Not: Bu "rehberimsi" seride yazılan şeyler hiçbir şekilde profesyonel öneriler değildir. Yazdığım şeylerden gelen bir takım tecrübelerle edindiğim -kendimce- doğru olan bilgileri size aktarıyorum. "Ulan sığır herif o öyle olur mu?" diyebilirsiniz buna kızmıyorum, ama hiçbirimiz bir Tolkien değiliz.
Not 2: Bu "rehberimsi" Fantastik-Kurgu üzerinden ilerlemektedir. Bilim-Kurgu'ya hakim olmadığımdan o konuda bir rehberimsi açmayı düşünmüyorum. Onu da başka arkadaşlar yapsın canım
Not 2: Bu "rehberimsi" Fantastik-Kurgu üzerinden ilerlemektedir. Bilim-Kurgu'ya hakim olmadığımdan o konuda bir rehberimsi açmayı düşünmüyorum. Onu da başka arkadaşlar yapsın canım
"Bir evren nasıl yaratılır?" Adlı Rehberimsi Seri-1. Bölüm: Evrenin kuruluşu ve başlangıç
Yaklaşık üç aydır çalışmam sonucunda en azından 2-3 bir şey öğrendiğimi düşünerek böyle bir şey hazırlama ihtiyacı hissettim. Tabii bu görüşlere katılmak zorunda değilsiniz ve "Ulan mal herif o iş öyle mi yapılır?" diyebilirsiniz. Bu sizin kararınız. Ben kesinlikle herkes bunu kabul edecek...
Öncelikle selam sana bu konuyu okuyan güzel İnsan! Nasılsın? Keyfin nasıl? Bende iyiyim teşekkür ederim. Fazla uzatmayacağım. Bu bölüm 1. bölümün devamı olacak. 1. bölümü üstte bulabilirsin. Keyifli okumalar.
1) Tanrısal olaylar
Şimdi sıfırdan başladığınızı var sayıyorum. Hani Tanrıyı belirlemişsinizdir, aklınızdaki ırklar tamamdır, -dünyada ki- olayların geçeceği -kesin olmayan- bir haritanız da mevcuttur. İlk önce işin tanrısal kısımlarına inmemiz lazım. Bu kısmı üçe bölelim: Yaratılış, Uyanış ve Dünyaya İniş.
a) Yaratılış: Yaratılış kısmında ırkların ve dünyanın nasıl yaratıldığını anlatmanız lazım. Yani "Hop bir patlama oldu dünya oldu, sonra Tanrı sıkıldı iki canlı yarattı." deyip geçemezsiniz. Çünkü bu kısım önemli bir kısımdır. Bu kısım gelecekte yaşanabilecek olayları da etkileyebilir aynı zamanda. Bu kısmı yazarken Uyanış kısmıyla birlikte de yazabilirsiniz. Mesela "Tanrı iki ırk yarattı ve bunlara can verip uyandırdı." gibi gibi. Hatta Yaratılış, Uyanış ve Dünyaya İniş kısımlarını da tek bir şekilde anlatabilirsiniz, fakat bu iki yöntem çok düz ve basittir. Bu yüzden bunları önermiyorum. Tavsiyem her bir kısmı özenerek ve detaylı yazın.
b) Uyanış: Uyanış kısmı, yarattığınız ırkları uyandırdığınız kısımdır. Nasıl ve nerede uyanmalarını istersiniz yarattığınız ırkların? Dünyada? Veya Cennette? İlkel olarak mı uyansınlar? Yoksa zeki bir şekilde mi? Burası size bağlı. Uyanış kısmında eğer tanrısal bir mekanda uyanmışlarsa orada geçirdikleri sürede neler yaptıklarını da yazabilirsiniz.
c) Dünyaya İniş: Bu kısımsa, yarattığınız ve uyandırdığınız canlıların, yarattığınız dünyaya inme zamanıdır. Bu kısım eğer yarattığınız canlılar Cennet gibi tanrısal bir yerde uyanmışsa gereklidir. Eğer dünyada uyanmışlarsa buraya ihtiyaç yoktur.
Bu tanrısal süreçte sadece dünya halklarını değil, tanrısal varlıkların (Melekler, Şeytanlar vs.) olaylarını da yazarsanız hoş olabilir. Mesela Orta Dünya evreninde Elfler ve İnsanlardan çok önce Ainur vardı ve onların hikayesi dönüyordu. Aynı zamanda bu süreçte karanlık taraf gibi şeylerin nasıl oluştuğunu da anlatmanız lazım. Yani nasıl oluştuğu belli olmayan, ve arkasında bir tarih yatmayan şey ilgi çekmeyebilir. Bu olaydan rehberimsimizin ilerleyen kısımlarında bahsedeceğim
2) Dünya Tarihinin Başlangıcı
Artık yarattığınız ırklar bir şekilde dünyaya indi ve kendi başlarının çaresine bakacaklar. Şimdi öncelikle ben her zaman Siyah ile Beyaz'ın savaşını severim. Entrikalar bana göre Fantastik-Kurgu'da olmamalı. Çünkü ben bir evreni bir kaç krallık arasında, veya bir krallığın içerisinde geçen bir takım entrikalar için sevmem. Bu yüzden ben bu rehberimsi de Siyah ile Beyaz'ın savaşından ilerleyeceğim. İlk olarak bize karanlık ve aydınlık taraf lazım. Bu zaten hemen hemen hepinizin aklına gelen kötü tarafın tanrısal bir güç olması, iyi tarafın da Özgür Halklar, yani Elfler, Cüceler, İnsanlar veya sizin belirlediğiniz ırkların olmasıdır. Bu doğru olandır. Keza kötü tarafın bir Cüce Lordu, veya bir Elf Kralı olması saçmadır. Kötü ve iyi tarafı belirledikten sonra sırada kötülüğün iyiliğe musallat olması var. Şimdi kötü adamımıza bir motivasyon verelim. Bu motivasyon size kalmış. Melkor gibi bir canlıyla başlayacaksanız kötü adamlar silsilesine, tavsiyem direkt kötü ruhlu olsun. Yok etmek için yok etsin. İleride biraz daha Saruman gibi tiplere geldiğinizde onlara daha farklı motivasyonlar verebilirsiniz.
3) Dünya Tarihinin Devamı
Kötü taraf bir şekilde iyi tarafa musallat oldu ve savaşlar artık başladı. Şimdi tavsiyem ortak bir tarih yapmanız. Mesela kötü taraf ilk Elflere saldırsın, Elfler yenik düşşün ve sonra İnsanlar savaşsın kötü tarafla, İnsanlara Cüceler yardım etsin gibi gibi. Biz Siyah ile Beyaz'ın savaşını ele alacağımız için tüm halkları ortak bir tarihte birleştirmek zor bir şey değil. Tabii bu savaşları tarihe yansıtacaksınız büyük olaylarla sonuçlanmalı. Krallıklar yıkılmalı, krallıklar kurulmalı. Krallae ölmeli, yeni krallar gelmeli. Aynı zamanda sadece krallar, soylular değil, çok çeşitli kahramanlar da yaratabilirsiniz. Mesela başından bir sürü olay geçen bir asker, köyünde tarlasındaki buğdaylardan başka derdi olmayan, fakat bir anda kendisini büyük bir olaylar silsilesi içinde bulan bir çiftçi, veya savaşçı olmak isteyen bir kadın ekleyebilirsiniz. Bu karakterlerin hikayelerini, eğer o karakterin hikayesini aklınızda etkileyici buluyorsanız ekleyin. Mesela bir karakterin yolculuğunu yazacaksanız, bu yolculuk etkileyici olmalı ki okuyucu o karaktere ısınsın, onu bağrına bassın. Youtube hesabına onun adını versin. Baktınız olmuyor, yazdıklarınızı atmayın. Bir köşede dursun. Yeri geldiğinde işinize yarayabilir. Bu tarihin bir sınırı, bir sonu yoktur. Onu ancak siz belirlersiniz. Bu yüzden bu son aşamadır. Bundan sonra sonuna kadar bu aşamadasınız. Ta ki artık "Bitti." diyene kadar.
Tarih Yazılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler:
a) Tutarlılık:
Bu şöyle bir şeydir: Mesela bir yolu bir grup 4 günde aşabiliyorsa, aynı şartlardaki bir grup aynı yolu 8 günde aşamasın. Tutarlılık, bir şeye karar verdiğinizde ondan sapmamaktır. Araya en fazla 2 günlük farklar koyun. 2 gün hızlı veya 2 gün yavaş. Tabii bu oranlar aynı şartlarda ki gruplar için geçerli. Dört kişilik yayan bir grubun 4 günde yürüdüğü mesafeyi, bir ordu 8 günde gidebilir. Hatta bu 11 bile olabilir. Burada biraz da oranlar ekleyin. Grupların yürüme hızlarını aklınızda oluşturun. Mesela bir yaya saatte 5 kilometre yürüyebilirken, bir ordu saatte 1 kilometre yürüyebilsin. Molaları falan da eklersiniz araya.
Tutarlılık sadece zamanda değil, her şeyde önemlidir. Mesela "Yıldırım saçan büyücüler gibi aşırı fantastik şeyler eklemeyeceğim." deyip, 2 saat sonra gökten meteor yağdırabilen bir büyücü eklemeyin. Başta verdiğiniz kararları tarihin sonuna kadar uygulayın.
b) Tarihsel Derinlik:
Dünyaya İniş kısmında bahsedeceğim dediğim yer burası. Mesela üç tane element taşı eklediniz tarihinizin ilerleyen yıllarında, bunlar da dünyanın kaderi için çok önemli şeyler. Bunlara bir tarih, bir derinlik vermeniz lazım. Kim yaptı o taşları, neden yaptı, neyden yaptı, nasıl yaptı, neden önemliler gibi gib. Hele ki çok önemli, aşırı önemli, süper önemli şeylerse, bunların tarihine kasmanız lazım ki, detaylı ve tatlış bir evreniniz olsun. Burada tek kullanımlık kondom tarzı aptal bir Wattpad evreni yaratmıyoruz, bu ciddi bir iş. Yarattığınız her şeyde, her kötü adamda ve her iyi adamda bir tarih, bir derinlik olacak.
c) Akla Gelen Her Şeyi Eklemek
Bu yanlıştır. Akla gelen her şey eklenmez bir evrene. Yoksa o evren değil, bir çorba olur. Eğer evreninize bir şey ekleyecekseniz, öncelikle aklınıza gelen tüm şeyleri not ettiğiniz Word -veya başka bir uzantılı- dosyanızı açıp orayı inceleyin. Orayı süzgeçten geçirin ve bir kaç fikir elde edin. Elde ettiğiniz fikirleri de cilalayıp iyice güzelleştirin. Sonra onları da süzgeçten geçirin ve elde kalan fikirleri evreninize yedire yedire geçirin. Lap diye geçirmeyin. Uyum sağlasın evrenin bütünlüğüne.
d) Kadın Karakterler
Bu biraz dikkat edilmesi gereken bir konu. Mesela kadın bir savaşçı ekleyebilirsiniz. Kadın bir lider ekleyebilirsiniz. Fakat tutup da Feminazilik kokan şeyler ekleyemezsiniz. Mesela sadece kadınlardan oluşan bir krallık. Erkeklerin zavallı ve aşağılık göründüğü, her bir kadının ise, köylüsünden generaline anasının karnından çıkar çıkmaz savaşçı olduğu ve çıplak elle taş parçalayıp, ayı boğduğu bir topluluk iğrenç durur. Mesela Orta Dünya'da Melian vardır, Luthien vardır, Eowyn, Galadriel. Bunlar güzel karakterlerdir. Bunlar Feminazilik kokmayan karakterlerdir.
Kısacasi kadın karakterler, ve -eğer ekleyecekseniz- eşcinsel karakterler baharat gibidir. Aşırıya kaçarsanız her şeyi mahvedersiniz.
Tavsiyeler
a) Müzik Dinlemek
Bana göre lazım olan bir şeydir. Sessizlik de güzeldir fakat müzik İnsana neşe katar. Baygınlık vermez. Aynı zamanda yazdığınız olayın atmosferine uygun şeyler dinlemek de sizi oraya daha çok çeker. Technopat'da hikaye yazan çoğu kişinin de en üste "Okurken bunu dinleyin." diye müzik bırakması bu yüzdendir.
b) Zorlamamak
Kitabınızda bir bölümü bitirdiniz ve bir sonraki bölüme geçeceksiniz. "Bunu da yazmam lazım ama istemiyorum. Gene de yazmalıyım." demeyin. "Aman bunu da yarın yaparız canım. Acelesi mi var ayol?" deyin. Zoraki yaparsanız bir şeyi, o şey hiçbir şeye benzemez.
c) Bir Şeyi İçinize Sinene Kadar Düzenlemek
Şimdi mesela bir savaş yazdınız, fakat yazdığınız şey sizi tatmin etmedi. Yazdığınız savaşı kenara koyun ve yeni bir tane yazın. Öncekinden farklı şeyler. O da olmazsa başka bir tane, o da olmazsa başka bir tane. 5. ye kadar geldiğinizde baktınız hala sinmiyor, o savaşı orada bırakın. Demek ki o oraya uygun değil arkadaş. Başka bir şey yazın. O yazdığınız savaşı da başka bir zamana saklayın.
d) Saklamak
Yazdığınız, fakat içinize sinmemiş her şeyi bir köşede saklayın.. İlerde size yol gösterebilir o şeyler.
e) Sözlük Ve İmla Kılavuzu'nu Okumak
Kelime dağarcığınızı geliştirmek, ve doğru yazmak için bunları okumanızı tavsiye ediyorum. Mesela bir tuvale resim çizdiğinizi hayal edin. Fatih marka 12 adet kurşun boya kalemi ile mi daha güzel bir resim çizersiniz, yoksa gerçek bir ressamda olan her şeye sahip olduğunuzda mı?
Buraya kadar okuduysan ne mutlu bana! Pek içerik kalmadığı için üçüncüsü gelir mi bilemem, fakat bir şeyler çıkarsa bu rehberimsinin üçüncüsünü de yaparım. Neden olmasın? Her neyse, kendine iyi bak sevgili okur! Dilerim ileride hayallerine ulaşmayı başarırsın.
... bir ara bir kaç tane mimar Minas Tirith'i yapacağız diyordu. Böyle bayağı yaşanılabilir bir yer olacaktı. Metroya beş dakika uzaklıkta falan. Ne oldu o projeye ya?
Son düzenleyen: Moderatör: