Bir oyunu %100 bitirmek marifet mi?

426733

Hectopat
Herhangi bir oyunu 100% bitirmek marifet midir? Geçen 1-2 hafta önce Arkham serisine en baştan başladım (önceden sadece Asylum ve City'i bitirmiştim) ve Asylum'ı bitirdim ve bitirirken 100% yapayım bari dedim. Bazı yerlerde kanser olsam bile bütün Riddler bulmacalarını çözdüm. Lakin oyun 100% olmamıştı sonradan fark ettim ki challenge görevleri varmış onları'da bitirmek gerekiyormuş. Bende bitirmeye başladım ama o kadar sıkıldım ki vazgeçip City'e daldım onunda ana hikayesini 100% yapma düşüncem var. Ama Asylum'da 100% başarımı alamadım diye içimde kaldı sizce oyunu tekrar indirip 100% bitirmeye uğraşayım mı? Yoksa uğraşmaya değmez mi? Forumda oyunları 100% bitiren insanlar gördüm onlara bir sorum var. Nasıl yapabiliyorsunuz yani motivasyon kaynağınız nedir?

Motivasyon kaynağı, toplanacak başarımlar ve oyunu tamamıyla bitirmenin verdiği mutluluk hissi oluyor. Özellikle başarımlar birçok kişi için oyunu %100 bitirmenin en büyük motivasyon kaynağı. Steam'de başarım sistemi biraz daha ödüllendirici olsa birçok insanın başarımları tamamlamak için daha fazla uğraş vereceğinden eminim. Açıkçası her oyunu %100 bitirmeye değecek bulmuyorum. Bazı oyunları %100 bitirmek oldukça yorucu olabiliyor. Bu durumlarda 2. oynayışımda %100 bitirmeyi hedefliyorum.

Batman Arkham City'de tam 440 tane Riddle var. Açıkçası hem sayı olarak çok fazla hem de oldukça uğraştırıcı. Ben olsam oyunu bitirir, toplayacağım kadarını toplar; kalanları New Game+ ile 2. oynayışa saklardım. New Game+ topladığınız Riddle'ları da aktarıyor.

Batman Arkham Knight'da Riddle'ları çözmek çok daha mantıklı keza oyunu "gerçekten" bitirmeniz ve bitiş jeneriğini görmeniz için hepsini toplamanız zorunlu ve çözmesi daha keyifli, sayı olarak da yarı yarıya az.

Bir oyunu %100 bitirmek için üç şey lazım:
Gerçekten çok seviye olman, zorluğunun ideal olması ve seni buna itmesi.
Bu üçünden en az ikisini sağlasın ki keyif alabilsin.
Mesela ben %100 yapmayı seven biriyim ama çok sevmeme rağmen Devil May Cry 5'de %100'e kasmadım. Çünkü tek vuruşta öldüğün, en yüksek zorluk seviyesinde tüm bölümlerden S skorunu almak saçmalık. Ve tüm aldığın zevki de öldürür.
Ama mesela Last of Us'ı %100'ledim çünkü hem oyun keyifli hem de %100 yaparken topladığın o notları vs. okuyunca oyunda gezdiğin bölgedeki zombilerin de aslında insan olduğunu vs. oyun sana daha iyi veriyor.
Batman Arkham oyunlarına gelirsek:
Ana hikaye, senaryolu DLC'ler ve yan görevler oldukça keyifli ve yapmaya değer ama %100 için gerekli Riddler challengelar tamamen benim gibi oyunu çok sevmen ve dövüş ile gizliliğini mekaniklerinden zevk almanla alakalı. Ben %100 yaptım çünkü Batman'i çok severim ve bu oyunlar beni oyun sektörüne sokmuş oyunlar. Bu yüzden %100'lemek benim için problem değildi.
Ha ama konu GTA3'ten 5'e tüm GTA'ları %100'lemek oldugunda neden bunu yaptım? Onda da dediğim gibi hem oyundan keyif alıyordum, hem zorluk yok gibi bir şeydi.

Motivasyon kaynağı, toplanacak başarımlar ve oyunu tamamıyla bitirmenin verdiği mutluluk hissi oluyor. Özellikle başarımlar birçok kişi için oyunu %100 bitirmenin en büyük motivasyon kaynağı. Steam'de başarım sistemi biraz daha ödüllendirici olsa birçok insanın başarımları tamamlamak için daha fazla uğraş vereceğinden eminim.
Mesela ben PS4'ten PC'ye geri döndüğümde o her oyuna %100 yapacak şekilde dalma motivasyonum ölmüştü. Vitrinde sergilemek istediklerimi %100 yapıp gectim.

Oyundan oyuna değişir.
Bitirme saati 5 saat ile bitirme saati 100 saat olan oyun aynı mıdır?
Ben Cyberpunk'u %100 yapmak için 140 saat harcamıştım çünkü çok fazla yan görevleri var.
Sadece ana hikayesi 20 saat mesela.

Hocam ben Cyberpunk'a yeni başladımda yan görevlerde aksiyon çok mu? Ben sadece çatışmak istiyorum bütün yan görebler öyle mi?

Hocam ben Cyberpunk'a yeni başladımda yan görevlerde aksiyon çok mu? Ben sadece çatışmak istiyorum bütün yan görebler öyle mi?

Aldatma şüphesi yüzünden dedektiflik yapıyorsun, bir kişinin komşusu seni takip ediyor kafana silah tutuyor.

Tam olarak neresindesiniz ona göre spoiler vereyim ama buradakileri rahatsız etmeden vereyim isterseniz discordunuzu verin oradan anlatayım.

Bir oyunu %100 bitirmek için üç şey lazım:
Gerçekten çok seviye olman, zorluğunun ideal olması ve seni buna itmesi.
Bu üçünden en az ikisini sağlasın ki keyif alabilsin.
Mesela ben %100 yapmayı seven biriyim ama çok sevmeme rağmen Devil May Cry 5'de %100'e kasmadım. Çünkü tek vuruşta öldüğün, en yüksek zorluk seviyesinde tüm bölümlerden S skorunu almak saçmalık. Ve tüm aldığın zevki de öldürür.
Ama mesela Last of Us'ı %100'ledim çünkü hem oyun keyifli hem de %100 yaparken topladığın o notları vs. okuyunca oyunda gezdiğin bölgedeki zombilerin de aslında insan olduğunu vs. oyun sana daha iyi veriyor.
Batman Arkham oyunlarına gelirsek:
Ana hikaye, senaryolu DLC'ler ve yan görevler oldukça keyifli ve yapmaya değer ama %100 için gerekli Riddler challengelar tamamen benim gibi oyunu çok sevmen ve dövüş ile gizliliğini mekaniklerinden zevk almanla alakalı. Ben %100 yaptım çünkü Batman'i çok severim ve bu oyunlar beni oyun sektörüne sokmuş oyunlar. Bu yüzden %100'lemek benim için problem değildi.
Ha ama konu GTA3'ten 5'e tüm GTA'ları %100'lemek oldugunda neden bunu yaptım? Onda da dediğim gibi hem oyundan keyif alıyordum, hem zorluk yok gibi bir şeydi.

Mesela ben PS4'ten PC'ye geri döndüğümde o her oyuna %100 yapacak şekilde dalma motivasyonum ölmüştü. Vitrinde sergilemek istediklerimi %100 yapıp gectim.
Benim için o gerekli şeylerin 2'si mevcut ama yinede kanser olduğum yerler oluyor. Bunun sebebi benim sabırsız biri olmamla alakalı olabilir. Daha geçen RDR2 canım çekti o kadar GB indirdim oyuna girdim ama anında sıkılıp sildim eee ne oldu o kadar bekleyiş + GB yazık oldu. Şu dünyada en çok imrendiğim insan tipi sabırlı olandır. Hiç bir konuda sabırlı değilim ki buda 100% yapmak konusunda beni alıkoyan en büyük şey.

Benim için o gerekli şeylerin 2'si mevcut ama yinede kanser olduğum yerler oluyor. Bunun sebebi benim sabırsız biri olmamla alakalı olabilir. Daha geçen RDR2 canım çekti o kadar GB indirdim oyuna girdim ama anında sıkılıp sildim eee ne oldu o kadar bekleyiş + GB yazık oldu. Şu dünyada en çok imrendiğim insan tipi sabırlı olandır. Hiç bir konuda sabırlı değilim ki buda 100% yapmak konusunda beni alıkoyan en büyük şey.
Sabır özellikle ağır yapıdaki veya grind yapmanın gerektiği oyunlarda önemli. Ve Batman oyunlarında da grind önemli.

Fixerlar üzerinden alınan görevlerin belli bir kısmı gizlilik ile yapılması gerekiyor. (zorunlu değil ama yaparsanız ekstra Avrodolar veriyor diye biliyorum) Onun dışındaki NCPD görevleri sadece belli bir grubu delik deşik etmek ile alakalı ki bence Cyberpunk'ın aksiyonu taştır.

Sabır özellikle ağır yapıdaki veya grind yapmanın gerektiği oyunlarda önemli. Ve Batman oyunlarında da grind önemli.
Batman oyunlarını sevsem bile oyunlardaki grind en büyük düşmanım oluyor çoğunlukla ama oynanışı çok iyiyse katlanabiliyorum. Grind konusunda keyif aldığım bir Cyberpunk var başka'da yok galiba. Ki Arkham oyunlarında Batman'in eşyalarını kullanmak bana aşırı rahat gelmedi bilmiyorum belki de klavye ile oynadığım içinde olabilir.

Son düzenleme:
Her zaman oyunları %100 olarak bitiririm, bu benim için marifet mi tabii ki hayır.

Oyun oynamayı seviyorum, geçen ghost of tsushima'yı %100 bitirdim mesela. Küçüklükten beridir böyle konsol platformunun PlayStation 3 döneminde bütün Trophy'ler %100'dü.
Keşke sizin gibi keyif alarak oynayabilsem. Çok kolay sıkılabildiğim bir yapım var.

Keşke sizin gibi keyif alarak oynayabilsem. Çok kolay sıkılabildiğim bir yapım var.

Son zamanlar'da iş yoğunluğu nedeniyle oynayamıyorum tabii yavaş yavaş uzaklaşıyorum diyebilirim. :D

Ama gene izin günlerimde uyumak yerine keyif olarak, oyun oynayabiliyorum.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı