi sorular sor kendine. Sanmıyorum ama yine de örnek vereyim SATA2 yuvaya sen SATA3 SSD takarsan çalışır ama verim alamazsın.
-Buraya kadar GPU,CPU,RAM,SSD/HDD seçtik belirledik. Geldik PSU kısmına. Seçtiğimiz parçaların teknik özelliklerinde tüketeceği güç yazar. Her biri için not alıyoruz ve hepsini topladığımızda sistemimizin toplam isteyeceği enerjiyi (watt) görmüş oluyoruz. Toplam enerji kadar PSU almamız gerekir. PSU'da ek olarak 80+ Bronze, Silver, Gold gibi sertifikalara dikkat etmelisin. Tavsiyelere göre en az +80 Bronze sertifikası olan PSU öneriyorlar ki hem güvenli hem de tasarruflu olması açısından.
Buraya kadar dinlediğiniz için teşekkür ederim. Yardımım dokunduysa ne mutlu ve zaten bazı yorumlarda arkadaşlar belirtmiş fakat toplu bir şekilde yazmak istedim.
Monitör kısmı PSU ya etki eder mi yada sistemde nasıl olması gerektiğini bilmiyorum, laptop kullanıyorum. Yanıtlarsanız ve eksiğim varsa eleştirirseniz çok memnun olurum iyi forumlar.