BIOS Güncellemesi Sonrası CPU Kullanımı Artışı

Daha fazla  
Merhabalar, bugün BIOS güncellemesi yaptım ve BIOS güncellemesinden sonra anlamsız bir şekilde CPU kullanımında artış yaşadım. Daha önce herhangi bir oyunda CPU %60'ları bile görmemişti. En fazla %50'lerde geziyordu. Sürekli Afterburner açık kullanıyorum. Fakat güncellemeden sonra CPU kullanımında ciddi bir artış ve GPU kullanımında ciddi bir düşüş yaşadım. Kayıtlı BIOS profilim silindi. Daha önce de OC'li olarak kullanıyordum. Yine aynı hıza ve voltaja ayarladım fakat bir şeyleri eksik yapmış olmalıyım ki böyle bir sorunla karşılaştım. Ayrıca ikinci bir saçmalık ise oyun esnasında CPU kullanımı yüksek GPU kullanımı düşükken oyunun menülerinde GPU ve CPU kullanımlarının normale dönmesi.
Bu oyun esnasındaki anlamsız bulduğum kullanım;

Bu ise oyunun menüsündeki ve BIOS güncellemesinden önceki gibi olan kullanım;

Yardımlarınızı bekliyorum. Teşekkürler.

Şu ana dek Global C Statei açmayı, PBO'yu açmayı/kapamayı, SVM'yi açmayı, güç modunu ve oyun modunu kapayıp/açmayı, OC'siz başlatmayı, Otomatik OC yapmayı ve HTEP ile Ses sürücülerini silmeyi denedim fakat bir sonuç alamadım. Geri yüklemeyi de denedim fakat başarısız oldu hatası alıyorum. Ayrıca farklı oyunlarda deneyip aynı sorunu yaşadığımı da belirtmeliyim

Herhangi bir tavsiyesi olan varsa yardımlarınızı bekliyorum.

Sistem Özellikleri

• MSI Gaming X Trio 2070SUPER
  • R5 3600X
  • TUF B450 Pro Gaming
  • T Force Delta RGB 2x8 GB 3200 MHz RAM
@Recep Baltaş Mümkünse durumumu inceleyebilir misiniz acaba?
Ek olarak az önce manuel yolla tornavida ile kısa devre yaparak CMOS'u da resetledim fakat durum hala değişmedi.
Son çare olarak tamamen format attım hiçbir dosyayı tutmadan. Sonuç hala aynı. Yardımlarınızı bekliyorum.
Bu arada şunu belirteyim CPU kullanımı %100'leri bulunca oyunlar bir anda kapanıyor o yüzden bilgisayar 2 gündür kullanılamaz halde.

Sonunda birisi cevap yazdı en azından çok teşekkür ederim.
Son çare olarak tamamen format attım hiçbir dosyayı tutmadan. Sonuç hala aynı. Yardımlarınızı bekliyorum.
Bu arada şunu belirteyim CPU kullanımı %100 leri bulunca oyunlar bir anda kapanıyor o yüzden bilgisayar 2 gündür kullanılamaz halde.

Hocam bir karışıklık olmalı konuyu açalı 15 dakika değil 2 gün oldu. Muhtemelen son düzenlenme tarihi falandır size yansıyan. İlk önce technopat'ta olmak üzere yabancı forumlar dahil 6-7 tane konu açtım. 2 gündür herhangi bir forumda kimse cevap vermedi.

Aynen sorun bendeymiş dostum, ben düzenlenme saatini baz almışım. O kadar zamandır kimse çözüm öneremediyse Sn. @Recep Baltaş 'ı konuya davet ediyorum.
@Recep Baltaş 'a ulaşmaya çalıştım fakat başarılı olamadım. Tam karantina zamanlarında bu şekilde bir sorun yaşamak gerçekten çok kötü hissettiriyor. Umarım biri yardımcı olabilir.

Son düzenleyen: Moderatör:
Eski BIOS sürümünde kayıtlı olan ayarların aynısını, yeni BIOS'ta birebir yaptın mı? İşlemci chipset sürücüsü nedir? Hangi sürücüyü yükledin yani.
Eski BIOS ayarlarımdan hatırladıklarımı yaptım fakat aynı sonuçları aldım. Ardından direkt olarak CMOS resetledikten sonraki default ayarlarla girmeye çalıştım RAM'i bile gerçek hızına çıkarmadan yine bir değişiklik olmadı. BIOS menüsünden F5 basarak default a döndüm o ayarlarla da değişiklik olmadı.

Bu ikisini ve BIOS'u güncelledim.

Dün gece format attıktan sonra her şeyi en baştan kurdum. Tamamen format attım hiçbir dosyayı tutmadan fakat yine değişen bir şey olmadı. Bu nedenle BIOS ile alakalı olduğunu düşünmeye başladım. 2006 sürümünü geri yükledim ama etki etmedi. Acaba daha eski sürümleri de denemeli miyim?

Tekrar format, BIOS güncellemesi ve chipset güncellemesi yaparak deneyelim. Sırayla aklıma gelenleri yazacağım, bu yolları takip edelim.
  • Öncelikle BIOS'a default çek, F10 ile kaydedip çık.
  • Ardından bilgisayarı kapatıp, CMOS resetlemesi yap.
  • Daha sonra, temiz bir şekilde UEFI kurulum yap. Rehberleri ve Windows dosyalarını atacağım.
  • Format işlemi bittikten sonra, son çıkan BIOS'u indirip kur.
  • BIOS güncellemesi bittikten sonra, XMP veya DOCP profillerini aç.
  • OC ile ilgili ayarlara dokunma. İlk olarak OC default olarak kalsın, öyle test edelim.
  • Masaüstüne geldiğinde, güncel sürücülerini anakartının orijinal sitesinden tek tek indir ve kur. Eksiksiz bir şekilde yap.
  • Son çıkan chipset sürücüleri problemli. 19.30.28 sürücüsünü indirip kur.
  • BIOS üzerinden, CPB ayarı açık olsun.
  • Hangi oyunu oynarsan oyna, tüm grafik ayarlarını yüksek tut. MSAA ayarı açık olsun. İşlemciye binen yükü azaltmalısın.
  • Bu dediklerimi eksiksiz yapmalısın. İşlemler bittikten sonra, sonuçları yazarsın. Aklıma gelen şeyler bunlar. Umarım düzelir.
  • Windows 10 Disk Görüntüsünü (ISO Dosyası) İndir

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
    Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
    Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Hocam dediklerinizin hemen hemen aynılarını yaptım dün gece. Yine de sizin dediğiniz gibi denemek istiyorum. Bazı sorularım olacak BIOS'da şu an zaten son sürüm yüklü aynı sürümü tekrar üstüne mi kurmamı istiyorsunuz format sonrasında yoksa önce sürümü düşürüp sonrasında mı son sürümü yükleyeyim? DOCP profilini bir şekilde oluşturabilirim fakat BIOS menüsünde XMP ile alakalı bir bölüm görememiştim baktığımda. Bu arada işlemcinin yükü daha önce de söylediğim gibi %50 leri bile bulmuyordu %40'ları ancak AAA oyunlarda görüyordum.

Önceki sürümü yükleyip, oyunlarda test et. Sorun devam ederse, son çıkan BIOS'u yüklersin. Dediklerimi sırasıyla yapmalısın. Bekliyorum sonuçları, inşallah düzelir.
Bu arada indirmemi önerdiğiniz chipset'in sürümü benim sorun yaşamaya başladığımda indirdiğim chipset sürümüyle aynı. Yine de yükleyeyim mi?

2.04.04.111 sürümü gözüküyor mu?

Bu sürümler mevcut;

Bir de CPB açık olsun yazmış olduğunuz için kontrol etmek istedim şu an açık mı değil mi diye, BIOS bana enabled yapma opsiyonu sunmamış Auto-Disabled seçenekleri mevcut.

Bunları göz önüne alınca sizin dediklerinizin aynısını dün gece yaptım. Sadece anlattıklarınızdan farklı olarak BIOS'u 2006 sürümüne düşürmedim. Onun dışında dediklerinizi aynen yaptım. Şimdi son çare bir de öyle deneyeceğim.

Bu arada Ultility programı olan AI Suite 3 sorun çıkarıyor olabilir mi? Onu da yüklemiştim sorun yaşamaya başladığım gece.

Şu an format atmadan önce AMD'nin chipsetini silip eski sürümü yüklemeyi ve BIOS'u 2006 sürümüne düşürdükten sonra CMOS temizlemeyi deniyorum. Olmazsa sizin söylediğiniz gibi format atacağım. Format Kısa sürse de değişip değişmediğini anlayabilmem için herhangi bir oyunu indirmem vakit alacak. O yüzden Format'a hemen geçmiyorum bilginiz olsun.

Evet, o program bazı bilgisayarlarda sorun yaratabiliyor. CPB ayarı, Auto olarak kalsın. Chipset olarak gene son sürücüyü indir.

Hocam AI Suite 3'ü kaldırdım. Son yüklediğim güncel AMD Driver'ını silip eskiden kullandığımı yükledim. BIOS'u 2006 sürümüne düşürüp CMOS temizleyip default ayarlarda sadece D. O.C.P açarak denedim. CPB dahil her şey autodaydı. Tüm ayarlar default-Auto olarak seçiliydi. Ek olarak Ryzen Master SDK'yı da sildim. Zaten bunların haricinde format konusunda dediklerinizin aynısını yapmıştım. Yine de format atmalı mıyım? Çünkü format bir çare gibi gözükmüyor. Sanki basit bir opsiyon varmış da onu bir türlü göremiyormuş gibiyim. Bir de sorunun anlaşılması için kısa bir video çektim umarım izleme şansınız vardır.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…