Rehber Bir işletim sistemi nasıl geliştirilir?

Bu rehberde bir işletim sistemini nasıl geliştireceğinizi anlatacağım. İlk baştan söyleyeyim, sıfırdan bir işletim sistemi yapmak çok zordur ve uzun bir süre zamanınızı alacaktır. O yüzden en baştan Windows, macOS, Ubuntu gibi işletim sistemi yapmaya kalkışmayın. Bu işletim sistemleri binlerce kişilik ekipler ile 5 ila 10 sene arasında geliştiriliyor.

İşletim Sistemi Nedir?

İşletim sistemi bilgisayarın donanımların çalışmasını düzenleyen, uygulama ve donanımlar arasındaki iletişimi sağlayan programlar bütünüdür.

İşletim sisteminin hedeflerini belirle.

Bunu seçmek gerçekten çok önemlidir. İşletim sisteminiz sıfırdan mı olacak, yoksa sadece masaüstü görünümünü mü özelleştirmek istiyorsunuz?

1 - Temelleri Atalım:

1.1 Assembly dilini öğrenin.

Assembly dili gerçekten zor bir dildir. Ve işlemcimizin tek anladığı programlama dili budur. Syntaxı ve öğrenmesi zor bir dildir.

1.2 C / C++ gibi üst seviye bir programlama dili öğrenin.

Bir sonraki adım geliştirmek için bir dil öğrenmektir. Bu dili işletim sistemimizi geliştirirken kullanacağız. C ve C++ olması şart değil ama üst düzey diller olduğu için genellikle C ve C++ tercih edilmektedir.

2 - İşletim Sistemini Oluşturalım:

2.1 Geliştirmek için ortam seçin.

Bu, yeni işletim sistemini geliştireceğiniz platformdur. İstediğiniz platfromda geliştirebilirsiniz ama Windows çok sağlıklı olmayacaktır. İnsanlar genellikle UNIX kullanır. Bu ortamda bir derleyici olduğundan emin olun.

2.2 Geliştirmek için bir editör seç.

Geliştirmek için bir editör seçmelisiniz. Kodları yazarken bu editörü kullanacaksınız. Assembly dili zor olduğu için yazarken kendiliğinden tamamlamayacak. Bunun yüzünden Assembly için herhangi bir metin editörünü seçebilirsiniz. Notepad++ iyi olacaktır. Ana diliniz için IDE ise, ben C ve C++ için söyleyeceğim, hafif bir IDE istiyorsanız Dev-C++ işinizi görecektir. Ya da UNIX seçtiyseniz UNIX bir işletim sisteminin bir IDE'sini kullanabilirsiniz.

2.3 Versiyon kontrol sistemini kur.

İşletim sistemi yazmak bayağı bir satır kod içereceği için hata düzeltmesi yapacağın zaman kafan karışabilir. CVS, Mercurial ve Subversion bakılabilecek seçeneklerdir.

2.4 Bir önyükleyici kur.

Eğer kendiniz yazmakla uğraşmak istemiyorsanız GRUB uyumlu bir işletim sistemi yazabilirsiniz. Ama eğer kendiniz yazmak istiyorsanız, Assembly ile yazabilirsiniz. Altta önyükleyicinin nasıl çalıştığı ile ilgili bir görsel var.

2.5 Bir çekirdek yaz.

Çekirdeği Assembly kullanarak istediğiniz platformda (IA32İ, X64 ARM) yazabilirsiniz. Bu çekirdekte bazı fonksiyonlar olacak ve bu fonksiyonlar işletim sistemimiz tarafından çağırılacak. Ve işletim sistemimizi bunun üzerine inşa edeceğiz.

2.6 Küçük şeyler ile başla.

İlk baştan büyük GUI bir işletim sistemi yapmak yerine, küçük şeylerle başla. Örneğin bir metin eitörü veya metin görüntüleyici yazabilirsin. Sonrasında seçtiğin diller ile GUI bir işletim sistemi yazabilirsin. İşletim sistemi yazarken de donanım driverları yazman gerekecek.

2.7 Bir beta yayınla.

Kullanıcıların test edip hata bildirebileceği bir beta yayınla. Bu sayede işletim sistemindeki göremediğin hataları gidererek işletim sistemini daha kullanışlı hale getirebilirsin.

Sıfırdan işletim sistemi yazmak bu kadardı. Kullandığım kaynaklar: Please visit wikiHow directly

Dosya Ekleri

• 1686949505804.png
    14,5 KB · Görüntüleme: 94
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…