Güncel BIOSTAR anakartlarda BIOS güncellemek için oldukça pratik bir yöntem mevcut. Smart BIOS özelliği sayesinde artık tek tuşa basarak güncelleme yapılabiliyor. Bu yazıda, Smart BIOS aracılığıyla güncelleme işleminin nasıl adım adım yapılacağını ele alacağız.
www.biostar.com.tw
Ardından BIOS güncelleme dosyasını içeren USB belleği, anakart üzerindeki programlayıcı porta (Smart BIOS olarak belirtilir) takın. USB belleğin tam olarak yerine oturduğundan emin olun; gevşek veya yanlış bağlantı, güncellemenin başarısız olmasına veya anakartta hata oluşmasına yol açabilir.
USB belleği programlayıcı porta taktığınızda, BIOS güncelleme düğmesine yaklaşık 3–5 saniye boyunca basın. Düğmeye bastığınızda düğmede bulunan LED ışık yanıp sönmeye başlayacaktır; bu, güncelleme işleminin başladığını ve sürdüğünü gösterir.
LED ışık tamamen söndüğünde ise BIOS yazma işlemi tamamlanmış demektir. Bu işlem süresince herhangi bir müdahale yapmayın ve USB belleği çıkarmayın; aksi takdirde anakartın BIOS'u bozulabilir ve sistem çalışmaz hale gelebilir.
Bu rehber @GKD tarafından hazırlanmıştır.
Adım 1: BIOS dosyasının indirilmesi
Güncelleme işlemine başlamadan önce, anakartınızla uyumlu en son BIOS sürümünü edinmeniz gerekir. Bunun için mutlaka resmi Biostar web sitesini ziyaret ederek, modelinize uygun olan dosyayı indirin. Farklı veya uyumsuz bir dosya indirmek, sistemin kararsız çalışmasına ya da anakartın tamamen kullanılmaz hale gelmesine yol açabilir. Bu nedenle, indirme işlemini yalnızca resmi kaynaktan yapmak son derece önemlidir.
IPC Manufacturing, Industrial PC Motherboard Manufacturers - BIOSTAR
BIOSTAR is experienced IPC manufacturing, industrial PC manufacturers.We offer a wide range of industrial PC motherboard
Adım 2: BIOS dosyasının yeniden adlandırılması
Dosyayı indirdikten sonra, indirdiğiniz BIOS dosyasının adını değiştirmeniz gerekiyor. Dosya adını ve uzantısını, harflerin tamamı büyük olacak şekilde "CREATIVE.ROM" yapın. Dosyanızın adı varsayılan olarak “XXXXXXXX.BST” (X'ler sizde farklı karakterler olacak) şeklinde gelecek, bunu "CREATIVE.ROM" olarak yeniden adlandırmanız gerekir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, harflerin eksiksiz ve doğru biçimde yazılması ve uzantının da ".BST" yerine ".ROM" olarak değiştirilmesidir. Aksi halde Smart BIOS dosyayı tanımayabilir ve güncelleme işlemini başlatamayabilir.Adım 3: Dosyanın USB belleğe kopyalanması
Dosya adını doğru şekilde değiştirdikten sonra, yeni BIOS güncelleme dosyasını bir USB belleğe kopyalamanız gerekir. Temiz ve yalnızca BIOS dosyasını içeren bir USB bellek hazırlamak en güvenli yöntem olacaktır. Ayrıca FAT/FAT32 formatında bir flaş bellek kullanmanız gerekiyor.Adım 4: Güç bağlantısının yapılması ve flaşın anakarta takılması
Güncelleme işlemine başlamadan önce, güç bağlantısını yapın. Anakartın ATX 24 pin bağlantısını güç kaynağına takın ve yalnızca güç kaynağının düğmesini açın, bilgisayarı çalıştırmanıza gerek yok.Ardından BIOS güncelleme dosyasını içeren USB belleği, anakart üzerindeki programlayıcı porta (Smart BIOS olarak belirtilir) takın. USB belleğin tam olarak yerine oturduğundan emin olun; gevşek veya yanlış bağlantı, güncellemenin başarısız olmasına veya anakartta hata oluşmasına yol açabilir.
USB belleği programlayıcı porta taktığınızda, BIOS güncelleme düğmesine yaklaşık 3–5 saniye boyunca basın. Düğmeye bastığınızda düğmede bulunan LED ışık yanıp sönmeye başlayacaktır; bu, güncelleme işleminin başladığını ve sürdüğünü gösterir.
LED ışık tamamen söndüğünde ise BIOS yazma işlemi tamamlanmış demektir. Bu işlem süresince herhangi bir müdahale yapmayın ve USB belleği çıkarmayın; aksi takdirde anakartın BIOS'u bozulabilir ve sistem çalışmaz hale gelebilir.
Bu rehber @GKD tarafından hazırlanmıştır.