Bir filmi mükemmel veya iyi yapan özellikler nelerdir?

Clementine

Hectopat
Katılım
6 Ocak 2020
Mesajlar
138
Dostlar, sürekli film izleyen birisi olarak genelde filmleri beğenmiyorum. Bir film uzmanı veya yorumcusu değilim. Zaten 500'e yakın film izledim. Bu konuda çok ileri olanlar veya olanlarınız vardır. Ama bence bir çok kişi izlediği ve güzel dediği filmlere neden böyle dediklerini bilmiyorlar. Türkiye'de yapılmış yapımları söylemiyorum. Onlar %90 oranında boş içerikli senaryo, kurgu, oyunculuk vb. gibi hiç bir özelliği olmayan filmler. Aksini iddia eden içinde kendi görüşüdür bir şey diyemem.

Ben sizden benim bilmediğim bir değerlendirme ölçünüz veya bir kriteriniz var mı onu öğrenmek istiyorum. Mesela ben şu sıralamaya göre değerlendiriyorum:

1. Orijinal Konu / Senaryo
2. Kurgusal Başarı
3. Oyuncu Performansları
4. Görsel Zenginlik (Efektler)
5. Müzikler
6. Diyaloglar
7. Filmde Duygu ve Etkileyicilik
8. Alt metin (Verilmek istenen mesaj)
9. Mesajı İletmedeki Başarısı
10. Özgünlük / Evrensellik / Yaratıcılık
11. Kamera ve Efekt Kullanımları
12. Çekim Tekniği ve Kalitesi
13. Süre Kullanımı
14. Adının Uygunluğu
15. Kostüm Tasarımı
16. Giriş-Gelişme-Sonuç Bağlamı

Biraz fazla şey ekledim farkındayım. Bunların en başında gelen ise izleyeni filmin içine alan o heyecan, tutku ve o duyguları yaşatan bir film olmasıdır. Zaten 7. sırada bu var aslında. En başa koymadım çünkü en baştaki 6'lı iyi olduğunda zaten film bir başyapıt olmuş oluyor. Duyguyu almasanız da olur. :)

Sizinde varsa böyle 'şu bir filmi iyi yapan şeydir' dediğiniz bir kriter, paylaşın ona göre değerlendirme yapalım filmlere.. :)

Son olarak; eğer linç yemeyeceksem Forrest Gump, Godfather 2, Pulp Ficton ve bir kaç tane daha çok övülen filmler iyidir ama bir başyapıt değildir.

Teşekkürler. 😬
 
Komik bir havası olmalı. ( The Big Lebowski) gibi.
İçten etkileyen bir teması olmalı. (Leon: The Professional) gibi.
Zaten izlediğim 2 film var, onlar da bunlar. Eski filmleri izlemeyi seviyorum.
 
Önce senaryo karakterlerin kalitesi , sonra yönetmen
Kamera açıları ve süresi de önemli bazi fiomlerde abartılı derecede fazla kısa süreli oluyor mesela ki nefret ederim. Aksiyon sahneleri ne kadar uzun süreli olursa o kadar kaliteli oluyor mesela.
Karakter kalitesi şöyle görüyorum ben: Bazen karakter o kadar çok iyi anlaşılıyor ki diğer karakterler bütün o kişinin davranışlarının sebeplerini bilip çok sempatik (çok iyi anlıyorlar ki gerçek hayatta imkansızdır)davranıyorlar. Hal böyle olunca senaryoyu yüksek ihtimal yazan adamın asosyal olduğu sosyal ilişkilerde başarısız olduğu belli olup yalnızlığını dışa vurmuş adam. Ki senaristi değil senaryoyu, filmi izlemek isterim ben. Senarist kendini senaryoya katmayacak kısacası anlatacak sadece o kadar. Ne kadar iyi anlatıyorsun onu izleyemez biz filmde., yönetmen ,oyuncular aracılığı ile,.
Bazen de karakter aşırı yüceltiliyor. Karakteri kimse anlamıyor kimse iyi bir tartışmaya giremiyor. Aptal aptal konuşuluyor. Bu karakteri de sadece senarist savunuyor. Bu durumda da senarist objektif olmadığından mütevellit senaryoyu sanki Ahaber'den izliyormuşum hissi uyandırıyor. Misal true detectives s01. Ordaki zayıf detektif karakterinin sözleri adeta senaristten çıkıyor. Truva atı gibi senarist senaryoya ajan gibi girmiş. İç sesi dış sese dönüşmüş bir karakteri izlemesi berbat. Oyuncu iyi mi iyi ama karakterin içi boş olunca izlenmiyor.
Kurgusu kötü filmlerin çoğunu Kore filmlerinde gördüm. Adama yardım edeceğine aptal aptal bakıyor, konuşuyor veya cebinde cep telefonu var ne hikmetse filmin sonunda aklıma geliyor kullanmak. Kurgusunun çok iyi olduğu aklıma gelen film, Fermat's Room. Bir de şu var bazı insanlar kurgunun kötü olduğunu anlayacak kapasite olmuyor. Bunu anlamak ve filme dair birçok şeyi anlamak zekâ ister. Kafası basmayan biriyle ben film tartışmasına girmem giremem mesela.
Başarılı film örneği karakter olarak, Bir zamanlar andoluda, Kış (Kısacası Nuri Bilge Ceylan filmleri), A seperation. Daha vardır ama buram buram kalite kokan filmlerden ilk aklıma gelen filmler.
Başarısız yapım: Diriliş ertuğrul, osmanlı abdülhamit.
1.si senaryo epik yani mit gibi tarihsel gerçeklerden Biraz kopuk. Halil Inalcık Hocanın en az 3-5 kitabını okuyan biri hem Tarih derslerindeki sorunu hem de bu dizilerdeki sorunu kolayca anlar. Kurgusu,karakterlerin yüceltilmiş hâlinden bahsetmiyorum bile. Bu yüzden mit gibi. Ortada süper güçler yaratıklar olsaydı bana daha inandırıcı gelirdi.
Muhteşem Yüzyıl da da benzer sorunlar var ancak az. Ama yine de tarihsel gerçeklik bakımından diriliş ten aşağı kalır yani yok. Soylenilecek çok şey var ama yeterince uzattım. Not:Sinema bölümü falan olmadığımdan yanlış kavram kullanıp yanlış düşünmüş olabilirim. Sadece kendi görüşümü aktardım.
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı