BIOS Update sonrası sistemde takılmalar olması

• Konuyu başlatan balp
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 27
  • Görüntüleme 2.594

balp

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba, yaklaşık bir hafta önce bir sorunla karşılaşmam nedeniyle BIOS Update yaptım. Update sonrası bilgisayarımda zaman zaman donmalar olduğunu fark ettim. İlk başta sadece oyunlarda oluyor diye düşünüyordum ama Google'da gezinirken bile olduğunu fark ettim. Sorunun kaynağı aşağıda bıraktığım görsel sanırım. Yabancı forumları gezdim fTPM kapatmayı önerenler vardı. Kapatıp denedim fakat sorun devam ediyor. TPM'yi kapatıp tekrardan deneyeceğim. Yardımcı olabilir misiniz?

1697495299680.png

1697495754860.png

Son düzenleyen: Moderatör:
En güncel BIOS'a tekrar geç. BIOS güncellemesi bittikten sonra sistemi kapat. Kasaya bağlı tüm kabloları falan sök. RAM'leri çıkart. BIOS pilini'de çıkart 15-20 dakika bekle. Sonra tak ve sistemi açmayı tekrar dene.

En güncel BIOS'a tekrar geç. BIOS güncellemesi bittikten sonra sistemi kapat. Kasaya bağlı tüm kabloları falan sök. RAM'leri çıkart. BIOS Pilini'de çıkart 15-20 dakika bekle. Sonra tak ve sistemi açmayı tekrar dene.

Deniyorum sonuçları paylaşacağım.

Bu sefer BIOS flash ile güncellemeyi yapiyorum belki bir yarari olur.

BIOS flash işlemi bitti şu an ekranda ışık var ama siyah ekran, bu sefer mouse ve klavyenin ışığı da yaniyor. 5 dakika kadardır böyle sistemi el ile yeniden başlatmalı mıyım? Herhangi bir işlem yapıyor olabilir mi?

@claus

Dosya Ekleri

• 20231017_215435.jpg
    20231017_215435.jpg
    143,2 KB · Görüntüleme: 68
Son düzenleme:
Tekrardan yazıyorum HDMI ve DisplayPort'u hazırda tutuyordum çünkü bazen biri görüntü verirken bazen vermiyor.(MSI'nin BIOS Update sonrasi olan kronik bir sorunu). DisplayPort'u bilgisayarı kapatmadan takınca görüntü aldım şu an son surum BIOS yüklü ve görüntü alabiliyorum. Şu an test edeceğim.

BIOS da F1'e basınca nasıl optimized defaults yapacagim görünüyor F6 basarak oluyormuş. Bunu daha önce yapmam söylemiştiniz test şu an yapmalı miyim yoksa bir kez test edip öyle mi yapayım?

Dosya Ekleri

• 20231017_220244.jpg
    20231017_220244.jpg
    244,6 KB · Görüntüleme: 71
Optimize defaults yap. Bir de CSM UEFI kısmından CSM komple kapatma seçeneği vs var mı? Sadece UEFI olsun.

Tekrardan merhaba CSM UEFI kısmından CSM komple kapatma seçeneği yok maalesef sanırım şu an kapalı zaten çünkü üstüne tıkladığım zaman kırmızı nokta sola kayıyor ve CSM aktif oluyor. Şu an 20 dakikadır test etme şansım oldu XMP açık ve kapalı şekilde 10'ar dakika test ettim ve şu an için bir donma sorunu yok. Sanırım son sürüm BIOS Update ile sorun çözüldü. Bugün sabaha kadar test edeceğim eğer donma olmazsa konuyu çözüldü olarak işaretleyeceğim. Tüm yardımların için teşekkür ederim sen olmasaydın çok daha zor olurdu her şey. Sabaha kadar bir sorun olmazsa elimden geldiğince sorunu nasıl çözdüğümü açıklayacağım ki daha sonra aynı sorunu yaşayan olursa uğraşmadan çözebilsin @claus <3

Tekrardan merhaba CSM UEFI kısmından CSM komple kapatma seçeneği yok maalesef sanırım şu an kapalı zaten çünkü üstüne tıkladığım zaman kırmızı nokta sola kayıyor ve CSM aktif oluyor. Şu an 20 dakikadır test etme şansım oldu XMP açık ve kapalı şekilde 10'ar dakika test ettim ve şu an için bir donma sorunu yok. Sanırım son sürüm BIOS Update ile sorun çözüldü. Bugün sabaha kadar test edeceğim eğer donma olmazsa konuyu çözüldü olarak işaretleyeceğim. Tüm yardımların için teşekkür ederim sen olmasaydın çok daha zor olurdu her şey. Sabaha kadar bir sorun olmazsa elimden geldiğince sorunu nasıl çözdüğümü açıklayacağım ki daha sonra aynı sorunu yaşayan olursa uğraşmadan çözebilsin @claus <3
Rica dederim. Sorunu dediğim şekilde çözmüş oldun zaten :D

Rica dederim. Sorunu dediğim şekilde çözmüş oldun zaten :D

Tekrardan merhaba üzülerek belitriyorum donma sorunu hala devam ediyor. :(

XMP'yi kapatıp yeniden teset edeceğim.

XMP kapatınca da aynı şekilde donma oluyor kafayı yemek üzereyim sorun ne ya.

Sanırım sorun donanımsal Memtest86+ ile RAM'leri test ettim , herhangi bir sorun yok gibi görünüyor. Ekran kartı ve işlemciyi de test edecek bir program bulup test sonuçlarını buraya atacağım. Çok sinirbozucu olmaya başladı, umarım yakın zamanda sorun çözüme kavuşur.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Ekran kartını 8 dakika FurMark testine soktum sonuçlar nasıl?

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Dosya Ekleri

• 2313.PNG
    2313.PNG
    1,2 MB · Görüntüleme: 67
Son düzenleme:
Sorun güç kaynağından olabilir diyecektim ki, Furmark testini gördüm. Furmark değerlerin gayet stabil ve kartın TDP'sini karşılıyor.
Genelde gerek yoksa BIOS update tavsiye edilmez. Çünkü performansa en ufak etkisi yoktur. Genelde uyumluluk için mikrokodlar eklerler.
Eski sürümleri denedin mi ? Fazla eskiye gitmeden stabil bir sürüm bulursan onda kalmasını tavsiye edebilirim.
Çok eski anakartımda da buna benzer bir sorun yaşamıştım ve Ram'in birini çıkarıp denemiştim görüntü alabilmiştim. Bunu da deneyebilirsin ilk olarak.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı