Bir süre fansız çalışan i5 9600K işlemciye zarar gelmiş midir?

atrc

Centipat
Katılım
2 Aralık 2020
Mesajlar
8
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Selamlar iyi forumlar, Intel i5 9600K işlemci yanında fan verilmediğini öğrendim ve bilgisayarı 1-2 gün denemek için çalıştırmıştım ve performansı iyi alamadığım için çok zorlamadım bir şey olmuş mudur? Kasayı topladığım firma işlemci yanında fan vermesi gerekiyor mu? Uyumlu iyi bir işlemci fanı önerebilir misiniz?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Zarardan çok ömrünü kısaltmışsınızdır. Fansız direkt 100 dereceyi görmüştür.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Oyun tipi işlemciyi üst seviye de kullanacak birşey açmadıysanız ısınacağını sanmıyorum. Birşey olmamıştır.
Edit: 1 2 gün yazdığını farketmemişim, çok kötü şeylerle karşılaşabilirsin.
 
Hocam zorlamadıysanız çok sıkıntı çıkmaz diye düşünüyorum. Fan konusuna gelince bütçe belirtin. Ama alacağınız en kötü işlemci fanı da Snowman M200 ayarında bir şey olsun.
 
İşlemciyi fansız kullanmak aşırı tehlikelidir yüzde yüz bir şey oldu diyemeyiz fakat yeterli seviyede ekran kartı alınca beslemesinden veya işlemciye özel programlar deneyerek öğrenebilirsiniz.
 
Şimdi olay nasıl oldu?
Kasayı yeni topladınız fakat işlemci anakarta monta edildi ve işlemci soğutucusu takılmadı mı?
Eğer hiçbir şekilde işlemci soğutucusu olmadan kullandıysanız zaten işlemci en basit bir görevde 100 dereceye ulaşıp kendini kapatması gerekirdi.
 
Bugün 15-20 W TDP li işlemciler pasif soğutmayla soğutulabiliyorken, 95 W lık bir işlemci fanı olmadan soğutma bloğuyla gündelik işlerde kullanılabilir. En basitinden 90W lık işlemcim fansız soğutma bloğuyla pasif olarak web gezinmelerinde 45-46 derecelerde kalabiliyor.
Şimdi kritik nokta sizin işlemci fanınız mı yoktu ? Yoksa İşlemci direk sokette mi duruyordu ?
Eğer işlemci bloksuz sokette tek başına duruyorsa çok çok küçük bir ihtimal 100 - 105 ℃ sıcaklığa ulaşmamış ve kendini kapatmamıştır diyebiliriz. Günümüz sistemleri yanlış voltaj, yüksek sıcaklık vs. gibi durumlardan etkilenmemek için kendilerini resetleyebiliyor. Sizin sisteminizde bir hasar olduğunu sanmıyorum yani.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı