Bir oyunu %100 bitirmek için üç şey lazım:
Gerçekten çok seviye olman, zorluğunun ideal olması ve seni buna itmesi.
Bu üçünden en az ikisini sağlasın ki keyif alabilsin.
Mesela ben %100 yapmayı seven biriyim ama çok sevmeme rağmen Devil May Cry 5'de %100'e kasmadım. Çünkü tek vuruşta öldüğün, en yüksek zorluk seviyesinde tüm bölümlerden S skorunu almak saçmalık. Ve tüm aldığın zevki de öldürür.
Ama mesela Last of Us'ı %100'ledim çünkü hem oyun keyifli hem de %100 yaparken topladığın o notları vs. okuyunca oyunda gezdiğin bölgedeki zombilerin de aslında insan olduğunu vs. oyun sana daha iyi veriyor.
Batman Arkham oyunlarına gelirsek:
Ana hikaye, senaryolu DLC'ler ve yan görevler oldukça keyifli ve yapmaya değer ama %100 için gerekli Riddler challengelar tamamen benim gibi oyunu çok sevmen ve dövüş ile gizliliğini mekaniklerinden zevk almanla alakalı. Ben %100 yaptım çünkü Batman'i çok severim ve bu oyunlar beni oyun sektörüne sokmuş oyunlar. Bu yüzden %100'lemek benim için problem değildi.
Ha ama konu GTA3'ten 5'e tüm GTA'ları %100'lemek oldugunda neden bunu yaptım? Onda da dediğim gibi hem oyundan keyif alıyordum, hem zorluk yok gibi bir şeydi.
Motivasyon kaynağı, toplanacak başarımlar ve oyunu tamamıyla bitirmenin verdiği mutluluk hissi oluyor. Özellikle başarımlar birçok kişi için oyunu %100 bitirmenin en büyük motivasyon kaynağı. Steam'de başarım sistemi biraz daha ödüllendirici olsa birçok insanın başarımları tamamlamak için daha fazla uğraş vereceğinden eminim.
Mesela ben PS4'ten PC'ye geri döndüğümde o her oyuna %100 yapacak şekilde dalma motivasyonum ölmüştü. Vitrinde sergilemek istediklerimi %100 yapıp gectim.