Gazete sayfasına güvendiğimi söylemedim. Basketbol ile ilgili bir kitapçıktı. Zaten daha sonra araştırdığımda ne kadar doğru bilgi olduğunu anladım. Ağırsağlamın paylaştığı bilimsel makaleyi de burada paylaştım. Demek ki bakılmamış.
Boy uzatma egzersizleri ne yazık ki işe yaramıyor. Fitness boy uzatır mı? Ağırlık çalışmak boy kısaltır mı? Boy efsanelerini inceliyoruz.
Bart Loews's answer: A primer on your height & what you can do about it Your height is determined between 60%-85% by your genetics. The remainder of that is environmental, primarily nutrition [1]. If you're malnourished during your growing years you won't reach your full potential. If you get en...
Benim için bu bilginin kesin olacağı kadar yeterince araştırdığımı düşünüyorum. Doktorun sporu önermesindeki sebebi burada anlattım. Videoda da söylüyor diye hatırlıyorum.
Bizzat gördüğün arkadaşların genetik sebeple uzuyorlar. Topu potaya soktukları için değil ya da arada zıpladıkları için değil. Benim hocam dediğiniz kişinin videoda söyledikleri yalan mı diyorsunuz?
Spor yapıp iyi beslenen uykusunu alan bir kişi genetiğinin sınırına ulaşır. Ancak 10 15 20 santim bekleyen çok büyük hayal kırıklığına uğrayacak.
Bilimsel makalede yazan bir kısmı da aktardım. Zıplamanın halter kaldırmaktan bile daha fazla eklemlere baskı yaptığını yazmışlar. Yani genel olarak sporun faydası var. Ancak zıplamanın ya da basket topunu potaya sokmanın kişiyi uzatması tamamen bir yanılgıdan ibaret. O yanılgı ise uzunların basket oynamasından kaynaklanıyor
zaten hiçbir insan aynı değil, kesin boyu uzar demiyorum hiçbir hoca da demiyordur. Ama kesin olarak etkisi yok ya da şu kadar etkisi var demek yine yanlış.
Bilimsel ise gerçekliğe dayanır. Kesin diyemiyorsanız bu demek oluyor ki genetik. Faydası var mı yok mu? Doktor bunun bilimsel araştırmasını yapmış ve açıklıyor. Dileyen kendi inandığına inanabilir. Bilimden ötesi yok sonuç olarak.
Halen aynı şeyleri söylüyorum. Gençler kendinizi kandırmayın. Düzenli sporunuzu yapın iyi beslenin iyi uyuyun. Gerisini genetiğinize bırakın. Sırf boyunuzu uzatacak diye sadece zıplamaya odaklanmayın. Normal istediğiniz sporu yapın yeter ki.
Hoca zaten senin görüyoruz demiyorlar dediğini söylüyor. Videoyu dikkatli izlememişsin. Halen basket oynayanların diğer sporlara göre ekstra boy uzatacağını söylemeye çalışıyorsun. Ben de sana bilimsel makale ve doktordan video atıyorum.
Sen bana dedin ki birçok doçent genç yaştaki arkadaşlara zıplamayı öneriyor. Açıkçası ilk defa duydum bu dediğinizi. Ben de bunun yanlış olduğunu doktorun açıklamasıyla anlattım. Halen zıplamak ekstra boy uzatır diyorsan o senin inancın ama bir gerçekliği yok.
Sonuç olarak sporun faydası var ancak genetik sınırınız ölçüsünde ve fazla umutlanmayın diyorum. Boy uzatmak için de çok özel bir spor yok. Basketbol ne yapıyorsa diğer sporlar da benzer etkiyi yapıyor.
Sakın ola ki basket oynayanlar uzun boylular diye ben de oynarsam uzarım yanılgısına düşmeyin. Bu büyük bir yanılgı ve yanlış bilgidir.
Ayrıca şu tarz ters asılmalar da boyunuzu uzatmıyor.
Eki Görüntüle 942395