Bilgisayarımı nasıl güvenli kullanırım?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

İhsan Başar

Centipat
Selamın aleyküm.
Benim bir takıntım var bilgisayarıma başkasının USB'sini takmıyorum. İnternetten bir şey indirmiyorum virüs bulaşır diye birine dosya vereceksem yeni USB alıyorum antivürüs programı da kurmuyorum. Kendisi zaten virüs gibi geliyor, tarayınca da temizlendiğine inanmıyorum. İllaki bir virüs vardır diye düşünüyorum. Sağlıklı bir şekilde nasıl kullanırım bilgisayarı? Bazı lisanslı programlar kullanmam gerekiyor onları korsan indirmem gerekiyor ama kesinlikle internetten hiçbir kaynağa güvenmiyorum. Önerileriniz neler?

Son düzenleyen: Moderatör:
Antivürüs programı da kurmuyorum. Kendisi zaten virüs gibi geliyor.
Çok komik.
'Eve hırsız girmesin' deyip, sonra da 'kapı bana hırsız gibi geliyor, evdeki eşyaları çalan kapıdır' diye düşünüp evin dış kapısını söker miydin? :D

Size kendimden anlatayım eğer beni mazur görürseniz.

Eskiden bilgisayarlar hakkında her şeyi deneyerek öğreniyordum, çünkü evimizde internet yoktu. 10 yıllık bilgisayarım var tabii şimdi emekli oldu. İlk aldığım zamanlarda oyun oynamak dışında bir şey bilmiyorum (CD oyunlar bu arada) tabii genciz bize göre en popüler oyunlara sarmışız bir yerden sonra günün tamamını PC'de geçirmeye başladım. Performansla ilgili sıkıntı olsa, oyun istediğim gibi çalışmasa hemen bilgisayarda ne var ne yok karıştırıyordum çünkü aşırı mükemmeliyetçiydim. Her şey tıkırında olmalıydı yani. O kadar derinleri kurcalıyordum ki hiç bilmediğim yerlerde işin ehli gibi sürekli ayarlarla oynamaya başladım; tabii bilmediğim yerleri kurcaladığım için 5 senelik bilgisayar 6 defa formata gitti. İşin ilginç yani hiçbir format aynı nedenden değildi.

Hatta çok absürt sıkıntılarla da karşılaşıyordum, Game-breaking (oyun bozan/kıran) derler oyun endüstrisinde, o terimi işletim sistemine uyarlayın tam o tarzda bir sıkıntı yaşamıştım bir keresinde. Şifresini unuttuğum PC'yi nasıl olduysa eski bir yedekleme noktasına çevirmiştim ve daha sonra şifreyi bulduysam da bulduğum şifre dahil ne yazdıysam kabul etmemişti bilgisayar.

Demeye çalıştığım şey kısaca şu: İnsan bilmediği şeyden korkar. Bilgisayarı nasıl kullanacağınıza pek hakim değilseniz her harekette korkarsınız. Bunu asla sizi kötülemek için söylemiyorum sıkıntıyı göstermek için söylüyorum. Virüs konularının temeli çok basittir, virüs dahil birçok konuyu araştırarak PC'ye dair her türlü şeyi öğrenebilirsiniz böylece virüs bulaşması korkunuz da olmaz.

Şimdilerde kullandığım bilgisayarda antivirüs dahi bulundurmuyorum performansı etkilemesin diye (hâlâ mükemmelliyetçiyim sanırım) ve virüs bulaştığını düşündüğümde bedava ve etkili bir antivirüs indirip taratıyorum, işim bitince de siliyorum. Tabii internet bağlantım var artık ve bilgi üstüne bilgi ekledim son birkaç senede kendime. Yine de elimdeki yeni 2 yıllık bilgisayarı 4 defa (1 defa tamamen diski temizleyip Windows'u baştan kurarak) formatlamak zorunda kaldım. Ama öğrendiklerimin hepsine değdi diye düşünüyorum.

Korkmayın, öğrenin. Çok basit şeylere nasıl tepki verdiğinizi göreceksiniz.

Yazınız için teşekkürler bilgi eksikliğimin farkındayım ve öğrenmek istedğim için buradayım sizden ricam hangi sitelere girmemem gerektiği virüslerin nasıl bulaştığıyla ilgili biliginizi aktarmanız veya bu doğrultuda bir kaynak video önermeniz. Bende mükkemmelliyetci biriyim sistem tam performans da çalışmalı bunun için bende sizin gibi virüs programı bile kullanmak istemiyorum nelere dikkat etmeliyim oyun indirirken program indirmek istediğimde nasıl indirmeliyim nasıl temin etmeliyim. SolidWorks gibi pahalı yazılımarı satın almam mumkun değil mecbur cracklı kullanmalıyım nasıl temin edebilirim. Bu sorulara yönelik cevap verirseniz sevinirim.

(illa virüs yazılımı kullanmaycağım diye bişey yok henüz sizin kadar tecrübeli değilim kullanmam gerekirse kullanırım ama yinede neler dikkat etmeliyim nasıl program temin etmeliyim bunu öğrenmek istiyorum.)

• Beğen
İfadeler: kt2
Çok komik.
'Eve hırsız girmesin' deyip, sonra da 'kapı bana hırsız gibi geliyor, evdeki eşyaları çalan kapıdır' diye düşünüp evin dış kapısını söker miydin? :D
Lütfen yardımcı olacak bir önerin varsa yaz. Bir üst mesajda gördüğün üzere performans düşmesin diye kullanmayan var veya virüs programını nereden indireceğimi bilmediğim için ücretsiz olan araştırdığım virüs programlarını indirirken genelde yanında hep başka programlarda iniyordu. tarama yaptırıyordum silindi diyor ama hep aynı virüsler tekrar çıkıyor kapsamlı taramaya geçmek için ücret istiyor vs. bir sürü sorunla karşılaştım bana yardımcı olacak bi öneriniz varsa konuşun.

Bilgisayar boza boza öğrenilir benim düşüncem. Herkes gibi benimde bir önerim olacak AV programı olarak. ESET NOD32'yi tavsiye ederim. 3 ay ücretsiz deneme lisansı veriyorlardı bir ara şimdi veriyorlar mı bilmiyorum. Bende korkarım virüs bulaşacak diye ki 2 yıl önce bilgisayarıma çok kötü bir şekilde virüs bulaştırmıştım ekrandaki bir çok şey değişmişti, yazı tipi korkunç hal almıştı haliyle korkmuştum bak ya o gün ESET kurtardı günümü hatta Malwarebytes diye bir program daha var ikisi harika bir şey. Her neyse nasıl güvenli kullanırsın şöyle; çok korsan program kurmazsan hatta hiç kurmazsan, bilmediğin sitelere girmezsen her linke tıklamazsan bilgisayarını güvenle kullanabilirsin. Ama dediğim gibi boza boza öğrenilir.

• Beğen
İfadeler: kt2
Bilgisayar boza boza öğrenilir benim düşüncem. Herkes gibi benim de bir önerim olacak av programı olarak. ESET nod32'yi tavsiye ederim. 3 ay ücretsiz deneme lisansı veriyorlardı bir ara şimdi veriyorlar mı bilmiyorum. Bende korkarım virüs bulaşacak diye ki 2 yıl önce bilgisayarıma çok kötü bir şekilde virüs bulaştırmıştım ekrandaki birçok şey değişmişti, yazı tipi korkunç hal almıştı haliyle korkmuştum bak ya o gün ESET kurtardı günümü hatta Malwarebytes diye bir program daha var ikisi harika bir şey. Her neyse nasıl güvenli kullanırsın şöyle; çok korsan program kurmazsan hatta hiç kurmazsan, bilmediğin sitelere girmezsen her linke tıklamazsan bilgisayarını güvenle kullanabilirsin. Ama dediğim gibi boza boza öğrenilir.

Korsan yazılım kullanmak zorundayım solidwork sscnc similatör (cnc operatörlüğü için) gibi pahalı yazlımları kullanmam gerek aynı zamanda öğrenciyim photosop kullanmak istiyorum ona ayırabileceğim bütcem yok profesyonel anlamda kullanmadığım içinde ücret ödemek istemıyorum belki hafada 1 kez kullanacağım korsan yazlımları düzgün bir şekilde temin etmek için öneriniz var mı?

Büyük bir ihtimal yakın zamanda konu kilitlenecek. Technopat korsana destek vermiyor. Ama seni bazı programlar için korsan kullanmak yerine muadilleri ücretsiz olanlara yönlendirebiliriz. Belki haftada 1 kez demişsin o zaman gerek yok ki zaten korsan kullanmana onu. Photoshop mu istiyorsun zaten profesyonel anlamda kullanmıyorsun o zaman GIMP adlı programı dene. 👍

Korsan yazılım kullanmak zorundayım solidwork sscnc similatör (cnc operatörlüğü için) gibi pahalı yazlımları kullanmam gerek aynı zamanda öğrenciyim photosop kullanmak istiyorum ona ayırabileceğim bütcem yok profesyonel anlamda kullanmadığım içinde ücret ödemek istemıyorum belki hafada 1 kez kullanacağım korsan yazlımları düzgün bir şekilde temin etmek için öneriniz var mı?
Korsan yazılım kullanmak zorunda değilsiniz. Bu konuda önce kendinize dürüst davranın.
Bir yazılımda kullanıcı deneyimi önemlidir, korsan olarak kullandığınız bir yazılım ile muadilinin kullanım kolaylığı sizin için ciddi fark yaratıyor olabilir. Bunun en önemli sebebi alışkanlıklar denilebilir.
Sisteminizi güvenli kullanmayı dert ediniyorsanız korsan yazılımdan uzak durmalısınız.

Büyük bir ihtimal yakın zamanda konu kilitlenecek. Technopat korsana destek vermiyor. Ama seni bazı programlar için korsan kullanmak yerine muadilleri ücretsiz olanlara yönlendirebiliriz. Belki haftada 1 kez demişsin o zaman gerek yok ki zaten korsan kullanmana onu. Photoshop mu istiyorsun zaten profesyonel anlamda kullanmıyorsun o zaman GIMP adlı programı dene. 👍
Teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı