BIOS virüsüne izin verilmemesi ve ESET'in tespit etmesi doğru mudur?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Cyberbug 2077

Hectopat
Makaleler
1
Bir şekilde bilgisayarcıdan falan bir BIOS virüsü bulaşırsa buna hiçbir şekilde izin veremeyiz. İzin vermemiz imkansız, yasa dışı bir şekilde izin vermeden veya vererek kameraya, mikrofona veya dosyalara erişemez, bir BIOS virüsü bulaşmışsa sadece boot sectore veri yazabilir o da bir sıkıntı yaratmaz.

En kötü bu dediklerim olmasa bile ne olursa olsun kesinlikle ESET'in gelişmiş tehdit koruması (istisnalara eklemediğim sürece) bu BIOS virüsünü tespit eder.

Bunların doğru olduğunu biliyorum. Ancak bunların olma ihtimali %100 mü? Yani %1 veya %0,001 ihtimalle başka bir şey olabilir mi bu üç maddede?

@Prime777

GTA 6 ile ilgili bilgiler dün sızdırılmış. Rockstar ne yapsın peki? Virüsün sisteme bir şekilde bulaşmış olma ihtimali her zaman vardır. Önemli dosyalarınız var ve bunların silinebileceğinden veya fidye virüslerinden endişeleniyorsanız verilerinizin yedeklerini başka bir sisteme veya bulut depolama gibi yerlere aktarabilirsiniz. Tabii bu sefer de büyük ihtimalle bulut depolama güvenli mi diye sorular sormaya başlayacaksınız. Maalesef siber güvenlikte %100 güvenli diye bir şey söylemek imkansız. Sıfır gün saldırısına maruz kalma ihtimali her zaman var.

GTA 6 ile ilgili bilgiler dün sızdırılmış. Rockstar ne yapsın peki? Virüsün sisteme bir şekilde bulaşmış olma ihtimali her zaman vardır. Önemli dosyalarınız var ve bunların silinebileceğinden veya fidye virüslerinden endişeleniyorsanız verilerinizin yedeklerini başka bir sisteme veya bulut depolama gibi yerlere aktarabilirsiniz. Tabii bu sefer de büyük ihtimalle bulut depolama güvenli mi diye sorular sormaya başlayacaksınız. Maalesef siber güvenlikte %100 güvenli diye bir şey söylemek imkansız. Sıfır gün saldırısına maruz kalma ihtimali her zaman var.

Hocam başka bir soru soruyorum. Sızmış mı değil. Sızdıktan sonra bana ne gibi hasarlar verebilir ve bana ne gibi bir zararı olur? Boot Sector'e veri yazmak dışında bir şey yapabilir mi? Ve bir şekilde bu BIOS virüsü disklere, bağlı olan USB vb. depolama birimlerine ve bağlanan bilgisayarlara bulaşabilir mi? Ve bunların kesinatı var mı yani kesin mi? Virüsün kodlamasıyla falan değişecek bir şey mi bu veya küçük ihtimallerle bile olsa başka şeyler olabilir mi bu dediklerim dışında. Tek sorduğum bu. Bunlara tam bir şekilde cevap alınca zaten kafama takılan şeyler olursa bile konuyu kilitleyeceğim.

Hocam bu sefer ciddiyim.
1663610277973.png

1663610296936.png
1663610312850.png
1663610327433.png
1663610336725.png
1663610348283.png
1663610363707.png
1663610395040.png

Devamı:
İzinler sisteme bağlıdır, dosya yürütülürse izinler değişir. UAC aktif olduğu sürece izniniz dışında eylem yapılması zor. Temiz kurulum sonrası yedeklenen dosyalardaki izinler yeni sistemde yeni kullanıcılar ve yöneticiler olacağı için bunlara uygun şekilde yeniden düzenlenir. Eski sistemdeki izinler kalmaz.
Hayır edilemez, izinler sıfırlanır.
BIOS virüsü kameraya erişemez.
BIOS virüsü BIOS'ta kalır.
BIOS'ta kameraya erişecek bir sürücü entegrasyonunun yapılması için BIOS çipinin çok daha büyük bir depolamaya sahip olması gerek. Günümüzdeki hiçbir BIOS çipinde böyle bir özellik yok.
Ayrıca kameraya, mikrofona isterse Microsoft, Google erişmeye çalışsın, ESET, Kaspersky veya Bitdefender yine tespit edip engeller.
Bakın, BIOS virüsüne izin verme diye bir şey yok. Böyle bir kavram yok. BIOS virüsüne nasıl izin verebilirsiniz ki? Zaten sistemin en temeli olan BIOS'a girmiş bir zararlıdan bahsediyoruz. Bizden izin mi isteyecek sisteme zarar vermek için? Zararlılarda virüslerde izin alma diye bir durum yok. İki durum var, enfekte veya blok. Ya AV bloklar ya da sistem enfekte olur durum bu kadar basit. Karmaşık bir şey yok ortada. Enfekte olmanın veya bloklamanın alt dalları alt ihtimalleri var ama BIOS virüsü buna dahil değil. Güncel olarak kimse BIOS zararlılarını ciddi kritik bir tehdit olarak görmüyor çünkü yapabilecekleri kısıtlı. İşletim sistemi çekirdeğine müdahale edemez, ransomware gibi kriptolama yapamaz vs. vs.. Boot sektörüne yeni veriler yazabilir kaldı ki bu da çözülebilir.

Aklınızda canlanan BIOS virüsü şekli tamamen gerçek dışı.

Sadece birkaç mesajda bile BIOS virüsleri ile ilgili neler olabileceğini kapsamlıca anlatmışım. Üstüne 40.defa bu sefer son dediğiniz mesaj da bu:
Hocam bir de son olarak biliyorum çok rahatsız ettim ancak bu sorundan sonra isterseniz hiçbirine cevap vermeyin ancak bu konuda artık çıldırmak üzereyim buna cevap verirseniz gerçekten çok mutlu olurum.

Bu mesajdan sonra bile 133 mesajlık bu konudaki mesajların yaklaşık 40-50 tanesi muhtemelen bana ait. Sırf şu tablo için harcadığım zamana rağmen hala aynı soruları soruyorsunuz.

Eki Görüntüle 1522420
Eki Görüntüle 1522421Eki Görüntüle 1522423Eki Görüntüle 1522430Eki Görüntüle 1522431Eki Görüntüle 1522432Eki Görüntüle 1522433Eki Görüntüle 1522437

Devamı:

Sadece birkaç mesajda bile BIOS virüsleri ile ilgili neler olabileceğini kapsamlıca anlatmışım. Üstüne 40.defa bu sefer son dediğiniz mesaj da bu:

Bu mesajdan sonra bile 133 mesajlık bu konudaki mesajların yaklaşık 40-50 tanesi muhtemelen bana ait. Sırf şu tablo için harcadığım zamana rağmen hala aynı soruları soruyorsunuz.

Hocam teşekkür ediyorum hakkınızı ödeyemem ve tekrardan haklısınız evet ancak
Bu sefer cidden cevap verdiğiniz anda raporlayıp kilitletecektim konuyu.
Uğraşmışsınız cidden teşekkür ediyorum.
Yani şimdi:

Bu virüs sızdıktan sonra boot Sector'e veri yazmak dışında bana bir zarar verebilir mi? Ve yine boot Sector'e veri yazmak dışında bir şey yapabilir mi? (her şey olabilir) ve bir şekilde bu BIOS virüsü disklere, bağlı olan USB vb. depolama birimlerine ve bağlanan bilgisayarlara bulaşabilir mi? Ve bunların kesinatı var mı yani kesin mi? Virüsün kodlamasıyla falan değişecek bir şey mi bu veya küçük ihtimallerle bile olsa başka şeyler olabilir mi bu dediklerim dışında?

Sadece örneğin "boot Sector'e veri yazmak dışında bir şey yapamaz, senin sistemine zarar veremez ve bu kesin" (tabii ki de ben örnek verdim sadece doğrusunu bilmiyorum) deseniz bile teşekkür edip kilitleyeceğim konuyu.

Evet bana çok sinirlendiniz. Haklısınız da ancak benim elimde olan bir şey değil hocam. Lütfen sadece bir günlüğüne mağdur görün ondan sonra zaten konu bile açmayacağım. @Dutchman

Yani benim bilgisayarıma girerse bu benim bir bilgimi, kamera görüntümü, mikrofon sesime vb. şeylere ulaşamaz değil mi? Ve bunda kesinlik söz konusu mu? Yani virüsün kodlarına göre veya küçük ihtimallerle bu değişebilir mi?

Hocam birkaç tane yerde çökmediğini görmüştüm.

@Dutchman hocam lütfen son olarak Allah rızası için cidden normalde bu kadar uzatmadı ancak artık sona geldim sorunum çözülüyor lütfen hocam. @Dutchman

Dutchmanın birkaç cevabına baktığımda boot sektörüne yazabilir demiş ve çözülebilir demiş birkaç araştırma yaptım BIOS virüsü çok çok az olduğu için makale falan çok az var ama kamera yı ele geçirme veri şifreleme gibi şeyler yapıyor yazısını görmedim yani rahat olun bu kadar korkmayın yani genelinde PC'yi kapatıyor çökertiyor BIOS virüsünde yani olsaydı çökerdi çoktan.

Tds Killer'ı indirin varsa temizler.

Ben gerçekten sorunun virüs ile ilgili olduğunu sanmıyorum. Bunu çok fazla takıntı haline getirmişsiniz. Bu konuda bu kadar endişelenmeniz gerçekten normal değil. Dışarıda yürürken kafama saksı düşüp ölme ihtimalinden daha fazla endişe duyardım.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı