Bir tanrının var olduğuna inanıyor musunuz?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Ayetlerde yer gökler ve ikisi arasındakileri 6 günde yarattık diyor. Bu ikisi arasındakilerde gıdalar da var. Diyelim ki 2 yumurta haşlayacaksın, ikisi de 15 dakikada haşlandı, bu durumda 2 tane haşladığın için 30 dakika sürmüş mü oluyor? Hayır. Aynı örnekteki gibi Allah bazı şeyleri aynı anda yaratmış ki 6 gün sürmüş.

Nisa 176'yı unutmamak lazım.
"Senden fetva istiyorlar. De ki: “Allah, babası ve çocuğu olmayan kimsenin mirası hakkındaki hükmü şöyle açıklıyor: Eğer çocuğu olmayan bir kimse ölür de onun bir kız kardeşi bulunursa, bıraktığının yarısı bunundur. Eğer (ölen) kız kardeşin çocuğu yoksa erkek kardeş de ona vâris olur. Kız kardeşler iki tane olursa, bıraktığının üçte ikisi onlarındır. Eğer erkekli kadınlı daha fazla kardeş varsa, erkeğin hakkı iki kadın payı kadardır. Yanılmayasınız diye Allah size açıklama yapıyor. Allah her şeyi bilmektedir."

Nisa 11'de eşler olmadığı zaman mirasın nasıl pay edileceğini anlatıyor.

Burada Allah çocuklardan erkekler için iki kadının hissesi kadar tavsiye ediyor.
Bu ayette eşlerin olmadığı bir paylaşımdan söz ediyor. Mirasçı olan çocukların kız, erkek, anne, baba ve kardeşler olduğu zaman mirasın nasıl bölüşüleceği konusunda bilgi vermektedir.
Kız iki veya ikiden çok olduğu zaman mirasın 2/3'üne sahiptirler. Baba ve anne mirasın kalan kısmına yani 1/3 hissenin anne 1/3 baba ise 2/3 hisseye sahiptir. Çünkü erkek, çocuk olduğu zaman mirasçı baba ve anne her biri için 1/6 olmaktaydı.

Nisa 12, eşlerden herhangi biri yaşadığı zaman ortaya çıkan bölüşümdür.

Eğer kadın ölür, erkek ona varis kalırsa ve çocukları yok, anne ve baba ona mirasçıysa mirasın yarısı erkek olan eşindir. Eğer çocukları varsa bu durumda 1/4'ü erkek olan eşe aittir. Kalan miktar çocuklara tarif edilen oranda bölüşmek üzere çocuklara aittir. Çocukları varsa erkek olan eşe mirasın 1/4 oranında pay alır kalan miktarın tamamı çocuklara kalır, anne ve babaya eş ve çocuklar olduğu zaman pay düşmez.
Eğer erkek eş ölür kadın eş hayatta kalırsa ve çocukları yoksa, anne ve babası varsa mirasın 1/4'ü ona, kalan diğer miktar anne ve babaya aittir.
Yine erkek eş ölür de kadın eş mirasçı ise, ölen eşin çocukları da varsa bu durumda eş kalan mirasın 1/8'ini alır, kalan miktar çocuklara tarif edilen kadına verilenin iki katı erkeğe verilmek üzere pay edilir.
Eşlerden herhangi biri varsa, çocuk ve baba yoksa, kardeşleri varsa erkek ve kız kardeş varsa 1/6 kardeşlere, 1/6 anneye, kalan miktar da eşinedir.
Eğer kardeşler birden çok kızlar ve erkekler ise bu durumda kalan mirasın 1/3 oranında eşit olarak bölüşürler. 1/6 anneye ve kalan miktar da kalan eşe kalır. Burada unutulmaması gereken eş çocuksuz ve babasız ise erkek el mirasçıysa kalan mirasın yarısını, kadın eş kalmışsa kalan mirasın vasiyet ve borcun düşülmesinden sonra 1/4'ünü alır.

Nisa 176 eşlerin, çocukların ve babanın olmadığı bir mirasın paylaştırılmasından bahsediyor.

Ölen kişilerin çocuğu, babası ve eşi yoksa bir tek kız varsa 1/2 kız kardeşe, kalan miktar 1/2 oranında anneye kalır.
Ölen kişinin kız kardeşi yoksa, sadece anne varsa kalan mirasın tamamı anneye aittir.
Ölen kişinin kız kardeşi ikiyse bu durumda mirasın vasiyet ve borcun düşülmesinden sonra 2/3'ü kız kardeşlerinin, 1/3 oranı da anneye aittir. Eğer kardeşler dişili erkekli ikiden çoksa yine mirasın 2/3 oranında erkeğe dişinin iki hissesi olarak bölüştürülür. Kalan 1/3 hisse anneye ait olur. Yine bunlar vasiyet ve borcun düşülmesinden sonradır.
Yani:
  1. Ölenlerden geriye kalanlardan mirasa hak sahibi olanlar, çocuklar, eşler, anne, baba, ve kardeşlerdir.
  2. Çocuklar ve eşlerden eğer birisi varsa, kalan miras sadece çocuklar ve eşler arasında pay edilir.
  3. Ölen eşlerden eğer babası ve çocuğu yoksa, sadece anneleri varsa o zaman kardeşlere de miras düşmektedir.
  4. Baba ve anne varsa eş ve çocukları da yoksa sadece mirasa baba ve anne hak sahibidirler.
  5. Koca ölürse ve çocuğu yoksa kadın eş, mirasın 1/4'üne hak sahibidir. Eğer çocukları varsa mirasın 1/8'ine hak sahibidir. Geri kalan miktar çocuk yoksa anne ve babaya, varsa diğer çocuklar mirasa dişiler bir erkekler iki hisse olarak paylaşırlar.
  6. Sayılanlar içerisinde mirasa hak sahibi olan bir tek anne varsa, mirasın tamamına anne sahip olur. Eğer bir tek kız veya erkek kardeş varsa mirasın tamamına bir tek erkek veya kız kardeş sahip olur.
  7. Baba, eş ve çocukların olmadığı zamanda kardeşlere ancak pay düşmektedir.
  8. Eş, baba ve çocuklar olmadığı zaman kardeşlerden erkek olanlara dişinin iki hissesi kadar düşmektedir.
  9. Eğer eşlerden biri hayattaysa çocukları ve babası da yoksa kız kardeşler ve erkek kardeşler 1/6 oranında hisseye sahip olurlar.
  10. Miras bölünürken mutlaka vasiyet ve borçların düşülmesinden sonra olması gerekir.
Yani bir hata yok.

Bunlar sınırlardır
Hemen bir sonraki ayette bunların sınır olduğu da söylenir.

"Bunlar Allah’ın sınırlarıdır." (Nisa, 4/13)

Hz. Aişe'nin yaşı

Hz. Aişe henüz Hz. Muhammed'le evlenmeden önce Cübeyir bin Mut’im ile nişanlanmıştı. Mut’im Hz. Aişe'yi oğluna almakla evine İslam'ı sokacağını düşünerek bu nikahı feshetmişti. Hz. Ebu Bekir, İslam'ı ilk kabul edenlerden biri olduğuna göre bu nişan, İslam'ın alenen duyurulmasından önce olması gerekir. Bu olayda yine Hz. Aişe’nin peygamberimizle evlenmeden önce evlilik çağına geldiğini ve nişanlandığını göstermektedir.

Yani değil Hz. Muhammed'le nişanlanıp bir yıl sonra evlenmesi, daha önce evlenecek çağa gelmişti, nişanlandı, zamanla İslam tebliği yayılınca Hz. Ebu Bekir’in Müslüman olması bu işi bozdu. Daha sonra da Hz. Muhammed onunla nişanlanıp bir yıl sonra da evlenmişti. Hz. Aişe peygamberimizle dokuz yıl evli kalmışlardı. Peygamberimizin vefatı esnasında ise 27 yaşındaydı. Buradan sonuçla evlendiğinde yaşı 17 veya 18 olması gerekir.

Hz. Aişe’nin kız kardeşi Esma, hicret esnasında 27 yaşındaydı. Aişe’den on yaş büyüktü. Hz. Aişe de, Esma'dan 10 yaş küçük olduğuna göre, hicrette 17 yaşındaydı: Aişe evlendiğinde ise Esma’nın yaklaşık 30 yaşında olduğu rivayet ediliyor. Buradan Hz. Aişe'nin evlendiğinde 18-20 yaşlarında olduğu sonucuna varılır. (Hatemü’l Enbiya Hz. Muhammed ve Hayatı, Ali Himmet Berki, Osman Keskioğlu, s. 210)
 

Vallahi hocam uzun uzun yazınca acaba ben mi saçmaladım diye düşündüm ama yok yani her şeyi uzun uzun yazmışsınız ortada sonuç yok. İlk konuda yumurtadan falan bahsetmişsiniz sonra aynı anda falan yaratmış demişsiniz ama böyle bir durum yok. Birçok ayette yeri, göğü ve ikisi arasındakileri 6 günde yarattık diyorken. Fussilet 9, 10, 11 ve 12'de toplayınca 8 yapıyor. Yani aynı anda yaratma gibi bir durum yok. Ayetleri tekrar okuyun. Ayrı ayrı bahsediyor. Yeri 2'ünde göğü 2 günde onların arasındakileri 4 günde yarattık diyor. Nisa suresi ayetlerinde ise "nisa 11'de eşler olmadığı zaman mirasın nasıl pay edileceğini anlatıyor.", bunu nereden yola çıkarak buldunuz bana da anlatabilir misiniz? Hz. Aişe olayında ise ben orada ne güzel hadis vermişim Hz Aişe'nin kendi dilinden 9 yaşındaydım evlenirken diyor. Siz yok o o zaman şu yaştaydı bu bu yaştaydı demek ki aişe 17 yaşında diyorsunuz. Alın buyurun bakalım kaç yaşında imiş Hz. Ayse r.a.
 

Hocam Hz. Aişenin 17-20 yaş arasında olduğuna dair bahsettiğiniz gibi "onlarca delil"den birkaç tanesini yazabilir misiniz? Ben size sahih hadis kaynağı olan Buhari'den bir hadis verdim. Umarım sizde oradan buradan bilinmedik sitelerden yazı paylaşmazsınız. Ayrıca Hz.Aişenin yaşının küçük olduğu ile ilgili tek bir kaynak yok. Buyrun
Kendinizde araştırabilirsiniz. Wikipedia'da yazdığı gibi. Doğumu 613 yılının sonları veya 614 yılının başları olarak biliniyor. Öyle mutlak bir gizem yok yani. Ya 613 sonu ya da 614 başı. Her türlü yaşı evlenmeye ve gerdeğe girmeye asla müsait olmuyor.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…