Bir aşk hikayesi "Starfield"

657377

Femtopat
Arkadaşlar çeşitli konulara yorum yazdım ama ayrı bir konu açıp inceleme yapmam daha doğru olur diye düşündüm çünkü oyunun haksız derecede gömüldüğünü düşünüyorum.

Öncelikle oyun herkese göre değil bunu belirtmem lazım. Ama şu bir gerçek ki oyun haksız derecede olumsuz yoruma maruz kalıyor ve denemek isteyip bu yorumlardan etkilenen arkadaşlar belki de hayatının en güzel tecrübesini kaçırıyor. Ben Witcher 3'ten sonra ciddi anlamda yaşayarak Last of Us PC'ye çıkana kadar oyun oynamadım. 27 yaşındayım ve ilk bilgisayarımı 6 yaşımda edindim ve bu bilgisayar yaşadığım ilçede ki tek DVD okuyucusu olan bilgisayardı. Ve şu da büyük bir ayrıntı anlayana, gerçekten mental olarak kötü aile ilişkilerim vardı. Doğal olarak oyun kitap gibi beni o durumdan alıp götürecek şeylere yöneldim. Nekadar oyun oynadığımı siz tahmin edersiniz artık.

Her oyun beni sarmaz, bazılarını sırf bitirmek için sabrederim bazılarını bitirecek kadar bile sabrım olmaz. Ama bazı oyunlar vardır ki yaşarım resmen içinde. O oyun atmosferini koklarımı, 1 saat oyunda vakit geçirdiysem o 1 saatim gerçekten oyunun içinde geçer gerçek dünyadan bir farkı kalmaz benim için 5 duyumla hissederim resmen. Beni sarmayan oyunlar Cyberpunk 2077, RDR2, God of War'ın yeni oyunu ( oğluyla olan ilk oyun 2.sini oynamadım), Disco Elysium, Mario Odyssey gibi herkes tarafından yere göğe sığdırılamayan müthiş oyunlar. Ama ne bileyim ben giremedim dünyalarına sarmadı eğlenemedim birçoğunu bitiremedim bile sıkıntıdan. Hayalim her zaman Witcher 3'ün yaşattığı gibi bir rüya aleminde zaman geçirmekti. İşte uzun zaman sonra biraz keyif alarak Baldur's Gate 3'ü 20 saat civarı oynarken Starfield çıktı ve bende biraz insanlar ne demiş nasıl bulmuş bakayım diye yorumları okudum incelemeleri izledim vs. Ve oyun 1 Eylül'de çıkmasına rağmen ben 2 hafta kadar oyundan uzak durdum çünkü yorumlar o kadar kötülüyor ki dedim çöp herhalde yaklaşılmaz.

Sonra neden bilmiyorum bir firsat vermek istedim ve denedim. İlk dakikalarda millet haklı galiba gemi bile sürülmüyor 10dk sonra silerim bunu derken oyun beni içine öyle bir çekti ki ilk denemede 7 saat gömdüm oyuna. O 7 saat ben dünyada odamda oturduğumu hissetmedim. O 7 saat resmen hayatımda maceraya atıldım ciddi ciddi oturup insanlara anlatacağım maceralar yaşadım gibi kaldı hafızamda. Oyunu şimdilik 20 saat civarı oynadım ve her saniyesi dediğim gibi bir rüya aleminde geçiyor. Rüyalarıma giriyor artık. Bazen hiçbir şey yapmayıp sadece manzarayı izliyorum fotoğraflar çekiyorum. Ve Baldur's Gate 3'te oynadığım için şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki bazı insanların "Baldur's Gate 3 oynadıktan sonra bu oyun sinematikleri çok yapmacık ve kötü geliyor " yorumu bariz şekilde abartı. Herkesin kendi düşüncesi tabii ki bir şey söyleyemem ama elinizi vicdanına koyun arkadaşlar Starfield'ın sinamatikleri ve karakter sunumu Baldur's Gate 3 düzeyinde değil evet ama karkaterlerin jest ve mimikleri olsun konuşma senkronizasyonu olsun gayet üst düzey hiç rahatsızlık verici bir şey yok.

Şimdi gelelim işin teknik tarafına, oyun söylendiği gibi optimizasyon sorunu yaşatıyor evet ama oynanmayacak düzeyde olduğunu düşünmüyorum. Maalesef iyi bir makine istediğini kabul ediyorum. Bunun dışında oyun gerçekten güzel. Dünyası özenle hazırlanmış şimdiye kadar kendini tekrar ediyor hissi yaşamadım. Çatışma dinamikleri zevkli ve sorunsuz. RPG'si de söylendiği gibi kötü değil gayet zevkli ve hoş diyaloglar. İnsana boş ve ruhsuz hissettirmiyor bol bol güldüğüm yerler oldu. Ayrıca dili de basit İngilizcem müthiş olmamasına rağmen kolaylıkla anlıyorum.(Ve oyun firmalarının Türkçe dil desteği sunmuyor olmasını yanlış, böyle düşünen insanlara git İngilizce öğren diyen insanları ise nasıl bulduğumu söylesem bu metin yayınlanmaz neyse)
Ayrıca o kadar güzel minik detaylar var ki oyun zevki katlanıyor çok örnek vermiyorum oyunun size sunacağı zevki eksiltmemek için ama bir örnek vereyim, oyunun fotoğraf modu ile çektiğiniz fotoğraflar yükleme ekranında karşınıza çıkıyor bence çok hoş bir detay :)
Ayrıca abartıldığı gibi yükleme ekranı sorunu yok arkadaşlar benim cihazda SSD var ve henüz hiç yükleme ekranından rahatsız olduğumu hatırlamıyorum hepsi saniyelik şeyler. Çevre dizaynı o kadar güzel ki bazen girdiğiniz mekandaki duvar posterleri ya da masaya yapıştırılmış üzgün çöp adam çizimi insana yaşayan bir dünyada olduğunu hissettiriyor. Sonuçta bu oyun Skyrim'i yapan adamların elinden çıktı nasıl bağlıyorlar bilmiyorum ama bir şekilde insanı yarattıkları dünyaya hapsediyorlar. İnanıyorum ki bu oyunda yayınlanacak resmi mod desteği ile Skyrim gibi bir efsaneye dönüşecek ve insanları yüzlerce saat içinde tutacak.

Çok fazla detaya inip oyunun size sunacağı deneyimi azaltmak istemiyorum ama sözün özü şu, eğer Skyrim ve Witcher 3 size bana yaşattığı duyguları yaşattıysa ve yapılan kötü yorumlar kararsız kalmanıza sebep olduysa bu oyuna bir şans verin arkadaşlar :)

Maalesef toplumun çoğunun beklentileri ve istekleri ya bu oyun 5 FPS düşük veriyor ya da grafikler müthiş değil. Bu oyun berbat seviyesinde olduğu için (sırf PlayStation'a çıkmadığı için oyunu kötüleyenleri saymıyorum bile) bu oyun maalesef hak ettiği değeri ve puanı göremeyecek ama siz bu insanlar yüzünden kendini muhteşem bir maceradan alıkoyacaklardan olmayın :)

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam oyun çıkalı daha 10 gün olmamışken nasıl bu kadar kendinizden emin bir şekilde oyun incelemesi yapabiliyorsunuz? Kaç saat oynadınız, merak ettim. Birçok kişi minimum 50-70 saat oynamadan inceleme yapmıyor açıkçası.

Hocam oyun çıkalı daha 10 gün olmamışken nasıl bu kadar kendinizden emin bir şekilde oyun incelemesi yapabiliyorsunuz? Kaç saat oynadınız, merak ettim. Birçok kişi minimum 50-70 saat oynamadan inceleme yapmıyor açıkçası.

İncelemeyi okumadınız galiba 20 saat oynadığını belirtmiş.

Starfield'ın yan görevlerini çok beğendim, maceradan maceraya götürüyor.

Hayatımda iki oyunu ön sipariş vermeye değer buldum birisi Skyrim öbürü ise Baldur's Gate'di ve ikisi de beni hayal kırıklığına uğratmadı. Starfield için ise 3 yıllık Game Pass üyeliğini gözüm kapalı aldım ve yine beni yanıltmadı Bethesda. Ham hali ile yüz saati devireceğim modlar ile ise Allah bilir kaç saat daha oynayacağım yapboz gibi ama standart halinde bile çok çok iyi bir oyun yapmışlar.

Millet kendi uzay gemisini dizayn edebiliylor. Manyağın biri günlerce uğraşıp stardestroyeri yapmış. Onun aldığı hazı tahmin edebiliyormusunuz. Oyun bazıları için mükemmel bazıları için de kötü. E sonuçta kimseyi %100 tatmin edemezsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı