Dönüştür mü kullanmam lazım al sat mı?
Selamlar dostum, dilimin döndüğünce yardımcı olayım.
Kabaca;
Al-sat dediğinde hedef rakam verirsin, o hedef gelene kadar beklersin gelince ufak komisyon ile trade yaparsın.
Dönüştür dediğinde ise, anında listelenen emirler üzerinden trade yaparsın, komisyonu yüksektir.
Ayrıca, küçük meblağ ile görmek zordur, ancak yüksek tutarlarda özellikle piyasa rakamının altında&üstünde (alım ya da satım yapmana bağlı) işlem gerçekleşir.
Binance'ta bu limit emri ve market emri olarak da görürsün. İlk açıklama limit ikinci açıklama market emridir.
Daha basit olarak,
Örneğin bugün dolar 100 TL olsun, bende gittim kendimce emir verdim 110TL olunca sat diye. (limit order) benim emrim bekler 110TL'a gelene kadar.
Eğer sen gidip 100M dolar almak istersen, ve bunu anlık dönüştür tarzı istersen (market order) sen piyasada o anda, tahtaya adını yazdıran herkesten dolar toplarsın, toplam 100M dolar elde edene kadar. Atıyorum 99TL'den de alabilirsin ancak daha çok 100+ emirler üzerinden toplarsın. Sana ortalama bir rakamm çıkartır. Derki 100M dolar alım tamamlandı. Ortalama maliyet 108TL.
Senin soruna bu bilgiyi bağlayayım.
1 dolar 100TL iken 100M dolar almak için 1, 000, 000, 000 TL ihtiyacın var. (limit order)
Sen gidip market order ile (dönüştür) alırsan 105TL ortalama çıkınca ihtiyac duyacagin kapital 1, 005, 000, 000 TL olacak. Örnek büyük diye fark fazla ancak, mantık 100TL ortalama ile 105 TL ortalamadaki %5 fark.
Buraya kadar her şey ok diyerek sana sorun dahilinde kendimce fikir sunmak isterim.
Nakit paramı dolara çevirmek istedim ve o şekilde sürekli olarak köşede unutacağım ve uzun süre asla ellemeyeceğim bir birikim yapmak istiyorum.
Bu cümleye sadık kalırsan, en düşük riskli çözüm senin adına, USDT almak ve onu stake yapmak olacaktır ( Stake'i mevduat gibi düşün sana bağladığın sure dahilinde faiz& (faiz kelimesi uymuyorsa sana kar payı) ödeme yapacaktır.
Sen paranı borsaya veriyorsun, borsa onu kullanıyor sana da komisyon veriyor.
Türkiye'deki ekonomik durum dahilinde USDT/TL paritesi hep yukarı. Eğer yarın dolar 30-20-10 TL düşer inancın varsa
bunları yapma.
Ama benim gibi durmaz devam eder düşüncen var ise yap.
Çünkü;
Örneğin, gerçek data ile 1000USDT aldın diyelim. Sana ayda 10 USDT getirecek (kabaca)
Bugün 1000 USDT =38000TL ay sonunda 1010USDT
Yani doların dolar olarak %1 artacak, arka planda USDT/TL de yükselecek, örneğin dolar ay sonunda 38, 1TL olsun.
Paran ay sonunda 1010*38, 1 =38341TL olacak.
Ben kendim kızım için aynısını yapıyorum. Ben kendimce daha çok risk alıp, USDT yerine güvenli sağlam coin aldım. Btcð&sol&bnb gibi. Bu coinler 3 sene 5 sene 10 sene vadeler ile inanılmaz yerlere geldi, daha da gelecek.
Bu coinleri de stake yapıyorum. Yağmasada damlıyor. 15 dolardan aldığım sol 300 dolar, 20K'den aldığım BTC 105k 600 dolardan aldığım ETH 5K gördü.
Ancak;
Şimdi düştü (BTC 80k sol 140, ETH 1500USD), ama kızımın daha üniversite eğitimine 10 sene var. O yüzden sorun yok. Zaten her türlü artıdayım.
Burada önemli olan, bu yatırımına dönüp bakmamak. Düşünce ya da çıkınca heyecan yapmamak.
Tekrar ediyorum. USDT alırsan bana göre risk yok. Ama coin alırsan, risk var.
Umarım faydalı olur yazdıklarım. Bu platformda elimden geldiğince, tecrübem & bilgi birikimim ve de teknik analizler ile kripto ile ilgili herkese destek olmaya çalışıyorum.
Soru vs olursa yine belirtirsin.