Rehber Bir GNU/Linux dağıtımını USB'ye kurmak

Merhaba arkadaşlar. Bu rehberde bir GNU/Linux dağıtımını USB belleğimize kurmayı göstereceğim. Bunun için öncelikle https://github.com/pbatard/rufus/releases/download/v3.7/rufus-3.7.exe bu dosyayı indirip çalıştırıyoruz. Ardından USB belleğimizi bilgisayarımıza takıp ISO dosyamızı seçiyoruz. Bizi buna benzer bir ekran karşılayacak.

1618248508646.png


Bu resimde görüldüğü üzere işaretlediğim yerdeki sayıyı artırıp azaltarak kuracağımız GNU/Linux dağıtımında ne kadar alanımızın olacağını belirliyoruz. Bu işlemi yaptıktan sonra kalan Rufus ayarlarını kendi sisteminize göre yapmanız gerek. Mesela sisteminiz UEFI ise GPT, leagcy ise MBR yapmalısınız. Başlat tuşuna basarak yazdırmayı başlatabilirisiniz, yazdırma tamamlandığında bilgisayarınızı USB bellekten önyükleyerek kullanmaya başlayabilirisiniz.

Ben burada Ubuntu tabanlı bir dağıtım denedim ve çalıştı, büyük ihtimalle diğer dağıtımlarda da çalışacaktır diye umuyorum. Burada aslında USB belleğe dağıtımı kurmaktan ziyade kalıcı bir şekilde yazıyoruz. Örneğin normal bir yolla bunu yazdınız diyelim bilgisayarınızı kapattığınız anda yaptığınız değişiklikler kaybolur ama bu yöntemle yazarsanız kaybolmaz. Ve ayrıca dikkat etmemiz gereken bir diğer unsur ise kullandığımız ISO dosyasının canlı önyükleme desteği olması gerekmektedir. :) ;)
 
Kurulumda sorun çıkmaz ama gerçekten yavaş olur.
Öncelikle @Bsd Kaymak yazımınızda yanlışlar olduğu için alıntılamadım, sanırım rehberi doğru okumadınız ben bu rehberde canlı sistemi nasıl kalıcı hale getirebileceğinizi göstermek için yazdım. Portable sürümler kendilerini RAM'e aktararak çalışırlar diye biliyorum. Rehberde anlattığım yöntem akıcı oluyor. Öncelikle rehberi dikkatlice okumanızı tavsiye ederim. :)

Hmm, anlamamakta israrcisin epey. Bak dostum, Portable dagitimlar kendisini RAM`e aktarsaydi kullan-at olurdu, portable degil. Sen beni yanlis anliyorsun.
Yaptigin islem, portable dagitimlarin yaninda hic kaliyor. Neden Live system kullanayim ki adam akilli bir dagitim kullanmak yerine?
Akici, anladim. Kurulmayan kutuphaneler ile akici olur. Kurulmayan codecler de akici yapiyordur eminim. Biliyor musun, olmayan driver sistemi akici yapiyor aslinda.
 
Siz de anlamamakta epey ısrarcı çıktınız paralul bey.:D Portable sürümlerde ve bu anlattığım yöntemde kendilerinin büyük bir kısmını RAM'e aktarırlar ve sadece depolama alanı RAM'e aktarılmaz.
 
Siz de anlamamakta epey ısrarcı çıktınız paralul bey.:D Portable sürümlerde ve bu anlattığım yöntemde kendilerinin büyük bir kısmını RAM' e aktarırlar ve sadece depolama alanı RAM' e aktarılmaz.
Boş verin hocam ne kadar konuşursanız konuşun kendi bildiğini okuyacak.
Soruma cevap verebilir misiniz?
 

Yeni konular

Geri
Yukarı