Binada fiber var mı?

Ada Uzunpınar

Megapat
Daha fazla  
Merhaba, internette altyapı testlerinde yok gözüküyor ama emin olmak için binanın kutusunun fotoğrafını çektim. Acaba binamda fiber var mı? Şu anda Superonline'ın 100Mbps paketini kullanıyorum ve genelde 80 90 arası hızlar alıyorum. Yanılmıyorsam bu VDSL oluyor. Kutuya çektiler de daireye mi çekmediler diye merak ettim. Eğer kutudaki de fiber değilse bunu nasıl daireme kadar getirtebilirim? Nerelere başvurmam lazım?

Edit: Benim amacım 1000Mbps internet almak. Bunu mümkün kılan bir altyapıya oturduğum bina sahip mi bunu merak ediyorum. Gidip başvursam sadece daireme kablo çekilerek 1000Mbps alabilir miyim?

1757430077810.jpeg

Son düzenleme:
Hocam altyapı testini nerden yaptınız? Mesela ben Kablonet müşterisiyim, diğer hiçbir servis sağlayıcısında bende fiber var olarak gözükmüyor ancak 100/20 fiber internetim var.

Benim amacım 1000Mbps internete geçmek. Bunu yapabilmek için bana ne gerekiyor? Binanın kutusu buna sahip mi? Nereye başvurmak lazım bunları merak ettim.

Hocam testi internet sağlayıcınız sitesi üzerinden doğru bir şekilde yaptıysanız hata olacağını düşünmüyorum siz yine de müşteri hizmetlerini arayıp öğrenebilirsiniz.

Merhaba, internette altyapı testlerinde yok gözüküyor ama emin olmak için binanın kutusunun fotoğrafını çektim. Acaba binamda fiber var mı? Şu anda Superonline'ın 100Mbps paketini kullanıyorum ve genelde 80 90 arası hızlar alıyorum. Yanılmıyorsam bu VDSL oluyor. Kutuya çektiler de daireye mi çekmediler diye merak ettim. Eğer kutudaki de fiber değilse bunu nasıl daireme kadar getirtebilirim? Nerelere başvurmam lazım?

Eki Görüntüle 2571631
O sarı kablolar fiber, uçlarına bakın

Dosya Ekleri

• simplex_ve_dublex_konnektorler.jpg
    simplex_ve_dublex_konnektorler.jpg
    129,2 KB · Görüntüleme: 44
Anlıyorum ben şu an 100 kullanıyorum. 1000 almak istiyorsam farklı bir altyapı mı gerek? Nereye başvurmak lazım bunun için?
Hangi servis sağlayıcıyı kullanıyorsanız ulaşın ancak her yere 1000 megabit getirmiyorlar. Parasını çıkarabilmesi için imza ile müşteri lazım. Türknet'in böyle bir başvuru kanalı var ancak binada mesela 30 daire varsa bir çoğunun Türknet'e geçip 1000'lik internet hizmetini alacağına dair bir toplu imza atılması gerekebiliyor. Öbür türlü gelmez.

Edit: Benim amacım 1000Mbps internet almak. Bunu mümkün kılan bir altyapıya oturduğum bina sahip mi bunu merak ediyorum. Gidip başvursam sadece daireme kablo çekilerek 1000Mbps alabilir miyim?

Eki Görüntüle 2571631
Bu görselde alt alta duran 2 siyah cihaz MDU (multi dwelling unit) cihazı. Fiber kablo bu cihaza kadar gelir. Cihaz SFP (small form pluggable) modülü vasıtasıyla optik sinyali okur ve elektrik sinyaline çevirir. Dairelere de 8 telli CAT kablo dağıtılır. Bu sisteme FTTB-Eth denir. Yani binaya kadar fiber, dairelere ethernet kablosu şeklinde. Fiber altyapının bir türüdür, dolayısıyla evet fiber var diyebiliriz. 2 tane MDU kullanıldığına göre büyük bir bina olsa gerek.
Üst tarafta ince sarı kabloların (ki onların isimleri fiber patch cord) çıktığı beyaz kısma fiber patch panel denir. Kalın turuncu kablodaki coreların (kor diye telaffuz edilir ve çekirdek anlamına gelir. Yani turuncu kablonun içindeki her bir ince kıl fiber kablodur) füzyonlayıp (yani kaynatılıp) ek yerlerinin korunduğu alandır. Bu fiber patch panelin sol tarafında Superonline yazıyor. Yani bu altyapı Superonline'ın FTTB-Eth altyapısı. Bildiğim kadarıyla Superonline'ın bu altyapıda da 1000 Mbps'e kadar hız verdiği oluyor. TT bu altyapısında en fazla 100 veriyor ama Superonline 1000'e kadar verebiliyor bazen.

Bu cihazdan dairenize fiber kablo çekemezsiniz. Yani çekersiniz de bir işe yaramaz. Dairenize çekilecek olan fiber kablonun bu cihazda bir karşılığı yok.

Daireye fiber kablo çekilen altyapı FTTH (fiber to the home yani Türkçesiyle eve kadar fiber) olarak geçer. FTTH altyapılarda bina içerisinde bir fiber dağıtım kutusu bulunur. Bu kutunun içerisinde PLC dediğimiz esasen prizma olan bir ekipman bulunur. PLC optik sinyali böler ve çıkış uçlarına dağıtır. Çıkış uçlarından da dairelere OBK dediğimiz fiber kablolar çekilir. Daire içerisinde de bu fiber kablo ONT (optical network terminal) dediğimiz cihaza bağlanır. Bu da tıpkı MDU gibi SFP modülüyle optik sinyali elektrik sinyaline çevirir. ONT'den çıkan CAT kablo da halk ağzında fiber modem olarak geçen ama aslında teknik olarak modem olmayan home gateway dediğimiz (Türkçesiyle ev ağ geçidi) cihaza bağlanır. Bu cihaz kablolu ve kablosuz yayın yapan bir routerdır aslında. FTTH altyapı da kabaca bu şekilde çalışır.

Sizin altyapınız FTTH olmadığı için dediğim gibi dairenize fiber kablo çekmenizin bir anlamı olmaz. Altyapı sahibi TT olsaydı kesinlikle 1000 Mbps alamazsınız derdim ama Superonline bazı bölgelerde FTTB-Eth altyapısında 1000'e kadar hız veriyormuş sanırım. Şansınızı deneyebilirsiniz. Verilmezse yapacak bir şey yok maalesef. TT'nin veya başka bir sağlayıcının FTTH altyapısı var mı yok mu ona bakmanız gerekir.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı