Bisiklet yokuşu çıkamıyor


Sürmüşlüğüm var yol bisikleti ama konuşmanız biraz yargılayıcı bir şekilde geldi.
 
Sürmüşlüğüm var yol bisikleti ama konuşmanız biraz yargılayıcı bir şekilde geldi.
Yargılayıcı olmasının sebebi bisiklet alanında TR'de bilgili kişi sayısı çok az ve insanlar paralarını çok yanlış harcıyorlar. Kimse de bilgilendirmiyor.

Bu konuda bile şehir efsaneleri havada uçuşuyor. Yokuş çıkmak için önerisi "vitesi 1'e al" tüm ülkenin. Böyle bir durumda yargılayıcı olarak konuşmam oldukça doğal diye düşünüyorum. Ayrıca amacım bir şeyleri kötülemek değil, bilgilendirici olmak. Fakat bazen kelimeler yanlış anlaşılabilir.

Yokuş konusunda olduğumuz için orada anlattıklarımı anladıysan sıkıntı yok. Bisikletin konusunda da uzun yıllar boyunca sorunsuz kullanmanı dilerim ama benim tavsiyem sana şehir içinde ve düz yolda sürüyorsan yol ya da şehir bisikleti alman yönünde. Bu tavsiyeyi alırsın ya da almazsın kendine orası sana kalmış. Nedenlerini de açıkladım zaten.
 
Hocam düzgünden kastınız nedir? Benim bildiğim vitesin düşükte olması.
Aslında yazıda açıklamıştım ama biraz daha açıklayım sorun değil.

Vitesin düşüklüğü ya da yüksekliği sürücünün o andaki kuvvetine bağlıdır. Sürücü ayakta yokuş çıkıyorsa oturarak çıktığı vitesten daha yüksekte çıkmalıdır. Çünkü ayaktayken pedallara uyguladığınız kuvvet, oturarak uyguladığınız kuvvetten fazladır.

"Vitesi 1'e al, tüm yokuşları çık" gibi bir mantık yok. Vitesin yokuş çıkarken 1'de olacağı zaman da olur 4'te olacağı zaman da olur ki bisikletlerde vites sabit bir şey değildir. Yani her bisikletin 1. vitesi ya da 4. vitesi aynı değildir. Dişlilerin büyüklüğüyle ilgilidir bu konu. Ben konuda arkadaşın bisikletini baz alarak konuştum, arkadaşa öneri verdiğimiz için.

Eğer vitesi ayaktayken de oturduğunuz zaman ki viteste tutarsanız fazla kuvvet uygulayacağınızdan zincirde aşınma, çatlama, kırılma oluşabilir. Dişlilere zarar verebilirsiniz. Birçok şeyin başınıza gelme ihtimali var. Belki kısa vadede zarar görmezsiniz ama bir gün o düşük viteste ayakta çıkarken zincir bir kırılır ikiye bir yerlerinizi kırarsınız, zarar görürsünüz. Bunu riske atmaya ya da bisikletin donanımlarına zarar vermeye gerek var mı?

Yokuşu çıkarken hızlı hızlı pedal çevirmeye gerek yok, normal sürüş yapıyorsunuz yarış değil. Yavaş yavaş ama azimli bir şekilde bırakmadan çevirmek daha mantıklı ve daha az yorucu olacaktır. Yokuşun eğimine göre bazen hızlı pedal çevirmeniz gerekebilir, bunu da yokuşa göre ayarlarsınız.
 
Araba mı bu yahu? Vitesi 1'e al, daha rahat gidersin falan.
Dediğiniz gibi, bisikletten gerçekten anlayan kişi sayısı çok az. Bu konudaki en net yorumum ise, sağda solda "Bianchi beş para etmez, lanet olası markanın teki" gibi yorumları görüyorum. Bir şeyi bilmedikleri halde, Türk Bianchi ile İtalyan Bianchi'yi ayırt edeyemen tipler gelmişler bu konuda yorum yapıyorlar. Yukarıda fotoğrafını attığım bisikletin 15 yılı var, ve inanır mısınız paslanmayı bırakın boyası bile atmadı. Etiketleri bile hala duruyor. Sadece bisikleti tutan çubuk geçen kırıldı, o değiştirildi. Geçen bisikletçideki adam hurda bu, at bunu çöpe gitsin falan dedi. Ayrıca eminim ki bu tarz yorum yapan insanlara, bir orjinal italyan Grizzly kadrosunu denediklerinden sonra Bianchi abidesi olacaklar hepsi.
 
Bisikletler direkt bir markaya ait değillerdir zaten. Aslında toplama bilgisayarlara benzetebiliriz. Sistem toplanır gibi bisiklet toplanır. Bisikletin üzerinde yazan marka sadece kadroyu ve belli iskelet yapılarını kapsar. Onun dışında bisiklet üzerinde bulunan birçok parça farklı markalar tarafından üretilir.

Bizim ülkede her şeyin taraftarlığı yapıldığı gibi bisiklet markası taraftarlığı da yapılır. Markanın bir önemi yoktur, çoğu markanın kadro yapısı ve amaçları bilinir zaten. Önemli olan bisiklet üzerindeki donanımlardır.
 

Bende doğrusunu yapıyormuşum. Sağ olun verdiğiniz bilgiler için.
 
Çok uzatmaya gerek yok. Gücün yetmedikçe vites küçülteceksin olay bu.
 
Aynen öyle. Keza, şanzımanı üreten Shimano, ancak bisiklet Bianchi. Ya da freni üreten Alhonga, yine bisiklet Bianchi.
 

Dağ bisikleti özellikle İstanbul, Ankara gibi yerlerde çıkıntılardan, topraklı yollardan dolaylı kullanılıyor. Belki amörtisör ayarlarına göre sarsıntıyı hafifletip yol bisikleti performansında kullanabilirsiniz.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…