Binama fiber mi geldi?

SymesLORD

Decapat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Ryzen 5 5600x 4.6ghz
Asus Rtx 3060 dual o.c
16gb ram
Deep cooler 240mm sıvı soğutma
Fsp 750w psu
Meslek
Öğrenci
Ektede görüleceği üzere bugün binama fiber kutusu yerleştirilmiş. Bize herhangi bir haber vs verilmedi. Binanın altında restoran ve bir tekel var. Bu fiberi bu 2 işletmeden birimi kullanıyor? Yoksa binadaki birisi özel olarak mı kendi dairesine fiber bağlanmış?

IMG_20240807_000603.jpg

Kendi dairesine fiber bağlayamaz, eğer altyapı geldiyse herkes kullanır. Sanırım fiber gelmiş. İnternet'i nereden aldıysanız orayı arayıp fiber başvurusunda bulunun. Size söylerler.
Evimde Superonline kullanıyorum. Yinede bağlanır mı fiber ?

Türk Telekom binaya fibernet (=FTTH) altyapısını getirmiş ve bina içi fiber sonlandırma ve dağıtım kutusunu (=OFDK, resimdeki kutu) koymuş... Telekom'un dışarıdan geln turuncu renkli kalınca fiber optik kablosu da kutuya bağlanmış. Ancak OFDK'dan abonelere çekilmesi gereken ince dahili tesisat fiber kablloları (=OBK) daha ortada yok. Ya daha sonra Telekom gelip bunları çekecektir ya da binaya yeterince kablo bırakıp "siz çektirin" diyecektir.

Özetle şu anda işin daha yarısı tamamlanmış. OFDK'da da henüz T.Telekom Fibernetin aktif olduğunu zannetmem; o aşamaya OBK çekiminden sonra gel,necektir...

Evimde Superonline kullanıyorum. Yinede bağlanır mı fiber ?
Superonline'dan fiber me yoksa T.Telekom altyapısı üzerinden VDSL m, kullanıyorsunuz. SOL Fiber kullanıyorsanz, binada başka bir fiber dağıtım kutusu (SOLbuna BASK demekte...) vardır ve bu kutudan sizin dairenize çekilmiş bir OBK vardır. Ancak SOL kendi şebekesi üzerinden fibernet hizmeti sunuyor; T.Telekomla bir ilgisi yok. Siz dairenize yeni konulan OFDK'dan yeni bir OBK çektirirseniz (ya da çekilirse) T.Telekom'dan da aynı dairede ikinci bir Fibernet aboneliği başlatabilirsiniz.

Son düzenleme:
Türk Telekom binaya fibernet (=FTTH) altyapısını getirmiş ve bina içi fiber sonlandırma ve dağıtım kutusunu (=OFDK, resimdeki kutu) koymuş... Telekom'un dışarıdan geln turuncu renkli kalınca fiber optik kablosu da kutuya bağlanmış. Ancak OFDK'dan abonelere çekilmesi gereken ince dahili tesisat fiber kablloları (=OBK) daha ortada yok. Ya daha sonra Telekom gelip bunları çekecektir ya da binaya yeterince kablo bırakıp "siz çektirin" diyecektir.

Özetle şu anda işin daha yarısı tamamlanmış. OFDK'da da henüz T.Telekom Fibernetin aktif olduğunu zannetmem; o aşamaya OBK çekiminden sonra gel,necektir...

Superonline'dan fiber me yoksa T.Telekom altyapısı üzerinden VDSL m, kullanıyorsunuz. SOL Fiber kullanıyorsanz, binada başka bir fiber dağıtım kutusu (SOLbuna BASK demekte...) vardır ve bu kutudan sizin dairenize çekilmiş bir OBK vardır. Ancak SOL kendi şebekesi üzerinden fibernet hizmeti sunuyor; T.Telekomla bir ilgisi yok. Siz dairenize yeni konulan OFDK'dan yeni bir OBK çektirirseniz (ya da çekilirse) T.Telekom'dan da aynı dairede ikinci bir Fibernet aboneliği başlatabilirsiniz.
SOL ve Kablonet BASK yani, Bina altı sonlandırma kutusu diyor. Türk telekom tarafında OFDK/IFDK/OBDK OBDK - Optik bölücü dağıtım kutusu, resmen üçlü kombo. Aslında olanı IFDK, (bina içi dağıtım kutusu) siz de biliyorsunuz ki.

Keşke Türk Telekom da BASK diyip geçseydi abi, bir tane sahadan eleman vardı. FOBDK diyor, doğrusu bu diyordu (fiber optik bölücülü dağıtım kutusu) :D

Son düzenleme:
SOL ve Kablonet BASK yani, Bina altı sonlandırma kutusu diyor. Türk telekom tarafında OFDK/IFDK/OBDK OBDK - Optik bölücü dağıtım kutusu, resmen üçlü kombo. Aslında olanı IFDK, (bina içi dağıtım kutusu) siz de biliyorsunuz ki.

Keşke Türk Telekom da BASK diyip geçseydi abi, bir tane sahadan eleman vardı. FOBDK diyor, doğrusu bu diyordu (fiber optik bölücülü dağıtım kutusu) :D
Şimdi bir diğer forumda binz içi kutuya IFDK, dış mekandakine de OFDK diyorduk. Burada I=Indoor (iç mekan) ve O=Outdoor (dış mekan) bağlamında ancak İngilizce-Türkçe melez bir kısaltltma oluyordu. Sonra bir gün IFDK dediğimiz kutunun kapağı açılmış ve içindeki o kolay kolay doldurmadıkları etiketteki yazıları görüp okudum... (Telekom bu kutuları birkaç yerden tedarik ediyor, benim kapağı açık gördüğüm siyah kapaklı Alfafonet'lerden değildi...). Orada Model wxyz OFDK yazıyordu. Kısaltma ve Türkçe olarak Optik Fiber Dağıtım Kutusu'na uyduğundan ben de o günden bu yana iç mekan kutuları için OFDK kısaltmasını kullanır oldum, o Forumdakiledr de buna alıştılar. Ama dış mekan kutusuna nasıl Türkçe bir kısaltma yapılır: halen bilemiyorum... DMOFDK dersen uzun kaçacak. Yukarıdaki seçeneklerden OBDK da OFDK gibi ucu açık (kullanım mekanı belirsiz) kalan bir kısaltma. BASK kısaltmasını iç mekanlar için herkes kullansa belki daha mantıklı olurdu ama onun da dış mekan tipine Türkçe kısaltma bulunması gene bir muamma??? 😳

Tabi uzunca olmasına rağmen FOBDK kısaltması teknik olarak daha doğru ve açıklayıcı ama orada da yine iç mekan dış mekan ikilemi söz konusu.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı