Bir prize ne kadar priz takılır?

Böyle yapma sebebim elektrik çalışması var ve 1 haftadır her gün saat 16'da elektrikler kesiliyor ve saatlerce gelmiyor fakat mutfakta elektrikler olmaya devam ediyor.
Önemli olan oraya kaç priz bağladığınız veyahut prize cihaz bağladığınız değil 1000 prize 3000 cihazı bağlayabilirsiniz ama 2 cihaz çalıştırırsınız sorun çıkarmaz. 2 prize 6 cihaz takar, altısını da çalıştırırsınız en iyi ihtimal sigorta atar en kötü ihtimal yangın çıkar. (Tabi kaç fazlı olduğu, sigorta ve priz kalitesi bir sürü etken var da ortalama kaliteleri belli) Her şey oranında iyidir. Elektrik kesintisinin sebebini bilmediğim için ona bir şey diyemiyorum.
 
Normalde 16A sigorta olur, daha yüksek takılmış ise sigorta atmaz elektrik gelmeye devam eder ama kablo kesitinden dolayı kablo ısınmaya başlar. Kendini yakacak seviyeye kadar ısınmaz ama pek verimli bir şey değil. Aletlerinizin input kaç amper çektiğine bakıp hesap yapabilirsiniz. 🙂
 
Merhaba. Ben mutfaktaki bir prize üçlü bağladım ve o üçlüye fırın, kettle ve bir tane daha üçlü bağladım. O diğer bağladığım üçlüye de bir tane üçlü bağladım ve o üçlüye PC, monitör ve bir üçlü daha bağladım. O bağladığım diğer üçlüye telefonumun şarjını ve bir üçlü daha bağladım ve o üçlüye televizyon, uydu ve modemi taktım. Bir sorun çıkartır mı?

Güzel espri yapmışsın, umuyorum espri şakadır yazdıkların :)
 
Böyle yapma sebebim elektrik çalışması var ve 1 haftadır her gün saat 16'da elektrikler kesiliyor ve saatlerce gelmiyor fakat mutfakta elektrikler olmaya devam ediyor.
Tek bir prize bu kadar yüklenmek hiç doğru değildir, çok risklidir, prizden çekilen akımın max. değeri 16 A'ya yakın olup onu aşmasa bile bu kullanım şekli yine çok sakıncalıdır. Priz, fiş bağlantılarında aşırı ısınma, bu bağlanan cihazların toplamdaki watt değeri arttıkça temasla elektrik akımı alınan noktalarda oluşan ısınmayla bu sakıncalı kullanımdaki yangın riski artmış olur. Çünkü sadece cep tel şarjı, PC, vb. kullanımı şeklinde değil kettle gibi rezistanslı tüketicilerin veya ısıtıcıların da ayni prizden kullanılıp amper kullanımının iyice artması yüzünden akımı alınan prizde büyük sakıncası bulunur. En sağlıklısı bir elektrikçi çağırıp elektrik kesilmesinin asıl nedenini çözebilmek ve her odadan eşit şekliyle tüm prizlerden faydalanma şekli alınacak son sonuç olarak kalmalıdır.

Geçici bir çözümle bu şekilde yapmışsınız, ancak bu sürekli bir çözüm olarak hiçbir zaman kalmamalıdır. Bir prize bağlı çok fazla tüketici cihaz zaman içinde her zaman çok büyük riskleri oluşturabilir, bağlantı noktasındaki ısınmalarla priz, fişlerin aşırı ısınmasıyla kolayca yanabilen bakalitlerinin olması yüzündendir, bu büyük tehlikesi. Asıl çözüm olacak elektrik tamir işlemini hiç ihmal etmeden diğer prizlerin kullanım dışında kalmamasını ve tüm prizlerden dengeli olarak kullanmayı mutlaka yetkili bir elektrikçiyle sağlamalısınız. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Merhaba. Ben mutfaktaki bir prize üçlü bağladım ve o üçlüye fırın, kettle ve bir tane daha üçlü bağladım. O diğer bağladığım üçlüye de bir tane üçlü bağladım ve o üçlüye PC, monitör ve bir üçlü daha bağladım. O bağladığım diğer üçlüye telefonumun şarjını ve bir üçlü daha bağladım ve o üçlüye televizyon, uydu ve modemi taktım. Bir sorun çıkartır mı?
5
 
İlk öncelikle prizinizin sigortası niye atmıyor onu bilmiyorum ama elektrikle şaka olmaz. Eğer güvenliğinizi ve malınıza mülkünüze zarar gelmesini istemiyorsanız o prizleri sökmenizi tavsiye ederim. Allah muhafaza, aksi taktirde fazla çekilen akımdan dolayı ilk prizleriniz yanar ve çok büyük bir yangına sebebiyet verebilir.
 

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı