holywitcherofrivia
Kilopat
Anladım. Ben de üstüme alınmış oldum biraz alıntılama benden yapılınca. Katılmıyor olabilirsiniz tabii tavrıma, bu da normal. Öteki arkadaş ile önceki sohbetleri bilmiyorum çünkü. Sadece böyle bir durumun yalanmış gibi göz ardı edilmemesi açısından doğruluğuna değinmiştim. Bir önceki yorumda söylediğimin aynısını söyleyeceğim, 1 milyonda 10 kişide bile gözükse böyle bir risk sonuçta vardır. Yan etki olarak gösterilebilir. Ama tedavisi de var sonuçta. Kafaya takılacak bir yan etki değil.
Şimdiye kadar aşırı kötü bir yan etkinin olduğu haberini duymadım ve görmedim. Sadece Norveç'te yaşlı bakım evinde, aşıdan sonra bütün yaşlıların öldüğüne dair söylentiler var. Bu tamamen bir iddia. Çünkü Norveç doğru düzgün bir açıklama yapmamış. Yani ölüm sebeplerini neye göre aşıya dayandırdıklarına dair kanıt ve bilgi yok. Tek gördüğüm kötü haber buydu.
Valla hocam sizi arkadaşlarıma bile kaynak olarak gösteriyorum, umarım kızmasınızGaliba Astrazeneca aşısında böyle bir yan etki çıkmıştı, sonradan aşıyla bağlantısı kanıtlandı mı bilmiyorum. Biontech’te şu ana kadar yok böyle bir etki bildiğim kadarıyla.
Tam bende bunu yazacaktım ancak sizin yazdığınız gördüm, anlatmanız ve kaynak göstermeniz çok hoş olmuş.Tarafsız bir şekilde yorum yapacağım. Kalp zarı iltihaplanması iddia değil, gerçek. Amerika'da gençlerde görülen bir durum. Nadir olarak görülüyormuş ama tedavi edilmesi mümkünmüş. Bayağı önce gördüğüm bir haberdi.
CDC Başkanı Rochelle Walensky geçen hafta yaptığı açıklamada, aşı sonrası kalp kası ve kalp zarı iltihaplanması vakalarının "nadir" görüldüğünü ve hastaların büyük bir bölümünün "sakin bir şekilde destekleyici tedavi ile sağlığına tamamen kavuştuğunu" belirtmişti.
KAYNAK
Bilgilendirmede, çoğunlukla Pfizer-BioNTech veya Moderna'nın aşılarından birini yaptıran 30 yaş ve altı grupta 1200'den fazla kalp kası ve kalp zarı iltihaplanması görüldüğüne değinildi. Bu da başka bir kaynak.
KAYNAK
Birçok kaynak var bu konu üzerine. İki tanesini paylaşmak yeterli diye düşünüyorum.
Yani arkadaşın burada hakkını yememek lazım. Sadece kaynak gösterememiş. Ama Biontech kurucusu falan haberim yok. Sadece kalp zarı iltihaplanması muhabbetini görünce aydınlatmak istedim. Doğru olan bir bilgi.
Hocam size bir şey diyeyim mi? Siz var ya adamsınız! Yani helal olsun ki böyle bilgilendirme yapan insanlar var. Aşı sırası bana da geldi ve kafama takılmıştı. Bende okudum ve genelde 30 yaş altı ve "2.dozu" olan bireylerde bu yan etki ortaya çıkmış. Ancak tedavisi var ve oldukça basit. Bundan dolayı korkulacak bir şey olmadığını daha sonradan öğrendim. Siz yazınca da içime tam oturdu, en yakın zamanda aşı olmaya gideceğim çok teşekkür ederim. Hakkınız helal ediniz.Myocarditis and Pericarditis After mRNA COVID-19 Vaccination
Learn about myocarditis and pericarditis after COVID-19 vaccination. CDC still recommends that everyone aged 5 years and older get vaccinated. (142)www.cdc.gov
Amerika genelinde 177 milyondan fazla kişi en az 1 doz aşı olmuş. 30 yaş altına 50 milyon dozdan fazla aşı yapılmış.
Görülen miyokardit vaka sayısı 1000’den fazla demişler. Ben geçen 323 okumuştum, belki o sadece Biontech için geçerliydi, kaynağını bulamadım şimdi.
Şimdi gelin gerçekleri konuşalım. “Kalp iltihabı yapıyormuş” diye ortaya iddia atmak neden hatalı bundan bahsedelim.
177 milyon aşı dozunda 1000-1500 miyokarditin risk oranını düşünün. Miyokarditin basit tıbbi tedaviyle atlatılan bir rahatsızlık olduğunu göz önünde bulundurun. Sonra Amerika’da 34 milyon vaka içerisinde 600 bin kişinin hayatını kaybettiğini düşünün. Bu iki durumun riskini bir karşılaştırın kafanızda.
Ek bir bilgi daha vereyim. Miyokardit ve perikardit, normalde özellikle viral hastalıklar sebebiyle nadir olarak görülen bir komplikasyondur. COVID’in de komplikasyonlarından biridir. Aşı, bağışıklık sistemini virüse benzer şekilde ama çok daha hafif ve zararsız uyardığı için miyokardit gibi yan etkiler görülebiliyor.
Peki yakalanması gereken nokta ne? 177 milyon kişiye aşı yapılmış, 1000-1500 miyokardit vakası var, hepsi tıbbi tedaviyle iyileşmiş. Öbür tarafta 30 milyon COVID vakası var, 600 bini hayatını kaybetmiş. Hayatını kaybetmeyenler içerisinde en az 1 milyon kadarı da miyokardit, tromboemboli, kalıcı/uzun süreli akciğer hasarı, böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği gibi komplikasyonlarla boğuşuyordur.
Bazı şeyleri iyi analiz etmek lazım. Bir haber okuyup “aşı kalp iltihabı yapıyomuş” diye panik ve korku yaymak, doğru bir davranış değil. Bir haberi, bir bilimsel kaynağı analiz edemiyorsanız önce alabildiğiniz kadar fazla insandan bilgi almalısınız.
Aynı arkadaşın “Almanya kendi aşısını kullanmıyor, Biontech’in sahipleri kendi aşısını olmadı” diye iki tane de düpedüz yanlış bilgisi var. Almanya nasıl aşı kullanmıyormuş? Uğur Bey de, Özlem Hanım da aşı oldu. Verdiğiniz bilgilerin kaynağını araştırın bari.
Aynen hocam sizi etkileyen bir durum yok ancak öteki arkadaş biraz "kalp iltihaplanması yapıyor!" kısmından sanırım ekmek yemek ve insanları korkutmak istemiş. @holywitcherofrivia hocam da bundan bahsetmiş. Sizi alıntılayınca da ortaya böyle bir sonuç çıkmış.Benim yorumum sadece kalp iltihabı üzerine gördünüğüz gibi. Başka ek bir yorumum olmadı. Aşı öyle veya böyle yapılacak sonuçta. Kesin kalp iltihabı yapıyor diye sonuç çıkamaz. Zaten paylaştığım kaynaklarda da oranı düşük olan bir yan etki olduğunu belirtiyorlar. Ve üstüne basarak, tedavi edilebilir olduğunu ve aşı olunması gerektiğini vurguluyorlar.
Dediğim gibi kalp zarı iltihaplanmasının bir iddia olmadığını, gerçek olduğunu belirtmek için yorum yaptım. Tabii ki aşı olmak gerek. Fakat kişilere göre değişen yan etkilerin varlığını da kabul etmek gerek. 1 milyonda 10 kişiye bile etkisi olsa, yan etkisi var diyebiliriz. Ama şimdiye kadar bu yan etkilerin de tedavisi olduğunu belirtmek lazım.
Çip takma olayı da farklı bir şekilde İngiltere'de gerçekleşen durum. Aşı olan insanları adım adım, gittikleri yerlere kadar takip altına aldıkları için çip taktılar olarak abartılıyor. Aslında mobil cihazlarından takip altına alınmışlar. Bunun sonucunda çip takıyorlar diye teoriler üretilmiş olabilir veya tamamen bağımsız bir şekilde çok bilim kurgu filmleri izlemekten de olabilir.
KAYNAK- İngiltere'de Aşı Skandalı
Son olarak bir cümle görmüştüm geçenlerde, onu söylemek istiyorum. "Eğer aşılar zararlı olsa, gavurlar kendine yaptırmazdı. Onların canı tatlıdır." diye bir cümle görmüştüm. Çok güldürmüştüNereden gördüm hatırlamıyorum ama.
@holywitcherofrivia Aşı karşıtı olduğumu sanarak mı o kadar şey yazma gereği duydunuz? Öyleyse boşa zahmet etmişsiniz. Zaten gerekli cevabı diğer arkaşa yazdıklarımla vermiş oldum. "İddia" değil yalnız, hala onu anlatmaya çalışıyorum ama neyse. Eğer benim paylaştığım kaynaklara laf ediyorsanız, size de kaynak beğendirilmiyor be kardeşim! derimBahsettiğim kalp zarı iltihabının tedavisi olduğunu da belirttim zaten. COVID gibi bir hastalık yanında aşı risklerini almak daha mantıklı da demiş oldum dolaylı yollardan. Daha fazla yazmama gerek yok yani.
Katılıyorum, hocam zaten burada da açıkladım:Yazdıklarımın hiçbiri size yönelik değildi, kaynaklarınıza yönelik bir şey de demedim. Ortada bilimsel açıklaması yetersiz kalan bir konuyu aydınlatmak, ve asıl bu durumu ilk ortaya atan kişiye cevap vermek istedim. Sizin mesajınızı alıntılama sebebim "kaynak gösterememiş ama haklı sonuçta" tavrınıza katılmıyor oluşum ve asıl arkadaşı önceki haftalarda göz ardı etmiş oluşumdu. Kaynaksız bir şekilde ortaya böyle bir haber/iddia atmak doğru bir davranış değil, ortadaki bilgi doğru bile olsa insanları yanlış yönlendirmeye müsait bir tavır. Zaten arkadaşın bu durumu ortaya atma sebebi de hem bilgisizliği hem de aşı karşıtlığı, bana kalırsa savunulacak bir tarafı yoktu.
Valla hocam bir şey diyeyim mi? Gerçekten bu kadar medeni bir konuşmayı sanırsam göremeyeli uzun bir süre geçmiş. Hem @WTC hem @holywitcherofrivia hocamı tebrik ederim çok güzel bir konuşmaydı. @WTC hocamın da dediği gibi yan etki yan etkidir ancak @holywitcherofrivia hocamın da dediği gibi Covid-19 ölümleri ile kıyaslandığında bir hiç kalır. Son olarak hem @WTC hem @holywitcherofrivia hocamın da dediği gibi: Bu yan etki tedavisi olan bir yan etki, aşınızı olunuz.Anladım. Ben de üstüme alınmış oldum biraz alıntılama benden yapılınca. Katılmıyor olabilirsiniz tabii tavrıma, bu da normal. Öteki arkadaş ile önceki sohbetleri bilmiyorum çünkü. Sadece böyle bir durumun yalanmış gibi göz ardı edilmemesi açısından doğruluğuna değinmiştim. Bir önceki yorumda söylediğimin aynısını söyleyeceğim, 1 milyonda 10 kişide bile gözükse böyle bir risk sonuçta vardır. Yan etki olarak gösterilebilir. Ama tedavisi de var sonuçta. Kafaya takılacak bir yan etki değil.
Şimdiye kadar aşırı kötü bir yan etkinin olduğu haberini duymadım ve görmedim. Sadece Norveç'te yaşlı bakım evinde, aşıdan sonra bütün yaşlıların öldüğüne dair söylentiler var. Bu tamamen bir iddia. Çünkü Norveç doğru düzgün bir açıklama yapmamış. Yani ölüm sebeplerini neye göre aşıya dayandırdıklarına dair kanıt ve bilgi yok. Tek gördüğüm kötü haber buydu.
Zaten bu "manyetik" olayı tamamiyle yalandı.hayır metaller üzerime yapışmıyor
Estağfurullah. Bu noktada önemli olan zaten, nadir de olsa böyle bir yan etkinin var olduğunun bilinmesi, benzer semptomlar yaşanması durumunda kişinin kolayca teşhis ve tedavi edilebilmesi. Birçok kişi zaten yatak istirahatiyle vs atlatabiliyor bu durumu, ilaç ihtiyacı olmadan. Asıl önemli olan kısım bilgi sahibi olmak.Hocam size bir şey diyeyim mi? Siz var ya adamsınız! Yani helal olsun ki böyle bilgilendirme yapan insanlar var. Aşı sırası bana da geldi ve kafama takılmıştı. Bende okudum ve genelde 30 yaş altı ve "2.dozu" olan bireylerde bu yan etki ortaya çıkmış. Ancak tedavisi var ve oldukça basit. Bundan dolayı korkulacak bir şey olmadığını daha sonradan öğrendim. Siz yazınca da içime tam oturdu, en yakın zamanda aşı olmaya gideceğim çok teşekkür ederim. Hakkınız helal ediniz.
Estağfurullah. Bu noktada önemli olan zaten, nadir de olsa böyle bir yan etkinin var olduğunun bilinmesi, benzer semptomlar yaşanması durumunda kişinin kolayca teşhis ve tedavi edilebilmesi. Birçok kişi zaten yatak istirahatiyle vs atlatabiliyor bu durumu, ilaç ihtiyacı olmadan. Asıl önemli olan kısım bilgi sahibi olmak.
%100 katılıyorum hocam, bugün bizde bunu konuştuk ve haklısınız. Bu son kısım en can alıcı nokta oldu bence. Bende en yakın zamanda -randevu ne zaman alabilirsem- gidip aşımı olacağım Allah'ın izniyle. Bende böyle şeyleri takip ederim, araştırım ama siz alanınız da gereği gerçekten çok güzel bilgilendiriyorsunuz insanları. Tebrik ederim!Ayrıca 177 milyon aşılanmış kişi içerisindeki 1000-1500 tanecik miyokardit vakasını teşhis edip, aşıyla ilgisini araştırıp, bunu da aşının yan etkisi olarak not düşmeyi değerlendirmeleri, yan etki ve güvenlik konusunun ne kadar ciddiye alındığının da önemli bir göstergesi. Her şeyin şeffafça değerlendirilip mümkün olan en güvenli şekilde sürecin devam ettiğinin daha iyi bir kanıtı olabilir mi?
Hocam inşAllah bir gün herkes sizin gibi düşünür, düşünür ki sonunda bu sonu gelmez cahillik ve cehalet tuzağından sıyrılıp aydınlık günlere ulaşabilelim... Bu düşüncenin insanlar arasında artması dileğiyle, iyi forumlar saygılar.@xbea Güzel düşünceleriniz için teşekkür ederim. Her iki tarafta ne düşündüğünü düzgün aktarabilirse, güzel tartışmalar dönebiliyor. Ama kavga gürültü ve karşı tarafın ne düşündüğünü sorgulamayanlar olursa o zaman sadece konu kirliliğine dönüyor. Bu tür sohbetler biraz da karşı tarafa da hak verebilme cesaretini göstermekle oluyor. Hep benim dediğim ile olmaz yani. Görüşlere değer verebilmek ve mantığını sorgulamak önemli.
Geçmiş olsun. Bende aşı olduktan 2. ve 5. saatler arasında (3 saat kadar) çok hafif bir his oldu aşı olan yerde, bir de yarım saat kadar uykuya ihtiyacım oldu (aşıdan mı bilmiyorum) o kadar. Dün oldum, şu anda en ufak bir ağrı ya da başka yan etki yok.Ben de gündüz saat 14:00'da oldum. Başlarda pek bir şey hissetmiyordum ama şu an 13 saat geçti ve kolumda acı-ağrı-sızı var. Yani sonradan etkisi oluyor. Gerçi 1-2 güne geçiyormuş ama can sıkıcı bir yan etki.
Hocam çipte takılma var mı, çok ısınıyor mu bize onu söyleyin.