Boykot edilen tüm markalar Amerika'ya aitken neden İsrail markası diyorlar?

Tek tek firmaları bilmem ama mesela Burger King Whopper menü dağıttı İsrail askerlerine. Ortada böyle bir vahşet/savaş varken uluslararası bir firmanın tarafsız kalması en mantıklısı. Konuyu dine bağlayanlar da özellikle Anadolu coğrafyasında hatta Arap coğrafyasını da sayabiliriz aslında yüzde 99 dinle ilgili kısıtlı bilgilerini bozuk geleneklerle harmanlayıp ortaya saçma bir karışım çıkarıp ona inanıp ona göre davranmaya çalışan insanlar oluyor genelde. Neden böyle diyorum, çünkü eğer İslam dini penceresinden bakacak olursak evet oradaki insanlar müslüman ama 100 yıldan fazladır milliyetçilik yapıyorlar, dolayısıyla savaş topyekûn Müslümanların savaşı olmuyor. Peki buna rağmen sırf o insanlar Arap, müslüman ve dedeleri bir takım hatalar yapan insanlar oldukları için "bize ne ne olursa olsun" "bizi ilgilendirmiyor" kafası da doğru mu, bana göre çok yanlış. Kimilerinin dediği gibi Türk askeri orada tabi ki savaşmasın, çatışmalara müdahil olmak aptalca olur ama bireysel olarak bu işe en azından sempati beslemeyerek karşı olmak gerekiyor kanaatimce. Ortada ciddi bir soykırım girişimi var zira. Üstelik Jeopolitik açıdan baktığımızda İsrail'in topraklarını büyütmesi bizim için de ciddi tehdit. Nasıl tek parça olmuş Arap coğrafyası bizim için tehditse, nasıl Ortadoğu'da nüfuz alanı genişlemiş İran bizim için tehditse genişlemiş topraklar üzerinde egemenliği perçinlenmiş İsrail de bizim için tehdittir. Bizim devletin verdiği tepkileri bu açıdan okumak en mantıklısı, yoksa din kardeşimiz, kutsal topraklar, barış istiyoruz sloganları birer araçtan öte değil. Güçlü ve genişlemiş bir İsrail'in Suriye topraklarını Kuzey& Güney olarak SDG veya devamındaki oluşumla 20-30 yıl sonra paylaşmaya kalmayacağının garantisini kim verebilir?
Gerçekten o kadar karmaşık ki bu durum, konu Coca-Cola meselesi falan değil, bu işler halkı yönlendirme işleridir öyle yada böyle yanında veya karşısında herkesi bu sığ tartışmanın içine çekip gemilerini yürütüyorlar mi evet görüldüğü üzere gerisi önemsiz. Bu sığ tartışmalarla vaktinizi öldürmektense Türkiye ve Ortadoğu'da yaygın olan mezhepler, dinler, siyasi yapılar neler, hangilerinin uzantıları nerede, 1800'lerden sonra Arap coğrafyası ve yaşanan isyanlar sonrasında yönetime geçen aileler gibi konuları arastirabilirsiniz. Ayrıca Sosyoloji, Din Sosyolojisi gibi alanlarda da temel düzey okumalar yaparsanız bu tarz popüler kültür öğelerinin neden sık sık gündeme sokulduğunu da çok daha net anlarsınız. O kadar uzun yazdım ki ama bakıyorum gerçekten durum cok daha karmaşık ve başlık başlık her konunun uzmanının yazması gereken konular. Ben sadece kendi alanım ve o alanla ilintili diğer konuları biraz karıştırıp yüzeysel değinmek istedim. İnanın bu ülkenin gençliğinin bu tarz saçma tartışmalara çekilmesi binlerce menü Burger King yemekten daha büyük kötülük. Evet belki bir yere kadar halkı idare özellikle de kanı deli akan gençliği yönlendirmek mantıklı bir iş olabilir ama eğitimin ve ekonominin bu kadar kötü olduğu bir ülkede bu faaliyetler insanları fanatikleştirmekten başka bir işe yaramıyor. Bir de tabi fanatiklerin çevresinde gelişen marjinal akımlar, anarşizm vs... Mesela 2-3 hafta önce gerçekleşen protestolar ve yaralanan 40 küsur vatandaş + 1 ölü...Basit bir markayı boykot etmekten, sınırımız bile olmayan bir ülkeyi protesto etmekten kıvılcımlanan olayları dindar/seküler doğucu/batıcı kavgasına çevirmek ne kadar da kolay oluyor aslında çünkü burası Türkiye sosyokültürel yapı buna oldukça müsait.
 
Şirketin Amerika'da olduğu kurucusunun yahudi olmadığını göstermez değil mi canım kardeşim. Şimdi ABD'de bir Türk markası sıfırdan kurulsa o markayada Amerikan malı diyeceğiz
 
Yahudilerin trilyoner beyin takımı Amerika'da zaten neyi tartışıyoruz ki burada. Heriflerin Amerika'da at kosturmadığı alan yok. Gıda, giyim, Ağır sanayii, Madencilik, Tıb sektörü, Uzay sektörü her daldan büyük şirketlerin içinde ciddi hisseye sahipler.
 
Ülke elden gidecek satılmadık yer kalmayacak bunların gene sesi çıkmaz. Savaş olunca yok İsrail yok bilmem ne malı diye kötülemeye kalkarlar. Bu ülkede İsrail'e boykot olsun diye cebiyle para verdiği kolayı kesip sokağa döken gördü bu gözler. Savaş kendi gelmez biz savaşa gideriz böyle olursa. Tabii durumlar çok acı, ne videolar görüyorum bende sinirden üzüntüden kahroluyorum ancak. Yanan ateşe benzin atarsan her yere sıçrar. Mehmetçik Gazze'ye diyenler savaş çıksa Yunan sınırına bile giderler. O yüzden sessiz kalmak veya bazı durumları beklemekten ne gelir? Savaş asırlar boyu bitmeyen bir şey. Durup duruken bizde yanmaylım.
 
Eki Görüntüle 2012459

ChatGPT'ye boykot edilen 3 markanın hangi ülkeye ait olduğunu sordum ve hepsine Amerika cevabını verdi. Fakat neden bu markalar İsrail'in olarak geçiyor?
Soru doğru fakat eksik Starbucks'ın bir önceki CEO'su Howard Schultz Yahudi. Starbucks'ın Amerika'da yer alan sendikası (Starbucks Workers United) Filistin'e destek mesajı falan paylaşmıştı. Starbucks buna dava açtı falan filan.

McDonald's, Starbucks örneğinden farklı. Ülkemizde insanların franchise sisteminin nasıl çalışmadığını bilmediğini gösteren muazzam bir örnek var. Starbucks taraf seçmemeyi, adını taşıyarak taraf seçenleri de dava etmeyi uygun gördü. McDonald's böyle yapmıyor. Karışmıyor demek daha doğru. McDonald's Israel, İsrail'de askerlere yemek dağıttı. McDonald's Türkiye ise 1 mn dolar Gazze'ye yardım ettiğini belirten bir mesaj paylaştı. Bugün dükkanları yıkılan, camları falan talan edilen McDonald's Türkiye aslında Gazze'ye yardım etti yani. :D

McDonald's Türkiye'nin sahibi Boheme Investment. Ticari hakları ve yönetimi Katarlı bu firmada. Starbucks Türkiye Alshaya Group tarafından yönetiliyor. Bu gurubun merkezi ise Kuveyt'te. Burger King Türkiye'nin yönetimi ise TAB Gıda'ya ait. İşin kötü kısmı TAB Gıda'nın İsrail'de dağıtılan burgerlerle bi ilgisi yok. Bu firmaların hiç birinin yok. Ancak zararı bunlar yaşıyor. Yani bu boykotlar biraz kulaktan dolma bilgilerle yapılıyor.
 
cocacola-tesis.png
 
Cidden bunu bende anlayamıyorum, Coca Cola'ya ısrarcı bir şekilde İsrail markası deyip duruyorlar. Neye göre bu yorumu yapıyorlar gerçekten çok merak ediyorum.
 
@paWel tüh ya öyle mi? Sayenizde Gazze’deki çocuklara balistik füze atılmayacak. Saçınızı Hacı Şakir ile yıkayabilirsiniz.

Bunların İsrail’i zarara uğrattığı falan yok. Aksine bizim zincir marketlere de zarar veriyorsunuz böyle.

Cahillikten başka bir şey değil şu boykot. O Starbucks'da asgari ücret ile çalışan bir genci düşünün, sonra bir tane sakalı 2 metre, kıllı, yarı Arap yarı Türk ne olduğu belli olmayan bir adam o gencin yanına geliyor ve “Filistin kanı var mı?” diyor. O çocuk asgari ücret ile bilmem kaç saat çakışıyor ama bu adamların tek derdi şov yapmak.

Borsa Kaplanı'nın bir sözü vardır. “Cahiller ve fakirler ya komünist, ya da muhafazakar olurlar. Çünkü kendilerine bir şey vaat eden başka bir ideoloji yok.” Ülkenin durumuna bakarsak gerçekten haklı bir söz.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı