Bisiklet için selektörlü ayarlanabilir ışık devresi

MutantKral

Megapat
Daha fazla  
Her şeyi resimlerde açıkladım.

sketch-1537567487524.jpeg
sketch-1537567490484.jpeg
sketch-1537567489623.jpeg

Son düzenleyen: Moderatör:
12V veren bir pil kullanmanı tavsiye etmem. 9V'lık dikdörtgen pil kullanabilirsin. Tabii, eğer akü alırsan daha iyi olur zira dinamo alıp bisiklet tekerine bağlarsın, ve hareket ettiğin sürece akün şarj olur. Ama dinamo ve akü arasına açma kapama düğmesi koyman lazım. Devren şöyle olabilir. Mesela elektro gitarlarda bulunan manyetik seçme switchlerinden alıp yapabilirsin. Onlar 5 kademeli oluyor. Şuan vaktim yok devre yapamıyorum. Biraz beklersen, akşama doğru tüm devreyi çizerim. :)
Devreyi atıyorum, kaydırmalı potansiyometreyi şu linkten satın alabilirsiniz : Kaydırmalı Potansiyometre
1537603828564.png

Fotoğrafta yukarıdaki potansiyometrenin +/- pinlerini alacağınız sitede fotoğrafa bakarak tekrar bağlayabilirsiniz. Motor, dinamoyu, batarya aküyü temsil edecek ve 3 led 1 şerit lede eşit olacak şekilde hazırladım. Ayrıca eğer verdiğim linkten alırsan nasıl bağlayacağını söyleyeyim. VCC pinini fotoğrafta switch'in soldan ilk kablosuna, GND'yi eksi hattına ve OUT1 pinini LED'lere enerji veren kabloya bağlayacaksın.

Son düzenleme:
Çok teşekkür ederim , elimde 1000mAh powerbank var Vantilatör'den çıkan 0-1-2-3 dereceli anahtar var , ve birde bas bırak anahtar var . Dediğinizi tam olarak anlayamadım. İstediğim şey bir devre yapıp 1-0-2 dereceli ışık şiddetlerinin ayarlayabileceğim anahtar . Bas bırak anahtar ise 1 derecesinde iken basınca 2 şiddetine çıkacak , bırakınca 1(selektör gibi) , 2 de iken de basınca ışık sönecek.
Birde ki en kolayı bu ; koltuğun arkasınada arkadan farkedilmem için 3 adet led onlar devre açıkken daima 1 derecesinde yanmasını istiyorum.

Hocam, bahsettiğim devrede kademeli anahtar yok. Kaydırmalı potansiyometre var. O daha kullanışlı olur bence. Ama eğer isterseniz, anahtarı kullanarak devre yapabilirim ama şuan yapamam ilk haftadan yığınla ödevim var, en geç yarın elinizde olur devre. ;)

Hocam, bahsettiğim devrede kademeli anahtar yok. Kaydırmalı potansiyometre var. O daha kullanışlı olur bence. Ama eğer isterseniz, anahtarı kullanarak devre yapabilirim ama şuan yapamam ilk haftadan yığınla ödevim var, en geç yarın elinizde olur devre. ;)
Bekliyor olacağım , çok teşekkür ederim.
Aslında en ciddi sıkıntı güç kaynağı , 5V power bank led leri yakmıyor , bende voltu ayarlanabilen bir adaptör var prize takıp 5Volta getirdiğim zaman ledler yetersizde olsa yanıyor fakat power bank hiç yakmıyor , sizce nasıl bir güç kaynağı temin etmeliyim , en ekonomik olan nokia batarya alsam 3.7 volt 1500mAh civarı , onu 12V a çevirebilirmiyim.

Son düzenleme:
Vallahi güzel gözüküyor fakat , kartsız yapilabilir diye üşünmüştüm , basi ve etkili ve düşük maaliyetli birşey düşünmüştüm , peki kartsız yapmam mümkün mü ?
Hocam kartsız da olur ancak, hem devre karışır hem dirençler işin içine girer ve kontrol zorlaşır. Ayrıca dirençler, devreye seri bağlanacağından dolayı devre gerçekten çok karışır ve ıslandığında kısa devre yapma gibi problemlerle karşılaşabilirsiniz. Siyah Martı'nın tavsiye ettiği ürünü alabilirsiniz.

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı