Binada fiber var mı?

Turk.Net'
Hangi servis sağlayıcıyı kullanıyorsanız ulaşın ancak her yere 1000 megabit getirmiyorlar. Parasını çıkarabilmesi için imza ile müşteri lazım. Türknet'in böyle bir başvuru kanalı var ancak binada mesela 30 daire varsa bir çoğunun Türknet'e geçip 1000'lik internet hizmetini alacağına dair bir toplu imza atılması gerekebiliyor. Öbür türlü gelmez.
in bir binadan bu tarz bir taahhüt isteyebilmesi için herşeyden önce o biaya kadar kendi fiber kablosunu getirmesi ve sonrasında da (diyelim, alınan taahhüt talepleri sonrasında) o binada FTTH altyapısını kurması gerekir.

Bu görselde alt alta duran 2 siyah cihaz MDU (multi dwelling unit) cihazı. Fiber kablo bu cihaza kadar gelir. Cihaz SFP (small form pluggable) modülü vasıtasıyla optik sinyali okur ve elektrik sinyaline çevirir. Dairelere de 8 telli CAT kablo dağıtılır. Bu sisteme FTTB-Eth denir. Yani binaya kadar fiber, dairelere ethernet kablosu şeklinde. Fiber altyapının bir türüdür, dolayısıyla evet fiber var diyebiliriz. 2 tane MDU kullanıldığına göre büyük bir bina olsa gerek.
Üst tarafta ince sarı kabloların (ki onların isimleri fiber patch cord) çıktığı beyaz kısma fiber patch panel denir. Kalın turuncu kablodaki coreların (kor diye telaffuz edilir ve çekirdek anlamına gelir. Yani turuncu kablonun içindeki her bir ince kıl fiber kablodur) füzyonlayıp (yani kaynatılıp) ek yerlerinin korunduğu alandır. Bu fiber patch panelin sol tarafında Superonline yazıyor. Yani bu altyapı Superonline'ın FTTB-Eth altyapısı. Bildiğim kadarıyla Superonline'ın bu altyapıda da 1000 Mbps'e kadar hız verdiği oluyor. TT bu altyapısında en fazla 100 veriyor ama Superonline 1000'e kadar verebiliyor bazen.

Bu cihazdan dairenize fiber kablo çekemezsiniz. Yani çekersiniz de bir işe yaramaz. Dairenize çekilecek olan fiber kablonun bu cihazda bir karşılığı yok.

Daireye fiber kablo çekilen altyapı FTTH (fiber to the home yani Türkçesiyle eve kadar fiber) olarak geçer. FTTH altyapılarda bina içerisinde bir fiber dağıtım kutusu bulunur. Bu kutunun içerisinde PLC dediğimiz esasen prizma olan bir ekipman bulunur. PLC optik sinyali böler ve çıkış uçlarına dağıtır. Çıkış uçlarından da dairelere OBK dediğimiz fiber kablolar çekilir. Daire içerisinde de bu fiber kablo ONT (optical network terminal) dediğimiz cihaza bağlanır. Bu da tıpkı MDU gibi SFP modülüyle optik sinyali elektrik sinyaline çevirir. ONT'den çıkan CAT kablo da halk ağzında fiber modem olarak geçen ama aslında teknik olarak modem olmayan home gateway dediğimiz (Türkçesiyle ev ağ geçidi) cihaza bağlanır. Bu cihaz kablolu ve kablosuz yayın yapan bir routerdır aslında. FTTH altyapı da kabaca bu şekilde çalışır.

Sizin altyapınız FTTH olmadığı için dediğim gibi dairenize fiber kablo çekmenizin bir anlamı olmaz. Altyapı sahibi TT olsaydı kesinlikle 1000 Mbps alamazsınız derdim ama Superonline bazı bölgelerde FTTB-Eth altyapısında 1000'e kadar hız veriyormuş sanırım. Şansınızı deneyebilirsiniz. Verilmezse yapacak bir şey yok maalesef. TT'nin veya başka bir sağlayıcının FTTH altyapısı var mı yok mu ona bakmanız gerekir.
Teşekkürler cevap için. Anladığım kadarıyla FTTH gelmesini beklemek dışında yapabileceğim pek bir şey yok. Geçenlerde Superonline'ı aradığım zaman sistemden paketimi 1000 yapmayı denediler fakat sistem izin vermedi. Sebebi benim bölgemde bunu yapamamaları olsa gerek.

Turk.Net'

in bir binadan bu tarz bir taahhüt isteyebilmesi için herşeyden önce o biaya kadar kendi fiber kablosunu getirmesi ve sonrasında da (diyelim, alınan taahhüt talepleri sonrasında) o binada FTTH altyapısını kurması gerekir.
Evet süreç öyle zaten ancak taahhüt olmadan kılını bile kıpırdatmaz. Mesela 6 binalık 5'er katlık bir siteye 1000Mbps internet getirmek varken daha ufak yerlerde bunun olabilmesi için taahhüt istiyor.

Teşekkürler cevap için. Anladığım kadarıyla FTTH gelmesini beklemek dışında yapabileceğim pek bir şey yok. Geçenlerde Superonline'ı aradığım zaman sistemden paketimi 1000 yapmayı denediler fakat sistem izin vermedi. Sebebi benim bölgemde bunu yapamamaları olsa gerek.
Sizin binadaki Superonline FTTB-ETH donanımında, dairelere çıkan ethernet kabloların bağlandığı switchdeki portlar muhtelen 100 Mbps çıkış (aktarım) için programlanmıştır veya programlanmamış olsalar da zaten Megabit port tabir edilenlerdir. Bu nedenle bunlar uzaktan kumandayla 1000 Mbps (yani Gigabit port) haline dönüştürülemiyor. Superonline açısından bakarsak bu durum onların trafik yükünü ve santrallerindeki OLT kapasitesini kontrol altında tutmalarını sağlamakta.

Sizin binadaki Superonline FTTB-ETH donanımında, dairelere çıkan ethernet kabloların bağlandığı switchdeki portlar muhtelen 100 Mbps çıkış (aktarım) için programlanmıştır veya programlanmamış olsalar da zaten Megabit port tabir edilenlerdir. Bu nedenle bunlar uzaktan kumandayla 1000 Mbps (yani Gigabit port) haline dönüştürülemiyor. Superonline açısından bakarsak bu durum onların trafik yükünü ve santrallerindeki OLT kapasitesini kontrol altında tutmalarını sağlamakta.
Özellikle talep etsem gelip 1000 yapılabilecek şekilde düzenlenir mi acaba?

Özellikle talep etsem gelip 1000 yapılabilecek şekilde düzenlenir mi acaba?
Ben size neden yapılamayacağını bilgim dahilindeki teknik nedenleri de belirterek anlattım ama siz halâ kişiye özel çözüm istiyorsunuz. Bir kişi için Superonline'ın altyapısını değiştireceğini mi zannediyorsunuz? Sizin ne ayrıcalığınız var ki? Size yaparlarsa en azından sizin binanızdaki herkese de aynı hizmeti teknik nedenlerle sağlamak durumdalar!!!😵‍💫

Ben size neden yapılamayacağını bilgim dahilindeki teknik nedenleri de belirterek anlattım ama siz halâ kişiye özel çözüm istiyorsunuz. Bir kişi için Superonline'ın altyapısını değiştireceğini mi zannediyorsunuz? Sizin ne ayrıcalığınız var ki? Size yaparlarsa en azından sizin binanızdaki herkese de aynı hizmeti teknik nedenlerle sağlamak durumdalar!!!😵‍💫
Konu hakkında çok bilgili değilim. Başka benzer konularda switch değişimi vs muhabbetleri gördüğüm için benim binamdaki kutu da böyle bir şeye uygun mu merak ettim. Kimseden bütün altyapısını değiştirmesini talep etmiyorum. Bu devirde bu internetle sıkışmak lanet olduğu için bir çözüm arıyorum. Bir ayrıcalığım yok sadece alabileceğim hizmetin en iyisini parası neyse verip almak istiyorum.

Binadaki tüm abonelere hitap etmesi koşuluyla switch değiştilse teoride teknik olarak o bianada herkese 1000 Mbps yolu açılabilir. Tabi Superonline'da böyle bir donanım da varsa. (ya da yazılımla olan switchlerin kapasitesi değiştirilirse). Ama Superonline'ın bir ya da birkaç kişi istediği içibn böyle bir revizyona gitme olasılığı bence çok düşük. Sizin esas şanssızlığınız SOL'a mahkum kalmış olmak. Eğer binanızda T. Telekom ve FTTH ya da bilemediniz Turk.Net altyapısı olsaydı zaten şu anda bunları konuşmaya gerek olmayacaktı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı