Bisikletler Neden Devrilmiyor?

Heretic

Hectopat
Makaleler
1
Daha fazla  
Soru basit arkadaşlar. Araştırdığım kadarıyla açısal momentumun korunum yasası ile alakalıymış ama ben çözemedim. Bir kaynakta da günümüzde hala tam olarak açıklanamamaktadır yazıyordu. Sizden ricam bisikletin devrilmemesini sağlayan fizik kanununu yazıp üstü açık bırakmak yerine o yerçekimine direnen kuvvetin nasıl oluştuğunu belirtmeniz. :)

Bisikletin ve bizim ağırlığımızın kütle merkezi bisikletin yere değen kısmından geçtiği için bisiklet devrilmiyor. Momentum ise her hareket eden cisimde vardır. Cismin kütlesi ile hızı çarpılarak bulunur. Açısal momentum ise cismin kütlesi, hızı ve çevresinde döndüğü yarıçapın çarpımıyla bulunur. Yerçekimine direnen kuvvet nedir onu anlayamadım. Her kuvvetin bir tepki kuvveti vardır. Newton'un Hareket Yasaları'nda bulabilirsiniz bunu. Etki-Tepki Kanunu yani her kuvvetin ters yönde ve aynı büyüklükte bir tepki kuvveti vardır. Bisikletin ve bizim ağırlığımızın da bir tepki kuvveti vardır. Biz buna "N" diyoruz. Düşey eksende aşağıdan yukarı doğrudur. Momentuma gelirsek biz daha çok momentumun korunumunu çarpışmalarda, patlamalarda kullanıyoruz. Sistemin ilk momentumu, son momentumuna eşit oluyor. Bisikleti dururken harekete geçirirsek ve son saniyede durursak, bisikletin son momentumu ile ilk momentumunun farkı itmeye eşit oluyor. Bu da kuvvet ile geçen zamanın çarpılmasıyla bulunuyor.

Jiroskop etkisi yüzünden. Momentum zaten dönen hareket demek. Dönen hareket sonucu jiroskop etkisi oluşur. Boşuna didikleyip tuhaf sonuçlar çıkartmaya gerek yok.

Bu arada "hala tam olarak açıklanamamaktadır" yazısını yazan kişinin o yazıyı hangi devirden yazdığını da söyleye bilir misin?

Son düzenleme:
Hocam jiroskop etkisi nasıl oluşuyor onu soruyorum ben. Bu olayı iyice anlamak istiyorum. Jiroskop etkisinin nasıl oluştuğunı bilen var mı?

Bir tekerin her yerine bir ip bağlayıp bu ipleri aynı anda tekerin çapı ile aynı hizada ve yer çekiminden güçlü bir kuvvet ile çektiğini düşün. Momentum kuvveti aynı şeye sebep oluyor (Aynı zamanda merkezkaç kuvvetinin her yere aynı anda aynı kuvvet ile etki etmesi sonucu da oluşuyor). Bu şekilde türlü türlü benzetmeler yapıla bilir ama anlamaya çalış :). Youtube'den birkaç jiroskop videosu izle ki daha iyi anlayasın.

1. Resimde tekerin (teker demeye 1000 şahit gerek :D) önden görünüşü ve kuvvet yönü, 2. resimde ise yandan görünüşü ve kuvvet yönü var.

2. Resmi ele al. Sen sağa yada sola doğru kuvvet uygularsan yukarıya ve aşağıya uygulanan kuvvetler sana engel olmaya ve tekeri dik tutmaya çalışır.

Dediğim gibi bir video izleki aklında daha iyi canlansın. :)
(Uzun uzun yazdım alıntı felan değil (y))

Dosya Ekleri

• Screenshot_2015-08-11-10-19-26.png
    Screenshot_2015-08-11-10-19-26.png
    170,7 KB · Görüntüleme: 608
  • Screenshot_2015-08-11-10-20-12.png
    Screenshot_2015-08-11-10-20-12.png
    159,3 KB · Görüntüleme: 573
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Videoda anlattığına göre sadece açısal momentum yeterli değil.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Videoda anlattığına göre sadece açısal momentum yeterli değil.
Sağolun hocam. Anladığım kadarıyla jiroskopik kuvvet ile birlikte çizgisel momentum ve tekerleğin dönüş şekli de önemli. Ayrıca jiroskopik kuvvet yaratmayan bisiklet yapmışlar ve o da hızlanınca devrilmiyormuş. Bu olayı tüm kuvvetleri matematiksel bir şekilde yazarak anlamak istiyordum ama çok fazla teorik bilgi istiyor. En azından kafamda bir fikir oluştu. Yorum atan herkese teşekkür ederim.

Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı