Boğaziçi endüstri mühendisliği vs. boğaziçi bilgisayar mühendisliği

Artemis1942

Hectopat
Katılım
1 Temmuz 2020
Mesajlar
46
Öncelikle kendimden bahsedeyim;

İstanbul aydın üniversitesi İngilizce bilgisayar programcılığı bölümü mezunuyum, bölümü okuduğum iki sene üzerinde okulda aldığım eğitimle hiçbir zaman yetinmedim ve aldığım her ders için coursera, edx ve Udemy gibi platformlardan Online sertifikalı dersler aldım, farklı kitaplar okudum ve projeler geliştirdim. Kendimi bilgisayar alanında en azından yapmayı planladığım meslek için yeterli görüyorum. Üzerinde yoğunlaşmak istediğim alanlar veri bilimi, istatistiksel modelleme, makine öğrenmesi ve derin öğrenme gibi istatistik-matematik ağırlıklı, bilgisayar bilimlerinin biraz daha arka planda kaldığı alanlar.

Sorum ise şu:

Eğer bilgisayar mühendisliği okursam muhtemelen büyük bir üniversite olduğu için zaten programcılıkta aldığım dersleri saydıramayacağım ve işletim sistemleri, bilgisayar ağları, gömülü sistemler ve bunlar gibi birçok alanımda işe yaramayacak, zaten temel bilgiye sahip olduğum dersleri tekrar almak zorunda kalacağım. Ve dediğim gibi kendimi dışarıdan geliştirdiğim için zaten veri tabanları, veri işleme ve farklı programlama disiplinlerine hakimim. Öte yandan endüstri mühendisliği okursam istatistik, ekonomi, finans, yönetim, simülasyon ve optimizasyon gibi alanlarda zaten zorunlu olan dersleri almakla kalmayıp, üstüne seçmeli olarak da veri analizi ve veri madenciliği gibi dersler alabilirim. Daha fazla detay için boğaziçi üniversitesi ders programlarına bakabilirsiniz. Sizce hangi bölüme gitmeliyim? Açıkçası söylediğim gibi bilgisayardan artık alacağımı aldığımı ve bu alanda kendim için yeterince yetkin olduğumu, artık bana daha fazla şey katabileceğini düşündüğüm endüstri mühendisliğine daha yakın hissediyorum ama bu bölümün taban sıralaması geçen sene 58 iken boğaziçi bilgisayar mühendisliğinin taban sıralaması 4'dü. Benim için bunun bir önemi yok ama çevrem bu konuda bilgisayar mühendisliğinden yana. Özellikle veri bilimi ve benzeri alanlarda çalışanların fikirleri gerçekten benim için çok önemli, şimdiden teşekkürler.
 
Kariyer hedefiniz ne peki? Kendinizi yazılım alanında geliştirdiğinizi söylüyorsunuz o halde üzerine bir de bilgisayar mühendisliği diploması katmak hem de Boğaziçi gibi bir üniversitenin diplomasını katmak yazılım alanında bir kariyer yaparsanız daha iyi olmaz mı?
Ayrıca derslerden bence elbet kendinize katıcağınız şeyler olucaktır okul aşamasında yazılım alanında takıldığınız şeyleri hocalarınıza danışma fırsatı olucaktır bu size elbet yeni şeyler katar. Seçmeli olarak da istediğiniz ekonomi-finans alanında dersleri alırsınız.
Ben bilgisayar mühendisliği taraftarıyım siz anladığım kadarıyla bir çok dalda bilgi sahibi olmak isteyen birisisiniz ama bana sorarsanız tek bir dalda çok daha başarılı bilgili olmak daha faydalı. Bence şuan bilgisayar mühendisliği okuyup yüksek lisans da yaptığınız işlere göre farklı alanlarda kendinizi geliştircek bir bölüm seçersiniz.
 
Neden artık bir şeyler üretmeye geçmiyorsun ki? Kendini yeterli olarak görüyorsan bilgisayar programcılığından yürü.

Zaten elimden geldiğince bir şeyler üretiyorum ancak problem bu değil, gelecekte bir geliştirici olarak değil, veri bilimci olarak çalışmak istiyorum ve akademik hayatımda da eğer şansım olursa yurt dışında bu yöndeki alanlarda (yapay zeka, derin öğrenme ve benzeri alanlar) yüksek lisans/doktora eğitimimi almak istiyorum.

Kariyer hedefiniz ne peki? Kendinizi yazılım alanında geliştirdiğinizi söylüyorsunuz o halde üzerine bir de bilgisayar mühendisliği diploması katmak hem de boğaziçi gibi bir üniversitenin diplomasını katmak yazılım alanında bir kariyer yaparsanız daha iyi olmaz mı?
Ayrıca derslerden bence elbet kendinize katıcağınız şeyler olacaktır okul aşamasında yazılım alanında takıldığınız şeyleri hocalarınıza danışma fırsatı olacaktır bu size elbet yeni şeyler katar. Seçmeli olarak da istediğiniz ekonomi-finans alanında dersleri alırsınız.
Ben bilgisayar mühendisliği taraftarıyım siz anladığım kadarıyla birçok dalda bilgi sahibi olmak isteyen birisisiniz ama bana sorarsanız tek bir dalda çok daha başarılı bilgili olmak daha faydalı. Bence şu an bilgisayar mühendisliği okuyup yüksek lisans da yaptığınız işlere göre farklı alanlarda kendinizi geliştircek bir bölüm seçersiniz.

Kariyer hedefim daha önce de belirttiğim gibi veri bilimi, belki büyük veri veya yapay zeka alanında ilerlemek. Bu konuda bilgisayar eğitimi elbette kendimi daha fazla geliştirmeme yardımcı olur ama dediğim gibi bu alanda alacağım seçmeli dersler dışında çoğu ders zaten temel prensiplerini bildiğim ve kariyerim doğrultusunda fazlasının faydasının görmeyeceğimi düşündüğüm yönde. Yazılım geliştiriciliği ise doğrudan bir kariyer hedefinden çok hobi olarak devam ettiriyorum şu anda. Bu konuda büyük firmaların zaten halihazırda var olan derin birikim gerektiren yazılımlarında geliştirici olarak çalışmaktan ziyade, daha küçük çaplı kendi projelerimle ilgilenip onları geliştirmek bana daha iyi geliyor. Bu durumda da küçük çaplı şeylerle uğraştığımdan dediğim gibi ileri seviye bilgisayar prensipleri olan ve işletim sistemi ve bilgisayar ağları benzeri alanların önemli konseptlerini (multithreading buna verebileceğim en iyi örnek) temelde biliyorum ancak uygulamaya dökecek birikimim yok, bunları kendi imkanlarımla öğrenmek benim için zor olmayacağı gibi kariyer hedefim dışındaki küçük çaplı projelerimde çok ihtiyacım olacağını da düşünmüyorum.

Veri bilimi konusunda ise IBM ve harvard gibi büyük çaplı kaynaklardan aldığım eğitimlerden öğrenebildiğim kadarı ile bu alanda sahip olduğum bilgisayar bilgisi yeterli, zaten bu alanların da birinci önceliği bilgisayar bilgisinden çok istatistik ve lineer cebir bilgisi.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı