FTTB de fiber olarak sayılıyor. Buna kim karar veriyor bilmiyorum ama biz de öyle kabul edelim. Çünkü yarın bir gün Gbps'lik paketler satışa çıkarsa MDU cihazı değiştirilir ve FTTB'de Gbps hız alınabilir. Tabii bunun maliyeti çok yüksek olur ama teoride mümkün.
Evet, işte ben de bundan bahsediyorum. Sizin altyapınız FTTB değil VDSL.
Bunu yazan saçmalamış. Çünkü FTTB altyapıda MDU cihazı bulunur. Önceki mesajlarımdan birinde de yazdığım üzere T11 kabinde MDU falan yoktur, DSLAM vardır. Bu da VDSL hizmeti sağlar.
Biraz daha açıklayıcı olabilmek için şöyle söyleyeyim: fiber altyapıda modemin WAN girişine CAT kablo takılır. CAT kablo da bilindiği üzere 8 tellidir. Oysa VDSL'de kablo modemin DSL girişine takılır. DSL girişe ise RJ-11 uçlu kablo girdiği için kablo 2 tellidir. Yani Gbps'lik hızlar mümkün değildir.
Görselde de üçüncü kısımda FTTB gösterilmiş. Üstteki ikisi sokağa kadar fiber oluyor, mesafeye göre farklı isimler verilmiş. En alttaki de zaten eve kadar fiber.
T11 kabinden hizmet aldığınız için alabileceğiniz en yüksek hız 100 Mbps. Bu sebeple de TT fibernet diyordur. Malum, TT'ye göre fiber demek 100 Mbps demek.
Ayrıca TT'ye göre VDSL yok hipernet var

Bu firma insanların kafasını çok iyi karıştırıyor.
Her ne kadar TT fiber dese de siz şu durumda VDSL üzerinden hizmet alabilirsiniz hocam. Ama hız konusunda endişeniz olmasın, 100 Mbps'lik paket alırsanız 95 ve üzeri hızları görürsünüz muhtemelen. Hatta iç tesisatınız sağlıklıysa 100 bile alabilirsiniz. Diğer ping, stabilite gibi unsurlar da fiberdeki kadar olmasa da sizi üzmez.
Hocam konu çok dağıldı. En iyisi siz aşağı inip tekrar bakın. Belki T11 kabini görememişsinizdir. Veya ilk mesajınızdaki ikinci fotoğraf zaten T11 kabinin içerisidir de siz fark etmemiş olabilirsiniz. Mümkünse o ikinci fotoğrafı biraz uzaktan çekebilir misiniz?