Boşanma sonrası babadan ne kadar nafaka alınır?

pkarda

Femtopat
Katılım
24 Temmuz 2023
Mesajlar
1
Öncelikle merhaba benim bir arkadaşım var, annesi ve babası 20 yıldır evli ve 2 çocuklu ( biri 23 diğeri 17 ) ve evlilikleri hiç iyiye gitmiyor ve annesi boşanmayı düşünüyor ama bir sorunu var aklında. Annesinin hiçbir mal varlığı yok ve ayrılırsa babasından ne kadar mal alabilir? Babasına onun babasından miras kalmış. Mesela 60 milyon mal varlığı olsun diyelim bunun kaçını alabilirler veya bir yüzdelik olarak söylemek gerekirse?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Nafaka bir çok etkene bağlı olarak hesaplanır.
  1. Eşlerin ekonomik durumu
  2. Kaç müşterek çocuk olduğu
  3. Eşin/çocukların yeme içme giyim masrafları
  4. Çocukların eğitim giderleri
  5. Eşin/çocukların varsa kira masrafları
  6. Faturalar
  7. Eşlerin meslekleri
  8. Eşlerin gelirleri
  9. Ulaşım giderleri
  10. Yakıt masrafları
  11. Sağlık giderleri gibi birçok hususu dikkate alarak karar vermektedir.

Tedbir Nafakası Nedir?​

Tedbir nafakası geçici bir nafaka türüdür. Bu nafaka ile beraber hakim boşanma davası sürecinde yoksulluğa düşecek olan eşin mağduriyetinin engellemesini amaçlamaktadır. Tedbir nafakasına hükmedilebilmesi için tarafların bu konuda herhangi bir talebinin olmasına ihtiyaç yoktur zira hakim bu nafaka türüne re’sen hükmetmektedir. Tedbir nafakası eş lehine hükmedilebileceği gibi müşterek çocuklar lehine de hükmedilebilmektedir. Zira hakim boşanma davası sırasında henüz boşanmaya karar vermemişken müşterek çocukların geçici velayetine ilişkin de karar vermektedir. Bu kararla beraber müşterek çocukların velayeti kendisinde olmayan eş masraflara katılma yükümlülüğü altına girmektedir. Bu yükümlülüğün sonucu olarak da hakim müşterek çocuklar lehine, velayeti kendisine bırakılmayan eş aleyhine tedbir nafakasına hükmedebilmektedir.

Aleyhine tedbir nafakası hükmedilen eş dava sonunda karar verilinceye kadar bu nafakayı ödemeye devam edecektir. Boşanma kararıile birlikte hakim tedbir nafakası yerine yoksulluk ve iştirak nafakasına hükmedebilecektir.

Yoksulluk Nafakası Nedir?​

Yoksulluk nafakası boşanma davası sonunda yoksulluğa düşecek olan eş lehine hükmedilen nafaka türüdür. Yoksulluk nafakası tedbir nafakasından farklı olarak tarafların talep etmesi halinde hükmedilecek bir nafakadır. Talep ve yoksulluğa düşecek olma şartlarıyla beraber lehine nafaka hükmedilecek kişinin boşanmadaki kusurunun daha ağır olmaması da gerekmektedir. Yoksulluk nafakasına ilişkin boşanma davasında talepte bulunabilmekle beraber boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren 1 yıl içinde de yoksulluk nafakası talebiyle davanın açılması mümkündür.

İştirak Nafakası Nedir?​

Taraflar her ne kadar boşanmaya karar verse de müşterek çocuklar üzerinde ebeveyn olma niteliklerini kaybetmemektedirler. Bu kapsamda her iki eş de çocukların masraflarına ve gelişimine yönelik yükümlü tutulmaktadır. Boşanma kararıyla beraber hakim müşterek çocukların velayetinin hangi eşte olacağına da karar vermektedir. Velayeti kendisine bırakılmayan eş için ise iştirak nafakasına hükmedilmektedir. Yani iştirak nafakası velayeti kendisine bırakılmamış olan eş aleyhine müşterek çocuklar lehine hükmedilen bir nafaka türüdür. Önemle belirtmek gerekir ki iştirak nafakasına boşanma davasıyla beraber hükmedilebileceği gibi boşanma davasından sonra da ayrı bir dava ile taleple beraber hükmedilmesi mümkündür.

Asgari Ücret Alan Bir Kişi Ne Kadar Nafaka Öder?​

Yukarıda da ayrıntılarıyla açıkladığımız üzere Hakim nafaka yükümlüsünün ödemesi gereken nafaka miktarına hükmederken yükümlünün yalnızca maaşına bakmamaktadır. Zira kişinin maaşı dışında da gelirinin olması muhtemeldir. Bu kapsamda asgari ücret alan kişi şu kadar nafaka öder şeklinde bir ifade kullanmak doğru olmayacaktır. Ancak genel itibariyle şunu söylemek mümkündür: Mahkeme kararlarında da görüleceği üzere hakim tek çocuklu eşler için maaşın ortalama %25’i kadar nafakaya hükmetmektedir. Bu noktada da asgari ücretle geçinen bir kişinin aleyhine mahkemenin ücretin %25’i şeklinde bir nafakaya hükmedeceğini söylemek mümkün olacaktır.

 
Evlilikten sonra edinilen malların yarısı kadının. Gerisi adamın. Ortada bir ev varsa halihazırda oturulan, çocuk kime kalırsa o oturur.

Çocuk nafakası 1 tane alır, o da 18 olunca biter. Kadının geliri yoksa da bu sebeple nafaka alabilir ama baba Acun filan değilse yaşatmaz onu. İşe girmesi gerekebilir.
 

Geri
Yukarı