Bir sürü yazılım dili mi bilmek yoksa birinde uzman mı olmak?

Şu ana kadar hep gömülü sistemler için yazılım geliştirmeye çalıştım bu alanda profesyonelleşmek istiyorum.
Akademisyen olabilirsin. İşte bu konu hakkında belli başlı dilleri bilmen yeterli olacak. Akademisyen her alana hakim olamaz ama hakim olduğu dilde de profesyonel şekilde işini görür.
 
Bu biraz dengeleme isi.

Toplam edinebilecegin bilgi 100 ise, 1 konuda 100 sey bilmek; 10 konuda 10 sey bilmekten cok daha degerli. Cogu kisi bu konuda hemfikirdir.

Ancak 100 bildigin bir konuda 101 bilgi sahibi olman icin calisman gereken sure, 0 bildigin konuda 30 bilgili olman icin ogrenmen gerekenenden daha fazladir. O sebeple bazen farkli alanlarda bilgi sahibi olmak toplamda daha bilgili olmani saglar.

Ek olarak bir seyi cok bilmek icin o konuyla alakali pek cok konuda yuzeysel de olsa bilgi sahibi olman gerekir. Yuksek bir piramit insa etmen icin taban alanini arttirmak durumundasin, cunku destek olmadan yukselemez. Bilgi de boyle; sen sayilar teorisi bilmeden kriptografi ogrenemezsin, kriptografi ogrenmeden siber guvenlikci olamazsin. Bilgisayar sistemlerinden ve matematikten anlamayan birinin oturup "siber guvenlik" videolari izlemesiyle 2-3 tane sempanzenin oturup otopsi videosu izleyerek ogrenecegi toplam bilgi yakinsayacaktir birbirine.

Bir de programlama dili ( yazilim dili diye bir sey yok ) ogrenmesi kolay ve tek basina "uzman" olmanin cok da muhim olmadigi bir mesele. Programlama diller ustu bir kavram, onu ogrenmeniz gerekiyor.

C# ile 5+ sene backend gelistirmis bir insanin ayni sektorde Java ile backend gelistiren bir takima katkili hale gelebilmesi icin sadece bir kac gune ihtiyaci var. Sifir Java tecrubesi bile olsa. Cunku server API, concurrency, transactional scope vs gibi kavramlari zaten biliyor. Sadece hello yerine merhaba yazmayi ogrenecek, bu kadar. En feature-full dilde bile max 100 tane keyword var.

Ben Java backend takimima 10 sene alakasiz konularda Java kullanan birindense C# ile 5 sene backend gelistirmis birini havada karada tercih ederim. Cunku birisi sadece keyword ogrenecek. Digerinin ogrenmesi gereken derya deniz.
 
Son düzenleme:
Korkutan kısmı burası…
Doktora yapacağın okulun bile seni alması için yeterli sebeplerin olması lazım. Tez yazacaksın, mülakat olup jüri onaylarsa anca olacak falan.
Sonra sırasıyla:
  1. Araştırma Görevlisi
  2. Öğretim Görevlisi
  3. Doktor Öğretim Üyesi(Yardımcı Doçent)
  4. Doçent
  5. Profesör
Allah kolaylık versin.
 

Geri
Yukarı