Rehber Bootloop girmiş Xiaomi MediaTek cihazları düzeltme yöntemleri

Yaşadığım sorun ve çözüm yöntemleri

Redmi Note 13 Pro 4G (emerald) cihazıma Custom ROM atarken, yanlışlıkla boot Partition'a vendor_boot dosyası flashladım ve cihaz brick oldu. Normalde cihaz ses ve güç tuşlarına tepki verir, ancak benim cihazım hiçbir şekilde tepki vermiyor.

Bu durumda elimizde üç çözüm seçeneği var:

1. Fastboot modu:
    Cihaz kapatılıp Fastboot moduna alınabilir. Preloader sağlam olduğu için Fastboot'a erişme ihtimali yüksektir. En garanti çözüm budur. Bunun için rehber.
  2. BROM moduna ses kısma tuşuyla girmek:
    Batarya sökülüp takıldıktan sonra, sadece ses kısma tuşuna basılı tutularak cihaz BROM moduna alınır.
  3. Test point yöntemiyle BROM moduna girmek:
    Cihaz kapalıyken anakart üzerindeki test point noktaları kısa devre edilerek cihaz BROM moduna zorlanır.

Genel hazırlık ve dikkat edilmesi gerekenler:

• Cihazın gerçekten kapandığından emin olmak için batarya konektörünü söküp 30-40 saniye bekleyip tekrar takmak gerekir. Bazı cihazlarda batarya anakarta çift soketle bağlanır, ikisini de sökünüz. (benim cihazım için öyle, kendi cihazınız için YouTube'dan batarya değişim videolarından cihazı hem sökmeyi hem de bataryanın bağlantısını doğru keseceğinize dair fikir edinebilirsiniz.)
  • Gerekli olan sürücüler: MTK driverları, cdc driverları, vcom driver, Qualcomm 9008 driver ve Fastboot driverları.
  • Yazılım yüklemek için SP Flash Tool kullanılır.
  • İhtiyacımız olan dosyalar: Scatter veya flash.xml dosyası ve cihazla uyumlu auth dosyası (örneğin auth_sv5.auth) ve Fastboot ROM.
  • Cihazda daha önce yüklü olan Fastboot ROM dosyasını kullanmak gerekir, telefonda yüklü olanın tıpatıp aynısı olmalı. (benim cihazımda emerald_eea_global_images_os2.0.202.0_vnfeuxm_15.0 ROM'u yüklüydü, aynısını mifirmden Fastboot ROM olacak şekilde indirdim, genelde mifrimden indirilen Fastboot ROM'larda flash.xml scatter ve auth file bulunur).

• 1755047407227.png
  • SP Flash Tool'un nasıl ayarlanması gerektiği.

Flashlama işlemi:

1. SP Flash Tool'u açın, ROM klasöründen scatter veya flash.xml dosyasını seçin.
  2. Auth dosyasını (auth_sv5.auth gibi) ilgili alana ekleyin.
  3. Preloader ve efs veya nv (varsa) seçeneklerinin işaretini kaldırın. (preloader seçeneğini ancak ROM'a %100 güveniyorsanız seçebilirsiniz. Efs veya nv işaretli olursa IMEI kaybı kesin yaşanır.)
  4. Mod olarak “download only” seçin. (format all + download seçilirse tüm Partition'lar silinir ve IMEI uçar.)
  5. Download düğmesine basıp işlemin tamamlanmasını bekleyin.
  6. İşlem bitince cihaz normal şekilde başlayacaktır.

Bu yöntemler, cihazın brick durumundan kurtulması için en güvenli ve etkili çözümlerdir. Her zaman önce en güvenli yöntemi deneyin 1.den başlayıp 3. ye gidin.
Notlar: Aygıt yöneticisinde;

1755047484449.png

Bu şekilde gözükmesi normaldir. BROM moduna alınca cihazı görürse sarı ünlem gidecektir, bu driver ancak BROM modunda bir cihaz varsa devreye girer normaldir. Ayrıca com10 com3 yazıyorsa driver düzgün çalışacaktır demektir.
Eğer diğer Partition'ların sağlam olduğuna eminseniz sadece bozduğunuz Partition'ları flashlayabilirsiniz, boot Partition'ını bozduysanız sadece onu, vendor_boot Partition'ı bozduysanız sadece onu seçebilirsiniz ama önerilmez.

1755047991192.png

Test point yapmak buna benzer. (Note 13 Pro 4G emerald içindir kendi cihazınız için doğru test pointleri araştırınız.) Test point yaparken eğer cihazı bilgisayara veya priz şarjına taktığınız anda Bootloop'a geri düşüyorsa batarya soketini söküp telefonu bilgisayara bağlayıp test pointleri kısa devre edip ve batarya soketini geri takın.

Son düzenleyen: Moderatör:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı