Hocam kusura bakmayın dışarıdaydım şimdi geldim. Anakart ile ilgili maalesef bir şey bulamadım genellikle eski sistemlerde videolar var. Ama bu PWM-DC-Auto ayarlarını öğrendim. Öncelikle "Smart fan Control" ayarına bakalım. Bu ayar dediğim gibi "quell and quiet" ayarı ile aynı işleve sahip. Yani bu ayar işlemciniz yük altında değil iken ve sıcaklık değeri düşük iken yavaş ve sessiz çalışır, eğer yük altında ve sıcaklık değeri yüksek ise hızlı ve sesli çalışır. Bu ayarı açarsanız işlemci yerine göre çalışır. Bu özelliği kapatınca işlemci ayarladığınız hızda stabil olarak döner.
Şimdi diğer ayarlara geçelim. Bu "PWM-DC-Auto" ayarlarını Recep Baltaş'da dahil olmak üzere herkes işlemci fanın eğer 4 pinli ise PWM, 3 pinli ise DC ayarında kullanılmasını söylüyor. PWM ayarı daha detaylı ayar yapılabildiği söyleniyor. İşlemci fanınızın kaç pinli olduğuna göre bu ayarı seçebilirsiniz.
Bu arada anladığım kadarı ile şu anki default ayarlarda işlemci fanı kendini 4 Level olarak ayarlamış. Anladığım kadarıyla Level 1 yani eğer sıcaklık 10 derece ise %52, 41 derece ise %72, 64 derece ise %85, 85 derece ise %100 ayarında çalıştırıyor ve bu fan hızı değişimleri 0.1 saniye de oluyor. Bu ayarlar ile oynayabiliyor musunuz bilmiyorum. Ancak oynayabiliyor iseniz belki buradan bütün fan değerlerini %100 yaparak fanı Full yükte çalıştırabilirsiniz.
Mesela SYS fan 1 Control yerinde yani anakartınıza ekstra bir fan daha bağlamışsınız ve bu fan stabil değerde dönüyor. Ama 0 RPM gözüküyor yani galiba ekstra bir fan takmamışsınız ama takacak olursanız stabil bir hızda dönecek.
Şimdi hocam sizden şunları isteyeceğim 1. olarak yine en başta ki default ayarlarda iken RPM hızına bakın. Sonrasında sadece "Smart fan Control" ayarını disable yapın. Kayıt edip çıkın ve bilgisayar reset atacaktır. Sonrasında tekrar BIOS menüsünden bir değişim var mı ona bakın. Eğer olmaz ise işlemci fanı bağlantınıza bakıp ona göre PWM-DC ayarlarından birini seçip yine kayıt edip çıkıp girin ve bir değişim var mı gözlemleyin.
Vallahi eski bir anakartım var ve ayarlar düz mantık. "Turbo. Slint ve Auto.

keşke daha yararlı bir şekilde yardımcı olabilseydim. Ama dediğim gibi bir deneyin illa ki bir değişim olacaktır. Yani umarım. Ama benim fikrimce 4 pinli bir fanınız var ve PWM seçince ya ekstra ayar çıkacak ya da RPM hızı artacak. Deneyip bilgilendirirseniz sevinirim kolay gelsin.