Bu ne demek anlamadım.UEFI'ye girmeye çalıştığımda BIOS açıldı
Chat GPT den mi aldınız?Windows 11'i UEFI modunda kurduğunuza göre, sisteminiz büyük ihtimalle UEFI'yi desteklemektedir. BIOS'a düşmeniz, muhtemelen yanlış tuşa basmanızdan veya geçerli UEFI giriş tuşunu bilmemenizden kaynaklanıyor olabilir.
İşte UEFI'ye geçmek için deneyebileceğiniz bazı yöntemler:
Doğru tuşa basın:
Bilgisayarınızı yeniden başlatırken, genellikle F2, del, ESC veya F10 gibi tuşlarına sürekli basın. Bu tuşlar, farklı bilgisayar markalarında UEFI/BIOS'a giriş için kullanılabilir.
Bilgisayarınızın kullanım kılavuzunu kontrol ederek kesin tuşu öğrenin.
Boot menüden seçin:
Bilgisayarınızı başlatırken, genellikle F12 tuşuna basarak boot menüsüne girin.
Burada UEFI veya BIOS seçeneklerinden birini seçin. Eğer UEFI seçeneği yoksa, UEFI modunda önyükleme yapabileceğiniz bir aygıt (örneğin, Windows 11 kurulum medyası) seçin.
Anakart ayarlarına bakın:
Eğer yukarıdaki yöntemler işe yaramazsa, bilgisayarınızı açıp kasayı açarak anakart üzerindeki jumper ayarlarına bakmanız gerekebilir. Ancak bu işlem, bilgisayarınızın garantisini bozabileceğinden, dikkatli olmalı veya bir uzmana danışmalısınız.
Önemli notlar:
Güvenlik: UEFI ayarlarını değiştirmek, sisteminizi dengesiz hale getirebilir. Anlamadığınız ayarlara dokunmaktan kaçının.
Bilgisayar modeli: Hangi marka ve model bilgisayara sahip olduğunuzu belirtirseniz, size daha spesifik bir çözüm sunabilirim.
Güncellemeler: Anakartınız için yeni bir BIOS güncellemesi olup olmadığını kontrol edin. Güncel bir BIOS, daha fazla özellik ve daha iyi uyumluluk sağlayabilir.
Eğer bu yöntemlerle sorunu çözemezseniz, lütfen daha fazla detay vererek tekrar sorunu açıklayın.
Ek bilgiler:
UEFI nedir: UEFI (unified extensible Firmware ınterface), BIOS'un daha yeni ve gelişmiş bir versiyonudur. Daha hızlı önyükleme, daha fazla güvenlik özelliği ve grafiksel bir arayüze sahiptir.
BIOS nedir: BIOS (Basic Input/Output System), bilgisayarın donanım bileşenlerini başlatmak ve işletim sistemini yüklemek için kullanılan temel yazılımdır.
@Erenla
Bu ne demek anlamadım.![]()
Chat GPT'den mi aldınız?
Legacy kurmuş olabilir misiniz?
Veya gidip boot menusunden UEFI cevirebilirsiniz ama ben sorunu tam anlamadım.
Sisteminizi yazın hocam. Siz mavi ekranda beyaz yazıların olduğu BIOS'u diyorsunuz sanırım.
Tekrar format atmayı denediniz mi?
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.