Hayatımı nasıl iyi hale sokarım?

Makaleler
49
Merhaba,

Beni bilen bilir. Kafaya en çok veri depolamayı takıyorum. İnsanlar bana hep laf söyler, saçma düşüncelerimden dolayı. Haklılar, bir şeyde diyemiyorum. Ama değişmek istiyorum. Çok konuşmayı severim, fakat bu insanlar beni sıkıcı oluyor. Herkes değil tabii. Gerçekten değer verenler var ama çoğu kişi beni istemiyor.

Hep onaylatmak, tasdik etmek istiyorum. En ufak bir kararı bile insanlara soruyorum. Her şeyi mi de anlatıyorum herkese karşı. Onlar bana açıklama yapmaz hiç. Hiç yalan söylemiyorum: Beni 1 aydır "nasılsın" diye ne arayan ne soran var. Hep ben arıyor veya mesaj atıyorum. Ya meşgule atıyorlar ya mesajlarıma geri dönüyorlar. Sıkıldıysa söylesin arayıp sormam. Ama bana laf söyleyenler gerçekten kendi özsevgimi kaybettim. Onlar ne derse; onu yapmaya kalkıyorum.

Yav gerçekten 1 dakika ayıracak vaktin bile mi yok dedim birilerine. "Duymadım, unuttum, müsait değildim" gibi laflar alıyorum. Artık bu insanları hayatımdam silmek istiyorum. Silmeye değer mi gerçekten?

Hayallerimi, düşüncelerimi ve hayatımdaki kararları sanki onlar belirler şeklinde bir şey oluyor. İki sorum var: Birincisi bu insanları direkt olarak hayatımdan silsem başıma kötü bir şeyler gelir mi? İkincisi sadece susmak istiyorum. Bir şey yaparken kimseye bir şey söylememe gerek olduğunu biliyorum. Bunun önüne nasıl geçerim?

İyi Sosyaller.

Kendinde beğenmediğin özelliği kendine telkin ederek ve sadece telkinle kalmayıp konuştuğun insanlara karşı eski tutumundan daha uzak bir profil çizerek bunun üstünden gelebilirsin. Örneğin çok konuşan biriysen biriyle buluşmaya gitmeden önce kendine çok konuşmaman, karşı tarafı dinlemeye özen göstermen gerektiğini hatırlat. Bu kafandayken arkadaşınla buluştuğunda da bunu uygula, senelerdir alışkanlığın bu yönde olduğu için ilk başta zorlanırsın ancak zamanla düzelir.
İletişimde genelde birbirinize ulaşma sıklığı yakın olmalıdır. 60-40 olabilir, bazı zamanlar 70-30 bile olabilir ancak sürekli sen ulaşıyorsan anlaman gereken bir şey var ki karşı taraf seni istemiyor. Böyle insanlara bir şey sormana ya da bunlarla nezih bir şekilde tartışıp sorunu çözmene çalışmana gerek yok. Çoğu insanın sana karşı tutumu benzerse bilmen gereken şey sorunun sende olduğudur.

Konuşan konuşuyor. Aile büyüklerime sordum: Davranışlarım konusunda şikayetçi değiller. Sadece biraz daha az konuş dediler.
Aile büyüklerine sorman çok mantıklı olmayabilir zira aranızda kan bağı var. Bir şekilde konuşmak zorundasınız. İletişim konusunda önemli olan sosyal çevreniz. Çok konuşan insanlar genellikle karşı tarafı sıkar ve karşı tarafta çok kötü bir izlenim bırakır. Fazla konuşan erkek, erkek ortamından dışlanabilir. Kadınlarla da genellikle ilk buluşmaları iyi geçmez. Bir de çok konuştukları için karşı tarafın anlatacağı şeyleri anlatmasına da -istemeden bile olsa- izin vermezler. Sizin zaman zaman durup karşı tarafı dinlemeniz hatta karşı tarafın size söylediklerinden bazı yeni soru sorulacak ipuçlarını yakalayıp ona sormanız gerekir. Örneğin sinemaya gittiğin söyleyen birisine ''aa ben de geçen şuna gittim'' demek yerine öncesinde hangi filme gittiğini sorabilirsiniz, sonrasında filmi anlatmasını isteyebilirsiniz gibi. Benim tecrübelerime bağ kurmak için sizin çok konuşmak yerine sizin karşı tarafı konuşturmanız daha etkili bir yöntem.

Aile büyüklerine sorman çok mantıklı olmayabilir zira aranızda kan bağı var. Bir şekilde konuşmak zorundasınız. İletişim konusunda önemli olan sosyal çevreniz. Çok konuşan insanlar genellikle karşı tarafı sıkar ve karşı tarafta çok kötü bir izlenim bırakır. Fazla konuşan erkek, erkek ortamından dışlanabilir. Kadınlarla da genellikle ilk buluşmaları iyi geçmez. Bir de çok konuştukları için karşı tarafın anlatacağı şeyleri anlatmasına da -istemeden bile olsa- izin vermezler. Sizin zaman zaman durup karşı tarafı dinlemeniz hatta karşı tarafın size söylediklerinden bazı yeni soru sorulacak ipuçlarını yakalayıp ona sormanız gerekir. Örneğin sinemaya gittiğin söyleyen birisine ''aa ben de geçen şuna gittim'' demek yerine öncesinde hangi filme gittiğini sorabilirsiniz, sonrasında filmi anlatmasını isteyebilirsiniz gibi. Benim tecrübelerime bağ kurmak için sizin çok konuşmak yerine sizin karşı tarafı konuşturmanız daha etkili bir yöntem.
Çenem dursa hiçbir şey olmaycak yani. Doğru mu?

Hocam onay ihtiyacı bana göre kendine güvenmemekten kaynaklanır, bunun için bazı kararları kimseye sormadan almaya çalış. Bazı insanları hayatından silmeye gelirsek orada da seni değersiz hissettiren insanları hayatından çıkarmak kötü bir şey getirmez hatta senin açından daha iyi olur, yeni insanlarla tanışırsın. Kendimden biliyorum; eskiden beni değersiz hissettiren insanlara daha da yaklaşıyordum fakat bunun onların gözünde benim daha değersiz olmamı sağladı, onları teker teker hayatımdan çıkardım, yeni arkadaşlıklar edindim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam onay ihtiyacı bana göre kendine güvenmemekten kaynaklanır, bunun için bazı kararları kimseye sormadan almaya çalış. Bazı insanları hayatından silmeye gelirsek orada da seni değersiz hissettiren insanları hayatından çıkarmak kötü bir şey getirmez hatta senin açından daha iyi olur, yeni insanlarla tanışırsın. Kendimden biliyorum; eskiden beni değersiz hissettiren insanlara daha da yaklaşıyordum fakat bunun onların gözünde benim daha değersiz olmamı sağladı, onları teker teker hayatımdan çıkardım, yeni arkadaşlıklar edindim.
Umarım benim de olur.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı