Birden fazla programlama dilini nasıl aklınızda tutuyorsunuz?

Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Merhabalar, yaşım 22. Bu konuyu hem fikir alma açısından hem de derdimi paylaşma açısından açıyorum sizlere. Uzaktan Öğretim Bilgisayar Programcılığı 2.sınıf öğrencisiyim. Bu okula yatay geçişle geldiğim için 1.sınıfta normal derslerden muaf idim yani hâliyle kayda değer fazla bir bölüm dersim yoktu. Zor olarak söyleyebileceğim bir "Programlama Temelleri" dersim vardı o dersi de zaten şuan da alttan alıyorum, geçememiştim. Onun haricinde "Bilgisayar Donanımı" gibi kolay derslerim vardı hiç katılım sağlamayarak bile kolayca geçtim o derslerden.

Asıl konuya yani başlıkta ki konuya gelecek olursam:

Bu sene "Bölüm Dersi" olarak toplamda 7 tane ders görmekteyim.

Görsel Programlama 2 = C# Dili
Yazılım Mimarileri = Python Dili
İnternet Programcılığı = HTML Dili (İlerleyen Derslerde CSS'de görülecek)
Nesne Tabanlı Programlama = Java Dili
Programlama Temelleri = Algoritma/Akış Şeması Öğretiliyor 1.sınıf dersi olduğundan dolayı.
Veri Yapıları = C++
Mobil Programlama = Kotlin Dili

Gördüğünüz gibi her derste farklı bir dil öğretiliyor/öğretilmeye çalışılıyor.

En iyi anladığım ders; "Java" dili yani "Nesne Tabanlı Programlama" dersi.
En zayıf olduğum ders ise "C++" yani "Veri Yapıları" dersi. Normalde bu dersin ilk haftalarında gayet iyiydim fakat diğer derslerde de öğretilen şeylerin sayısı arttıkça C++'ı hiç anlamamaya başladım. Zaten çok göz korkutucu bir dil oldu benim için.

İlk birkaç hafta hiç şikayetim yoktu fakat anlatılan şeylerin sayısı arttıkça kafam iyice dağılmaya başladı. Başlangıç olarak öğretilen dilleri birbiri ile karıştırmaya başladım, sonrasında Java dili hariç diğer tüm dillerden bir anda koptum.

Uzun lafın kısası; Sizce nasıl bir yol izlemeliyim? Derslerin akışına daha az uyup önce bir dil üzerinde uzmanlaşabildiğim kadar uzmanlaşmalı mıyım yoksa tüm dillere aynı zamanı mı ayırmalıyım?

Dürüst olmak gerekirse tüm dilleri öğretmeye çalışmaları bana çok saçma geliyor. Başta diyorum ki; ben de bir anormallik yok, tüm dillere bakmak yerine önce bir dilde uzmanlaşmak daha iyi bir seçenek gibi geliyor ama sonra diyorum yani müfredatta böyleyse ve benim kafa artık karışmaya başladıysa, kafam basmamaya başladıysa sorun bende diyorum bu da hâliyle beni hayallerimden soğutuyor.

Anlamamaya başlayınca hâliyle soğumaya başlıyorum; "Bu işler bana göre değil, yanlış hayallerin peşindeyim" gibi şeyler düşünmeye başlıyorum fakat sonra mesela "Java" dilini işlerken hiç sıkıntı yaşamıyorum. Anlatılanları kolayca anlıyorum ki araştırdığıma göre "Java" dili diğer dillere göre basit bir dil sanırım.(Yanlışım varsa düzeltirsiniz)

Bir kez daha; "uzun lafın kısası" diyorum:

Kendime öyle bir çalışma düzeni ayarlamalıyım ki istikrarlı bir şekilde öğrenmeye devam edebileyim. Mesela Java dilinde zorlanmıyorum dedim ama dersin ilk birkaç haftası hiçbir dilde zorlanmıyordum. Java dilinin öğretildiği derse diğer derslerden daha fazla katılım sağlayabildim. Java yerine başka bir dili anlatan derse o kadar katılım sağlasaydım belki o dilde hiç zorlanmayacaktım.

Derdimi size anlatabildim mi bilmiyorum. Bu konuyu sizden tavsiye almak için mi açtım yoksa size içimi dökmek için mi açtım ondan da demin değilim :)

Hayatı yazılımda, programlamada geçmiş ve geçen abilerimden, ablalarımdan ve kardeşlerimden tavsiyelerini, fikirlerini bekliyorum. Beni dinlemeye zaman ayırdığınız için hepinize şimdiden teşekkür ediyorum..

Son düzenleyen: Moderatör:
Bende aynı bölüm mezunuyum. Şöyle ki okulunu bitirdikten sonra tek bir dile yoğunlaşırsın. O zamana kadar hepsine eşit oranda gidersen okulun için iyi olur. Bu arada sizin dersleriniz nasıl bilmiyorum ama bizim derslerimiz proje projeydi ders saati boyunca sürekli proje yapardık. Misal hocamızla birlikte kütaphane uygulaması vs. Bu projeleri kaydederdik sonra evde çalışır aynısını yapmaya çalışırdık. Anlayacağın tekrar edersen kafan karışmaz.

Bende aynı bölüm mezunuyum. Şöyle ki okulunu bitirdikten sonra tek bir dile yoğunlaşırsın. O zamana kadar hepsine eşit oranda gidersen okulun için iyi olur. Bu arada sizin dersleriniz nasıl bilmiyorum ama bizim derslerimiz proje projeydi ders saati boyunca sürekli proje yapardık. Misal hocamızla birlikte kütaphane uygulaması vs. Bu projeleri kaydederdik sonra evde çalışır aynısını yapmaya çalışırdık. Anlayacağın tekrar edersen kafan karışmaz.
Yorumunuz için teşekkür ederim öncelikle.. Bizde de dediğiniz gibi proje proje dersler oluyor. Şöyle ki o kadar öğretmenden sadece 2 tanesinin gerçekten kodlama hakkında bilgisi var. Deneye yanıla ders anlatan hocalarım var 😂

Bilgisayar Programcılığı mezunu olduğunuzu söylemişsiniz. Üniversiteden sonra ne yaptınız acaba? DGS ile mühendislik denenmesini öneriyor musunuz? Ben normalde DGS'ye de hazırlanmayı planlıyordum fakat derslere kafam basmamaya başlayınca vazgeçtim. Çünkü bölüm derslerimde bile eksiklerim varken bir de üstüne Matematik, Türkçe çalışmaya başlarsam iyice allak bullak olur diye askıya aldım. O yüzden şuan için ilk önceliğim mezun olup askerliğimi bitirmek oldu. DGS hayallerimi de çöpe atmış oldum.

Normalde genel eğitim sistemi ilk başta bir yazılım dili ile temeli atar, ardından yavaş yavaş alanları ve yazılım dillerini çeşitlendirir. Benim anladığım bölümünüzün 2 yıllık olduğundan temel için ilk yıl "programlama temelleri" verilmiş ardından son yıl olduğu için ne varsa güzel bir çorba yapıp size servis etmişler.

Seviyenizi bilmediğim için önceliğiniz temelinizi iyi atmanız olmalı. Temel deyip geçmeyin, o dersin amacı işin mantığını anlayıp diğer dillere yönelirken hiçbir şey bilmeseniz bile bir fikir yürütmenizdir.

Anlattıklarınızda sonuna kadar haklısınız, bu kadar farklı dil ve alan aynı anda eziyetten başka bir şey değildir ama en önemli detay bütün öğrenciler aynı durumda, sınıfınız ile iletişimde kalıp derse geçecek kadar çalışın. Hocanın sorabileceği tarza çalışın. Amacınız dersi geçmek olsun, bir dönemde bu kadar alanı öğrenmeye çalışmayın.

Yorumunuz için teşekkür ederim öncelikle.. Bizde de dediğiniz gibi proje proje dersler oluyor. Şöyle ki o kadar öğretmenden sadece 2 tanesinin gerçekten kodlama hakkında bilgisi var. Deneye yanıla ders anlatan hocalarım var 😂

Bilgisayar Programcılığı mezunu olduğunuzu söylemişsiniz. Üniversiteden sonra ne yaptınız acaba? DGS ile mühendislik denenmesini öneriyor musunuz? Ben normalde DGS'ye de hazırlanmayı planlıyordum fakat derslere kafam basmamaya başlayınca vazgeçtim. Çünkü bölüm derslerimde bile eksiklerim varken bir de üstüne Matematik, Türkçe çalışmaya başlarsam iyice allak bullak olur diye askıya aldım. O yüzden şuan için ilk önceliğim mezun olup askerliğimi bitirmek oldu. DGS hayallerimi de çöpe atmış oldum.
DGS için 2 yıllık bitirmişken imkanınız varsa yapın hocam, DGS büyük fırsattır. 4 yıllık bölüm tercih ederken verdiğiniz derslere bakıp hangi üniversite de en çok dersten muaf olacağınıza bakın.

Normalde genel eğitim sistemi ilk başta bir yazılım dili ile temeli atar, ardından yavaş yavaş alanları ve yazılım dillerini çeşitlendirir. Benim anladığım bölümünüzün 2 yıllık olduğundan temel için ilk yıl "programlama temelleri" verilmiş ardından son yıl olduğu için ne varsa güzel bir çorba yapıp size servis etmişler.

Seviyenizi bilmediğim için önceliğiniz temelinizi iyi atmanız olmalı. Temel deyip geçmeyin, o dersin amacı işin mantığını anlayıp diğer dillere yönelirken hiçbir şey bilmeseniz bile bir fikir yürütmenizdir.

Anlattıklarınızda sonuna kadar haklısınız, bu kadar farklı dil ve alan aynı anda eziyetten başka bir şey değildir ama en önemli detay bütün öğrenciler aynı durumda, sınıfınız ile iletişimde kalıp derse geçecek kadar çalışın. Hocanın sorabileceği tarza çalışın. Amacınız dersi geçmek olsun, bir dönemde bu kadar alanı öğrenmeye çalışmayın.

DGS için 2 yıllık bitirmişken imkanınız varsa yapın hocam, DGS büyük fırsattır. 4 yıllık bölüm tercih ederken verdiğiniz derslere bakıp hangi üniversite de en çok dersten muaf olacağınıza bakın.
Değerli yorumlarınız için teşekkürler.. Programlama temelleri dersinin, algoritma konusunun öneminin farkındayım. İlk zamanlarıma nazaran algoritma konusunda biraz daha iyi olduğumu söyleyebilirim(hatta algoritma konusunu anlayamadığıma dair bir konum mevcut forumda).

Biraz daha başlara dönecek olursam; dediğim gibi ben bu bölüme yatay geçiş ile geldim. Normalde bilgisayar üzerine, kodlama üzerine bir kariyer hayallerim hep vardı küçüklüğümden bu yana. Fakat bu bölümün sayısal bir bölüm olmasından dolayı ve benim de matematiğim gerçekten 0 olmasından dolayı ben bu bölümden çok başlarda caymıştım ve başka bir bölüm okuyordum. Sonra bir anlık gazla yatay geçiş başvurusu yaptım ve bu bölüme geçtim. Çok korktuğum, hiç sevmediğim Matematik konusu yüzünden bunca zaman tercih etmediğim bu bölümü bir anlık gazla tercih ettikten sonra bu bölüm sayesinde matematiği sevmeye başladım. Bilgisayar ortamında, kodlama ortamında matematiği anlamaya çalışmak bana eğlenceli geldi. Algoritma konusu ilerledikçe, algoritmanın içine daha derin Matematik terimleri girmeye başladıkça temelim gelişmeyi bir anda durdurdu. Yazılı olan bir algoritmanın ne kadar matematik terimi olursa olsun neyi çözdüğünü, ne anlatmak istediğini anlayabiliyorum ama yazma konusuna gelince matematik temelim çok zayıf olduğundan dolayı zorlanıyorum.

Lise zamanlarımda büyüklerim; "Bak bu günlerini ilerde çok ararsın, derslerine biraz kafa ver" dediklerinde umursamadan bir ortaöğretim zamanı geçirdim. Şimdi o zamanlarımda atamadığım/atmaya üşendiğim Matematik temellerim yüzünden çok sıkıntı çekiyorum. 😂

Tekrardan değerli yorumlarınız için teşekkür ederim. Bakalım güzel bir istikrar yakalayıp, sıkı ve anlaşılır tekrarlar ile kendimi toparlamalıyım..

Gördüğünüz gibi her derste farklı bir dil öğretiliyor/öğretilmeye çalışılıyor.
Uzun lafın kısası; Sizce nasıl bir yol izlemeliyim? Derslerin akışına daha az uyup önce bir dil üzerinde uzmanlaşabildiğim kadar uzmanlaşmalı mıyım yoksa tüm dillere aynı zamanı mı ayırmalıyım?
Okulda dil öğretmezler. Veri yapıları dersini javayla, nesneye dayalı programlama dersini c++ ile de verebilirlerdi.
X dili ile anlatılan bir dersi verdiğinizde o x dilini biliyorum demenizi sağlayacak bir bilgi sahibi olmayacaksınız.
Dil öğrenmediğiniz için dil öğrenme kaygılarını aklınızdan uzak tutmaya çalışın, herhangi bir dilde uzmanlaşmıyorsunuz şu anda. Web programlama, oop, mimari vb. şeyler hakkında bilgi edindiğinizi fark edin.

Evet dedikleriniz doğru ders sırasında bile hocanın hatasını görmesi için 20-25 dakika beklediğimizi biliriz hatta bazen nerde yanlış yaptığını bizim bile söylediğimiz oluyordu. Ama bu mesleği öğrenmek için sürekli tekrar edilmeli çünkü zamanla tekrar edilmezse unutuluyor.

Üniversiteden sonra DGS sınavına girdim fakat yerleşemedim, çalışmadan girdim. Sorular çok zor değildi ama sanırım kontenjanları az üniversitelerin. Ondan sonra çalışma hayatına başladım. Şuanda e-ticaret yapıyorum. Tavsiyem önce bölümünü bitir, sonra DGS hazırlan veya askerliğini aradan çıkar. Sonra her hâlükârda iş bulacaksın.

Okulda dil öğretmezler. Veri yapıları dersini javayla, nesneye dayalı programlama dersini c++ ile de verebilirlerdi.
X dili ile anlatılan bir dersi verdiğinizde o x dilini biliyorum demenizi sağlayacak bir bilgi sahibi olmayacaksınız.
Dil öğrenmediğiniz için dil öğrenme kaygılarını aklınızdan uzak tutmaya çalışın, herhangi bir dilde uzmanlaşmıyorsunuz şu anda. Web programlama, oop, mimari vb. şeyler hakkında bilgi edindiğinizi fark edin.
Yorumunuz için teşekkür ederim..

Evet dedikleriniz doğru ders sırasında bile hocanın hatasını görmesi için 20-25 dakika beklediğimizi biliriz hatta bazen nerde yanlış yaptığını bizim bile söylediğimiz oluyordu. Ama bu mesleği öğrenmek için sürekli tekrar edilmeli çünkü zamanla tekrar edilmezse unutuluyor.

Üniversiteden sonra DGS sınavına girdim fakat yerleşemedim, çalışmadan girdim. Sorular çok zor değildi ama sanırım kontenjanları az üniversitelerin. Ondan sonra çalışma hayatına başladım. Şuanda e-ticaret yapıyorum. Tavsiyem önce bölümünü bitir, sonra DGS hazırlan veya askerliğini aradan çıkar. Sonra her hâlükârda iş bulacaksın.
Yazdıklarınızı okurken sanki aklımda ki düşünceleri okuyormuş gibi hissettim.😂 Tekrardan yorumlarınız ve tavsiyeleriniz için teşekkürler..

@anifraxe

Vallahi hocam 5-10 dakika da Türkçeyi böyle güzel kullanarak uzun, akıcı ve anlaşılır bir yazı yazmışsınız, 2 3 satırlık kod mu yazamayacaksınız :)
Teşekkür ederim hocam. Hayatımda aldığım en iyi iltifat diyebilirim. Bu cümle beni bir hâyli şevklendirdi programlama hakkında..😂

Technopat Haberler

Geri
Yukarı