Binada fiber kutusu var ama dairede VDSL görünüyor

Makaleler
1
IMG20230520235534.jpg

Belki birkaç senedir bu kutu binamıza takılı. Adrese dayalı internet kontrolü yaptığımda sadece VDSL çıkıyor. Fiber için buradan kablo mu çekmem gerekir?

Merhaba. Türkcell bağlantısı yaptıracağım zaman bu sorunu bende yaşadım. Binamda fiber kutu olduğunu ve dairemde fiber kablo bulunduğunu müşteri temsilcisine ilettiğim zaman teknik ekip gelip inceleme yaptı ardından bağlantım fiber olarak sağlandı.

Eki Görüntüle 1824643

Belki birkaç senedir bu kutu binamıza takılı. Adrese dayalı internet kontrolü yaptığımda sadece VDSL çıkıyor. Fiber için buradan kablo mu çekmem gerekir?
Bu fotoğraftaki kabin Tip-11 dediğimiz VDSL kabini. Bu kabinin içerisinde DSLAM dediğimiz bir cihaz bulunur. Bu cihaz SFP modülü vasıtasıyla optik sinyali okur ve bakır kabloya elektrik sinyali olarak aktarır. Dairelere de çift telli bakır kablo dağıtılır. Bildiğimiz VDSL sistemdir. Diğerlerinden tek farkı kabinin sokakta değil de binada bulunmasıdır.

Bir T11 kabinin içerisi:
T11 içi.jpg

En üstte yer alan beyaz kısım fiber patch panel olarak geçer. Ana hat fiber kablosundaki corelara ek yapılıp ek yerlerinin korunduğu kısımdır.
Onun altındaki siyah cihaz DSLAM diye bahsettiğim cihaz. Kırmızı ile işaretlediğim kısım SFP modülünün girişi.
Sol alttaki beyaz kısım güç ünitesi.
Sağ alttaki kırmızı-beyaz kısım ise bildiğimiz regletler. Yani DSLAM cihazından çıkan bakır kablolar ile dairelerden gelen bakır kabloların buluşma noktası.

Yani kabinin üzerinde "fiber" yazdığına bakmayın. Altyapınız VDSL. Bu kabinden fiber kullanamazsınız. Dolayısıyla fiber kablo da çekemezsiniz.

Merhaba. Türkcell bağlantısı yaptıracağım zaman bu sorunu bende yaşadım. Binamda fiber kutu olduğunu ve dairemde fiber kablo bulunduğunu müşteri temsilcisine ilettiğim zaman teknik ekip gelip inceleme yaptı ardından bağlantım fiber olarak sağlandı.
Turkcell'in, Superonline isminde kendine ait bir fiber altyapısı var. Bunun bu konu ile alakası yok.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı