Bilgisayarımın durduk yere performansı düştü

Hocam çekebildiğim Max bu kadar bir de ben kendim deneyecegim :D aile biraz ders çalış diye baskı yapıyor o yüzden çok bilgisayarı umursamıyor tamirciye götüremem herhalde bir daha laf ederler hatta belki düzelmeyecek bile bilmiyorum

galiba hdd yok ben yanlış söyledim ya da körüm
Hocam fotoğraf çok net değil ama belli olur zaten disk kare şeklinde.

Hocam çekebildiğim Max bu kadar bir de ben kendim deneyecegim :D aile biraz ders çalış diye baskı yapıyor o yüzden çok bilgisayarı umursamıyor tamirciye götüremem herhalde bir daha laf ederler hatta belki düzelmeyecek bile bilmiyorum

galiba hdd yok ben yanlış söyledim ya da körüm
HDD (Hard Disk Drive) seninde dediğin gibi yok sanırım. Yanlış demiş olabilirsin bu sorun olmaz. Sorun bence ya anakartta ya da PSU (Power Supply) dadır. Şimdi hangi donanımlar arızalanırsa hangi sıkıntıyı yapar tahminen yazıyorum;
PSU = Dengesiz voltaj, akım, sonucunda olumsuz sistem hareketleri. (Senin belirttiğin ani ses değişmeleri, donmaları kapsıyor.)
RAM = Ekran bir anda farklı renklere bulanır, çizgili renkler olur yada kararır sonucunda sistem kapanır.
İşlemci = RAM ile aynı durumda olur ki zaten işlemciye zarar gelme olasılığı çok düşük.
Ekran Kartı = Aldığın düşük FPS' i açıklıyor. Ancak oynatılan sesle bir bağlantısı yok. Eğer ekran kartının güç kablosu varsa ve takılı değilse tak (güç girişi boşta kalırsa FPS çok çok düşer). Bunun dışında eğer sesleri Youtube üzerinden oynatıyorsan ekran kartı Youtube' dan gelecek seslere de etki edebilir (bir ihtimal). Ekran kartını söküpte deneyebilirsin ama buda çok düşük bir ihtimal.
Depolama Diski = Bunda hata olursa sistem düzensiz çalışabilir ama sürekli olarak düşük FPS vermesine neden olmaz. (HDD hariçtir.)

son kez çekmeyi deneyecegim
Bilgisayarında UEFI' ye girebiliyorsan oradan bakabilirsin. Herhangi bir HDD var mı diye. Ancak sistemin güncel. HDD olduğunu sanmıyorum.

HDD (hard disk Drive) seninde dediğin gibi yok sanırım. Yanlış demiş olabilirsin bu sorun olmaz. Sorun bence ya anakartta ya da PSU (Power Supply) dadır. Şimdi hangi donanımlar arızalanırsa hangi sıkıntıyı yapar tahminen yazıyorum;
PSU = dengesiz voltaj, akım, sonucunda olumsuz sistem hareketleri. (senin belirttiğin ani ses değişmeleri, donmaları kapsıyor.)
RAM = ekran bir anda farklı renklere bulanır, çizgili renkler olur ya da kararır sonucunda sistem kapanır.
İşlemci = RAM ile aynı durumda olur ki zaten işlemciye zarar gelme olasılığı çok düşük.
Ekran kartı = aldığın düşük FPS'i açıklıyor. Ancak oynatılan sesle bir bağlantısı yok. Eğer ekran kartının güç kablosu varsa ve takılı değilse tak (güç girişi boşta kalırsa FPS çok çok düşer). Bunun dışında eğer sesleri YouTube üzerinden oynatıyorsan ekran kartı YouTube'dan gelecek seslerede etki edebilir (bir ihtimal). Ekran kartını söküpte deneyebilirsin ama bu da çok düşük bir ihtimal.
Depolama diski = bunda hata olursa sistem düzensiz çalışabilir ama sürekli olarak düşük FPS vermesine neden olmaz. (HDD hariçtir.)

Bilgisayarında UEFI'ye girebiliyorsan oradan bakabilirsin. Herhangi bir HDD var mı diye. Ancak sistemin güncel. HDD olduğunu sanmıyorum.

Kral açıkçası RAM işlemciden olduğunu düşünmüyorum belki ekran kartının orada bir temassızlık olabilir yarın okul var okul sonrası açıp ekran kartına bakacagım dediğin gibi söküp açacağım depolama diskinin de olduğunu sanmıyorum PSU olduğunu düşünmeye başladım bende ama diğer odaya gittigimde tekrardan aynısı olmuştu. Belki de oda değiştirdikten sonra taktıgımda hasar gördü ve bozuldu bilmiyorum kendim yapmaya çalışacağım bilgisayarcı olmaz aile bir tık sıknıtı yaratıyor. Maalesef :/

Kral açıkçası RAM işlemciden olduğunu düşünmüyorum belki ekran kartının orada bir temassızlık olabilir yarın okul var okul sonrası açıp ekran kartına bakacagım dediğin gibi söküp açacağım depolama diskinin de olduğunu sanmıyorum PSU olduğunu düşünmeye başladım bende ama diğer odaya gittigimde tekrardan aynısı olmuştu. Belki de oda değiştirdikten sonra taktıgımda hasar gördü ve bozuldu bilmiyorum kendim yapmaya çalışacağım bilgisayarcı olmaz aile bir tık sıknıtı yaratıyor. Maalesef :/
Umarım sorunun düzelir. Değerli bir şeyini kaybetmek çok kötü bir his. RAM ve işlemciden kaynaklandığını düşünüyorsan RAMleri slotlarından sökerek sadece 1 tanesini takarak deneyebilirsin. Ekran kartını sökerek dahili GPU ile sorunun ekran kartından olup olmadığını öğrenebilirsin. İşlemciyi söküp işlemcinin arkasındaki sarı yerleri peçete ile silebilirsin (O kısımda tozlanabiliyor. Temiz görünse bile peçeteye sildiğinde bir sürü toz çıkabilir.) ama işlemciden çok kaynaklanacağını sanmıyorum. Ayrıca sakın işlemcinin soketini (anakart üzerindeki) silmek gibi bir hata yapma oradaki iletkenler tel tel yukarı çıkıyor yamultursun. Hiç biri olmazsa denemesi zor 2 parça biri anakart diğeri PSU. Bilgisayarcı kişi yakınınsa ve güvenilirse ondan senin parçalarına uyumlu emaneten anakart yada PSU alarak deneme yapabilirsin. (Ya da başka bir bilgisayar varsa onun parçalarıda olabilir.) Fiziksel olarak göremediğimiz için bizim tahminlerimiz bu kadar. Yazılımsal olarak kaynaklanacak bir sıkıntı olursa sadece UEFI ile olabilir. Windowsu boşuna kurcalamana gerek yok.

Umarım sorunun düzelir. Değerli bir şeyini kaybetmek çok kötü bir his. RAM ve işlemciden kaynaklandığını düşünüyorsan RAM'leri slotlarından sökerek sadece 1 tanesini takarak deneyebilirsin. Ekran kartını sökerek dahili GPU ile sorunun ekran kartından olup olmadığını öğrenebilirsin. İşlemciyi söküp işlemcinin arkasındaki sarı yerleri peçete ile silebilirsin (o kısımda tozlanabiliyor. Temiz görünse bile peçeteye sildiğinde bir sürü toz çıkabilir.) Ama işlemciden çok kaynaklanacağını sanmıyorum. Ayrıca sakın işlemcinin soketini (anakart üzerindeki) silmek gibi bir hata yapma oradaki iletkenler tel tel yukarı çıkıyor yamultursun. Hiçbiri olmazsa denemesi zor 2 parça biri anakart diğeri PSU. Bilgisayarcı kişi yakınınsa ve güvenilirse ondan senin parçalarına uyumlu emaneten anakart ya da PSU alarak deneme yapabilirsin. (ya da başka bir bilgisayar varsa onun parçaları da olabilir.) Fiziksel olarak göremediğimiz için bizim tahminlerimiz bu kadar. Yazılımsal olarak kaynaklanacak bir sıkıntı olursa sadece UEFI ile olabilir. Windows'u boşuna kurcalamana gerek yok.

Hocam bilgisayarciya bir daha goturdum kendim gittim bu sefer ve baktiginda sogutma sistemi basta normal calistigini fakat belirli sureden sonra aşırı isindigini soyledi 1.5-2K ya maal olacakmis.

Hocam bilgisayarciya bir daha goturdum kendim gittim bu sefer ve baktiginda sogutma sistemi basta normal calistigini fakat belirli sureden sonra aşırı isindigini soyledi 1.5-2K ya maal olacakmis.
Hmm. Umarım sorun soğutma sistemindedir. Ancak eğer bilgisayarda ısınma problemleri varsa işlemci belirli bir ısıya geldiği zaman önce performans düşürür sonra bilgisayarı kapatırdı. Ekran kartı için de aynı şekilde. Belirtiler uyuşabiliyor ancak "Ses geliyor." ve "Yan odaya almadan önce hiç bir sorun yoktu." demeniz üzerine bu ihtimali hiç düşünmedim. Belki şöyle bir durum olabilir: Bazı cihazlar ısındığı zaman bir ses ile uyarı verirler. Mesela arabalarda kullanılan amfiler ısındıkları zaman kalın tonda bir zil sesi çalar ve kendilerini öyle kapatırlar. Eğer o bashettiğiniz ses uyarı sesi gibiyse doğru tespit olabilir. Tabii eğer UEFI üzerinde voltajlar değiştirilmişse bu değerleri varsayılana yada otomatiğe ayarlamak ta gerekebilir.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı