Bir Insan Bağnazlıktan Nasıl Kurtarılır?

Birileriyle konuşup konuşmayacağımızı bizim belirlememiz lazım. Bu da bize daha rahat bir zihne nasıl sahip olacağımızı gösteriyor.

Kendini anlatamadığın kişilerde takılı kalıp, yaşadığın durumdan isyan ederek buralarda konu açmaya devam etmen kendin için zararlı olacaktır.

Ord. Prof. Dr. Yoda'nın çok güzel sözü var.
-Konuş ya da konuşma. Bundan başka seçeneğin yok.

Birileriyle konuşup konuşmayacağımızı bizim belirlememiz lazım. Bu da bize daha rahat bir zihne nasıl sahip olacağımızı gösteriyor.

Kendini anlatamadığın kişilerde takılı kalıp, yaşadığın durumdan isyan ederek buralarda konu açmaya devam etmen kendin için zararlı olacaktır.

Ord. Prof. Dr. Yoda'nın çok güzel sözü var.
-Konuş ya da konuşma. Bundan başka seçeneğin yok.
Anneannem diyorum. Kız arkadaşım veya kankam demiyorum. Kapıya mı koyayım kadını?

Anneannem diyorum. Kız arkadaşım veya kankam demiyorum. Kapıya mı koyayım kadını?
Politika türevi konular, aile içinde bile anlaşmazlıklar doğurur. Aile üyelerinle ve en azından farklı açılardan bakamayan bireylerle bu konuları konuşmaman, sağlıklı iletişim ve ilişki kurman açısından daha doğru olur.

Anneannenle de siyaset politika konuşmayıver. İlla bi şey diyorsa doğrudur anneanne, haklısın anneanne de geç...

Mesela bir arkadaşım üniversite 3. sınıftayken farkına vardı o da kendi başına bir şeyler gelince tabi. 3-4 sene öncesine kadar ''RTE başkan olucak siz de ağlayın'' falan diyordu, yurt dışında staj yapmaya gideceği zaman biriktirdiği paranın hiçbir işe yaramadığını görünce gerçekleri anladı. O şanslıydı ve Türkiye'deki durumu geç de olmasa anladı ancak hala çok iyi bir ülke olduğumuzu, sürekli bizim muhalefet olduğumuzu düşünen arkadaşlarım da var. Onların da illa bir gün kendilerine bir şey dokununca bizden daha çok muhalefet olacaklarına eminim. Bir arkadaşım da araba almaya kalkışınca her şeyin çok pahalı olduğunu idrak etmişti. Yani bir şeylerle etkileşim içinde bulunan kişiler fark ediyor eninde sonunda ama hani ananen gibi yaşlı kişiler genelde evinde oturur (**GENELDE**), gittiği yerler sadece konu komşusudur, ülkeden bir haberdir genelde çünkü A-Haber'in en iyi en doğru olduğunu sanarlar; mağazalara gitmedikleri için, herhangi bir elektronik ürün almaya ihtiyaç (özellikle bilgisayar-telefon) duymadıkları için bu tür şeylere para da harcamadıklarından dolayı kendilerine gelen maaşın yettiğini düşünürler. (linç yememek için tekrar yazıyorum **genelde** böyle ülkemizde yaşlı insanlar).

Anneannem çok bağnaz bir kadın. Tüm konuşmalarda dini çok ön plana çıkarır ve fikirlerini kanıt göstersek bile değişmez. Özellikle "Türkiye" konusu konuşmaya dahil olduğunda bu daha çok belli oluyor. Anneanneme ülkenin durumu hakkında birşey söylediğimde işin içine aklında bağnazlık yaptığı söylemleri söylemeye başlıyor. "Bizi bölemezler.", "Bizim imanımız var.", "Biz Türküz.", "Gavur Tohumları!" gibi söylemlere bağlıyor. Teknoloji diyorum, gelişmiş silahlar diyorum aldığım cevap şu:
"Bizim imanımız var. Bizi bölemezler."
Bu sadece bir örnek. Bunun gibi yüzlerce durum var. Anneannemi bu bağnazlıktan nasıl kurtarabilirim yada mantıklı düşünme yetisini kazandırabilirim?
O yaşa gelmiş bir insanın fikirlerini değiştirmek neredeyse imkansız, o fikirleri değiştirmek için yaşadığı her yılı baştan yaşatmak gerekiyor diye düşünüyorum, belki bu bile daha kolay olabilirdi.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı